Miten suussa sulavalta maistuu julkisesta jääkaapista noudettu kierrätetty ruoka? Ylijäämänsä voi nyt ainakin Helsingissä kiikuttaa julkiseen jääkaappiin ja ottaa murkinoitavaa tilalle.
Kiertoon kelpaavat vain avaamattomat pakkaukset, mutta omaakin soppaa saa tuoda, kunhan takaa sen tuoreuden. Ruokahävikki on yhä hurjaa. Kierrätys on yksi keino hillitä tuhlausta.
Hävikkiviikko muistuttaa tuhlaamisesta
Huomenna maanantaina alkaa hävikkiviikko, joka muistuttaa meitä siitä, että tässä kalliin ruuan maassa päätyy syötävää yhä tolkuttomia määriä roskiin: 10 prosenttia koko tuotannosta, joka on 450 miljoonaa kiloa! Eniten tuhlaavat kotitaloudet, 30 prosenttia tästä määrästä.
Myös Helsinki Design Week ottaa kantaa asiaan. Setlementtitalossa Sturenkadulla on avattu niin sanottu kerukaappi. Se on yhteisjääkaappi, jota pitää yllä Waste Food Crew -ruoka-aktivistien ryhmä. Ruuan kierrätykseen on tarjolla myös pakastin ja kuivamuonahyllyjä.
Ei saarnaamiselle, kyllä tyylikkyydelle!
Aktivistit ovat koulutettuja asiantuntijoita, puhenaisena Aalto-yliopistosta valmistunut muotoilija Heidi Uppa.
– Haluamme, että ruuan kierrätys hoidetaan tyylikkäästi ja viihtyisästi. Asiasta ei saa tehdä ikävää saarnaamista, vaikka se on hyvin tärkeä, Uppa toteaa.
– Meitä motivoivat eniten ilmasto- ja ympäristökysymykset. Jätteisiin menevä ruoka tuottaa yhä kahdeksan prosenttia hiilijalanjäljestä, Uppa muistuttaa.
Ihmiset ostavat liikaa ruokaa ja usein myös valmistavat sitä aterialle liikaa. Sitten se vain heitetään huoletta roskiin, vaikka siitä voisi seuraavana päivänä tuunailla uusia annoksia. Kyse on yhteisestä vastuusta.
Paranna maailmaa syömällä – sopivasti
Tällä kierrätyskampanjalla ei siis ole mitään tekemistä sosiaalisen ruuanjakelun kanssa. Aktivistien idea on pitää ruuan kierrätys iloisena asiana. Ja luulisi, että sopiva syöminen on kiva tapa muuttaa maailmaa.
Yhteisjääkaappi on ollut nyt auki viikon verran. Heidi Uppa kertoo, että kaikki on mennyt asiallisesti. Ruoka on ollut kelvollista.
– Todella näin. Tässä on tietty omat riskinsä, mutta meillä on täällä tarkat säännöt ruuan tuojille sekä noutajille. Kaikki kirjataan ylös. Kyseessä on kolmen kuukauden kokeilu, sitten katsotaan, miten tämä toimii ja miten tätä voisi laajentaa.
– Tänne voi tulla kuka tahansa. Emme kysele syitä – jokaisella on omansa – kunhan noudattaa sääntöjä. Tärkeintä on, että ihmiset miettisivät entistä enemmän suhdettaan ruokaan: mitä ostavat, mitä laittavat ja miten ruokaa arvostavat.
Kierrätysruuan uusia reseptejä löytyy täältä: kerukaappi.fi