Ruoka ei ole ollut enää pitkään aikaan vain ruokaa. Siitä on tullut poliittinen temmellyskenttä ja merkittävä identiteetin rakentaja. Symboli jostain suuremmasta, kirjoittaa MTV uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
Helsingin yliopiston Unicafe-ravintolat luopuvat naudanlihan käytöstä. Katso video!
4:44
Usko ihmiskunnan kykyyn selvitä elämästä ja suhteuttaa asioita oli taas eilen kovalla koetuksella.
Brexit, Turkin hyökkäys ja miljoonat pakolaiset, terveydenhuollon pitkät jonot tai Huuhkajien riemukas matka kohti EM-kisoja eivät saa keski-ikäistä somevaikuttajaa tai poliitikkoa tolaltaan. So. Mutta sanopa "maito". Heiluttele naudanlihasuikaletta nenän edessä, niin johan lähtee.
Kun seurasi eilen käytyä somekeskustelua, tuntui että koko Suomen maatalous, ruokahuolto ja elämää suurempi valinnanvapaus ovat riippuvaisia helsinkiläisistä ylioppilaskunnan kuppiloista. Pisimmälle meni keskustan kansanedustaja Anne Kalmari.
– On kestämätöntä, että "kasvismafia" yrittää ilmastonmuutoksen varjolla viedä toisilta ihmisiltä oikeuden syödä, mitä itse haluavat. Miksi opiskelijat eivät saa itse valita ja päättää, mitä lautaselleen ottavat?, Kalmari pauhasi.
Varoitus Suomen nuorisolle!
Kasvismafia! Todellako? Varoitus Suomen nuorisolle, Helsingin yliopiston kulmilla vaanii armoton kasvismafia suojelurahaa vaatimassa.
Uskoisin, että täysi-ikäinen yliopisto-opiskelija osaa päättää ihan itse, mitä suuhunsa laittaa. Nuoriso selviää tästäkin kansallisesta hätätilasta.
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan Unicafe-ravintolat kertoivat siis eilen lopettavansa naudanlihan tarjoilun ensi vuoden helmikuussa. Unicafeiden käyttämästä lihasta vain 15 prosenttia on nyt naudanlihaa. Siis vain 15 prosenttia.
Lue myös: Helsingin Unicafe-ravintolat luopuvat naudanlihasta – tilalle kehitelty tuotteita, jotka tekevät muutoksesta huomaamatonta: "Niin sanottua vegaanimättöä täytyy olla"
Saa siis lihaa, lihaa siis saa
Ravintolat pitävät ratkaisuaan vastuullisena. Tarkoituksena on myös leikata kuppiloiden hiilijalanjälkeä. Liha ei myöskään katoa listalta kokonaan eli punainen liha korvataan sianlihalla ja broilerilla tai kasvisproteiinilla. Saa siis lihaa, lihaa siis saa. Ja se on myös kotimaista.
Jo nyt kasvis- ja vegaanilounaiden myyntiosuus on noin 40 prosenttia ja tavoitteena on nostaa näiden aterioiden myynti yli puoleen ensi vuoden loppuun mennessä.
Pikku-uutinen. Maailma muuttuu, osittain myös kysynnän vuoksi. Markkinatalous. Näinhän sitä voisi ajatella.
Kasvisruokapäivät ovat tulleet jäädäkseen
Ajat muuttuvat ja myös ihmisten ruokailutavat. Itse kuuluun fleksaajiin eli syön lihaa ja kalaa, mutta yritän painottaa kasviksia koko ajan enemmän ruokavaliossani. Osittain terveellisyyden vuoksi, osittain myös ilmastosyistä.
Luulen että meitä on kasvava joukko. Kasvisruokapäivät ovat tulleet jäädäkseen. Tämä näkyy myös ihan tavallisten kauppojen tarjonnassa. Moni lisää kasvisproteiineja ruokakärryihin ihan uteliaisuuttaan, eikä siitä tarvitse tehdä sen suurempaa numeroa.
Ilmastonmuutos on niin valtava ja hahmoton möhkäle, että moni yrittää ottaa sitä haltuun muuttamalla henkilökohtaisia kulutustottumuksiaan.
Ruoka ei ole myöskään täysin vähäpätöinen tekijä. WWF:n mukaan ruoka aiheuttaa noin viidesosan ilmastonmuutosta kiihdyttävistä päästöistä eli yhtä paljon kuin liikenne. Ruualla on siis väliä.
"Tolkunsyöjänä olen väsynyt lihakohkaajiin"
Tähän asti olen vierastanut joidenkin vegaanien fanaattisuutta ruuan suhteen. Myönnän sen.
Mutta viime aikojen valtuustokeskustelujen, maitovääntöjen ja armeijan kasvisruokapäivien aiheuttaman älämölön jälkeen olen tullut toisiin ajatuksiin. Tolkunsyöjänä olen väsynyt näihin lihakohkaajiin.
Hyvä keskustalainen, arvostan kotimaista, lähellä tuotettua ruokaa. Ja olen valmis myös maksamaan laadusta vähän enemmän.
Mutta tuo ylimitoitettu riekkuminen aiheuttaa vain sen, että ihan piruuttani isken ostoskärryyn lisää juureksia, papuja ja salaattia. Kauramaidon kanssa tekee vielä tiukkaa – se maistuu pahalta kahvin kanssa.