Sven-Göran Erikssonilta huijattiin 100 miljoonaa kruunua – paljasti karut seuraukset: "Hiton idiootti"

Sven-Göran Erikssonin entinen neuvonantaja Samir Khan huijasi ruotsalaiselta valmentajaikonilta 100 miljoonaa kruunua, eli noin 8,8 miljoonaa euroa. Eriksson paljastaa uravalintoihinkin vaikuttaneen tapauksen taustat hänen kuolemansa jälkeen julkaistussa kirjassaan "Ihmeellinen matka", kertoo Aftonbladet.

Eriksson palkkasi Khanin hoitamaan talousasioitaan vuonna 2007, kun hän toimi Manchester Cityn peräsimessä. He olivat tavanneet ensimmäisen kerran Dubaissa kolme vuotta aiemmin. Vaikka Erikssonia varoitettiin Khanista, ei ruotsalainen ottanut neuvosta vaaria.

– Olen ollut elämässäni monessa pulassa. Samir Khan oli pahin. Hän, jonka luotettiin huolehtivan rahoistani, sai minut sen sijaan menettämään 100 miljoonaa kruunua. Haastoin hänet oikeuteen ja voitin, mutta en koskaan saanut rahojani takaisin. Vaikka tienasin urallani paljon, olin jonkin aikaa jopa lähellä henkilökohtaista konkurssia, "Svennis" kirjoittaa.

Eriksson menetti suuria summia leväperäisten investointien johdosta. Khan osti muun muassa asunnon Barbadokselta Erikssonin nimissä ja otti vastaan lainoja useista muistakin ruotsalaisen omistamista kiinteistöistä. Hän sijoitti rahat uudelleen ansaitakseen niille korkoa.

– Periaatteessa se oli ihan oma syy. Olin liian hyväuskoinen. Minulla oli vähän huonoa tuuria, mutta olin silti hiton idiootti, kun annoin hänen tehdä, mitä hän halusi. Ihmiset ympärilläni sanoivat, ettei ollut syytä huoleen ja minä uskoin.

Arvokkaiden hämäräkauppojen jatkuessa tilanne eskaloitui. Lopulta lontoolaisen rahoitusyhtiön tutkittua Khanin ja hänen asioita, osoittautui Khan rikolliseksi. Erikssonin oli myytävä omaisuuttaan, jotta pystyi maksamaan velkoja ja pelastamaan muun muassa hänelle rakkaan Björkeforsin kartanonsa. Khanin ja Erikssonin yhteistyö päättyi 2010.

– Kun kaikki lopulta paljastui, en osannut kuvitellakaan, että kyse olisi ollut niin suuresta määrästä rahaa. Tunsin itseni tyhmäksi, kun tajusin, mitä oli tapahtunut. Olin surullinen, vihainen ja äreä.

Pelkän omaisuuden jälleenmyyminen ei riittänyt, minkä myötä Erikssonin oli lähdettävä myös jatkamaan valmennusuraansa maailmalle. Vuosien 2012 ja 2017 välillä arvostettu jalkapalloguru työskenteli Thaimaassa, Saudi-Arabiassa ja Kiinassa. Vuosina 2018-19 hän toimi Filippiinien maajoukkueen peräsimessä, minkä jälkeen hän piti taukoa jalkapallosta ennen siirtymistä Karlstadin johtoon vuonna 2022.

– Se (huijaus) vaikutti myös uravalintoihini, koska minun oli ansaittava rahaa.

Sven-Göran Eriksson kuoli syöpään 76-vuotiaana 26. elokuuta. Kirja ”En underbar resa” (Ihmeellinen maailma) tuli myyntiin tänään 23. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat