Sydänsiirron saaneelle annettiin kolmisen vuotta elinaikaa – siitä on nyt 30 vuotta: "Otan tämän sydämen ja elän sen kanssa täyttä elämää"

3:29img
Oletko jo miettinyt, mitä ruumiillesi tapahtuu, kun kuolet? Moni tekee eläessään testamentin ja hoitotahdon, elinluovutustestamentinkin. Mutta entä, jos antaisit ruumiisi tieteelle kuolemasi jälkeen?
Julkaistu 28.11.2019 19:30

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Charlinelle ei annettu paljoakaan toivoa 30 vuotta sitten. Nyt hän on 82-vuotias – ja edelleen elossa!

Charline Congerin lääkärit eivät olleet toiveikkaita. Kun nainen sai sydänsiirteen, hänelle annettiin kolmisen vuotta elinaikaa.

Se oli vuonna 1989. Nyt Charline on 82-vuotias – ja edelleen elossa, kertoo Forth Worth Star-Telegram -lehti.

Oireiden takaa löytyi vakava sydänvika

1980-luvulla Charline alkoi kärsiä erilaisista oireista. 49-vuotiaana hän ei enää jaksanut hoitaa tavanomaisia päivittäisiä askareitaan.

Nainen hakeutui lääkäriin, missä häneltä löytyi vakava sydänvika. Lääkäreiden mukaan Charline ei selviytyisi ilman uutta sydäntä.

Vuonna 1989 nainen pääsi siirrejonoon, ja pian hänelle löytyikin sopiva luovuttaja: 21-vuotias nainen menehtyi itsemurhan seurauksena, mutta saattoi elinluovutuksen kautta auttaa Charlinea.

Siirteestä huolimatta ankea ennuste

Sydämensiirto oli tuolloin vielä uudehko toimenpide ja onnistuneesta leikkauksesta huolimatta lääkärit antoivat Charlinelle vain joitakin vuosia elinaikaa. He uskoivat, että siirre kestäisi kolme vuotta.

Charline. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Charline ei kuitenkaan halunnut ajatella, että hänellä on vain vähän aikaa jäljellä; sen sijaan hän päätti ajatella positiivisesti.

Viisivuotistarkastuksessa Charline ilmoitti, että haluaisi sydämineen elää vielä viisi vuotta. Kymmenvuotistarkastuksessa hän ilmoitti uudeksi tavoitteekseen 20 elettyä vuotta.

"Olen hyvin, hyvin kiitollinen"

Nyt Charline on elänyt uuden sydämensä kanssa jo 30 vuotta.

– Olen hyvin, hyvin kiitollinen ja hyvin sokissa, koska ei tämä ole tavallista. Kysyn lääkäriltäni jotakin (asiasta) ja hän sanoo "en minä tiedä, en voi verrata tätä mihinkään", Charline kuvailee.

Suomessa tehdään vuosittain noin 20 sydämensiirtoa, joiden tulokset ovat hyviä. Esimerkiksi HYKS-sairaanhoitoalueella noin 90 prosenttia potilaista on elossa vuoden ja 85 prosenttia viiden vuoden kuluttua siirrosta.

Vaikka elinsiirtoon liittyy aina hyljintäriski, sydämensiirteen kanssa voi elää normaalia elämää.

"Hän ei koskaan olettanut, että olisi täällä näin kauan"

Lokakuussa 2019 kaksi Charlinen kaulan alueen valtimoa piti avata leikkauksella, ja viisi vuotta sitten hän joutui pahaan kolariin ja sen myötä polvileikkaukseen. Nainen on kuitenkin taistellut tähän päivään asti.

Tytär Cathy Larkinin mukaan hänen äitinsä on "kova". Vuosien varrella Charline on halunnut antaa takaisin yhteisölleen ja tehnyt myös hyväntekeväisyystyötä.

– Hän ei koskaan olettanut, että olisi täällä näin kauan, Cathy kuvaa.

"No, otan tämän sydämen ja elän sen kanssa täyttä elämää"

Charlinella on kuusi lasta, 26 lastenlasta ja 24 lastenlastenlasta. Hän rakastaa viettää aikaa perheensä kanssa, minkä lisäksi hän keilaa viikoittain. Elinluovuttajalle Charline on ikuisesti kiitollinen.

– Hän sanoi (leikkauksen jälkeen): "No, otan tämän sydämen ja elän sen kanssa täyttä elämää", Cathy sanoo.

LUE MYÖS: Jättitutkimus paljastaa, mikä ehkäisee varhaista kuolemaa – löytyykö kotisi läheltä?

Lue lisää lifesyle-aiheita!

Lähteet: Star-telegram.comElinluovutuskortti.fi, HUS.fi

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys