Italiassa elänyt kirjailija Tom Mueller on selvittänyt laajasti oliiviöljyjen tuotannossa piileviä ongelmakohtia, ja haluaa tuoda skandaalinkäryiset väärennökset suuren yleisön tietoisuuteen.
Vaikka et olisi mestarikokki, tiedät, että kasvisöljyjen ja oliiviöljyn välillä on selkeä ero. Oliiviöljy lisää ruokaasi makua ja syvyyttä. Oliiviöljyllä on myös tuhansia vuosia vanhat perinteet kauneudenhoidossa ja lääketieteessä.
Saattaa tulla todellisena yllätyksenä, että oliiviöljy ei ole välttämättä niin puhdasta, kuin voisi kuvitella.
Tom Mueller on tutkinut laajalti oliiviöljyn tuotantoa. Hän kirjoittaa blogia ”Totuus oliiviöljystä” (Katso blogi täältä: Truth in Olive Oil). Hän on myös julkaissut vuonna 2012 kirjan aiheesta.
Muellerin tutkimusten mukaan suurin osa italialaisista oliiviöljyistä ei oikeasti ole kotoisin Italiasta. Oliivit tulevat lähivaltioista, kuten Espanjasta, Tunisiasta ja Marokosta. Oliivit tuodaan tehtaalle, jossa ne puhdistetaan ja puristetaan. Tämän jälkeen öljy pakataan tankkeihin ja kuljetetaan Italiaan.
Muellerin mukaan tämä on kuitenkin vielä pientä sen rinnalla, mitä öljylle tehdään Italiassa: kaupoissa myytävää oliiviöljyä ei suinkaan valmisteta pelkästään näistä lähivaltioissa poimituista ja puristetuista oliiveista. Italialaisille oliiviöljytehtaille kuljetetaan yhtä lailla rypsiöljyä ja soijapavuista valmistettua halpaöljyä.
Oliiviöljy valmistetaan yhdistämällä näitä halpoja öljyjä alkuperäiseen oliiviöljyyn, jonka jälkeen öljy infuusioidaan beeta-karoteeneilla, jotta maku muistuttaisi oliiviöljyä. Vielä tämän jälkeen siihen lisätään klorofylliä eli lehtivihreää, jotta sen väri olisi kauniin vihertävä.
Joissain tapauksissa oliiviöljyyn on jopa lisätty sellaisia öljyjä, joita tiedetään käytettävän erilaisten koneistojen voiteluaineena, väittää Mueller.
Italian poliisi yrittää kitkeä väärennökset
Kalifornian yliopistossa tutkittiin Yhdysvaltojen myydyimpien oliiviöljyjen aitoutta vuonna 2011. Peräti 73 prosenttia tutkituista tuotteista ei täyttänyt extra virgin oil -nimikkeen käyttämistä vaativia kansainvälisiä standardeja.
– Parhaan extra virgin -oliiviöljyn kuuluisi maistua ja tuoksua raikkaalta, sanoo tutkimuksen vastaava ohjaaja Dan Flynn.
Italian poliisi on yrittänyt tehdä töitä estääkseen väärennettyjen tuotteiden kulkemisen markkinoille, mutta jahtia hankaloittaa se seikka, että tuottajat ovat usein jollain tavalla yhteydessä poliittisiin päättäjiin. Oliiviöljyn väärentämisen vaikutukset ovat pysyviä – oliiviöljyn hinta on sen johdosta laskenut merkittävästi ympäri maapalloa.
"Aitous varmistetaan moneen kertaan"
Suomalaisessa lainsäädännössä elinkeinolaki määrittelee, että elintarvikkeesta annettavan tiedon tulee olla totuudenmukaista. Lain mukaan tuotteista annettava tieto ei myöskään saisi johtaa harhaan.
Sari Ristaniemi S-ryhmän päivittäistavarakaupasta kuitenkin sanoo luottavansa Euroopan Unionin sisäiseen säätelyyn oliiviöljyjen suhteen.
– Vastuulliset tavarantoimittajat kyllä seuraavat tuomaansa öljyä. Me tarkastamme tuotteita säännöllisesti myös S-ryhmässä. Tuotteen aitous varmistetaan moneen kertaan. Uskon, että EU:n sisällä tämä ei samanlainen ongelma, kuin muualla. Oliiviöljyn ominaisuuksien valvontaan liittyvän lainsäädännön tiukentaminen EU:ssa ei ole kuitenkaan sattumaa, Ristaniemi kommentoi.
Muellerin mielestä on vaikeaa välttää huonosti tuotettua oliiviöljyä, muttei mahdotonta. Nykyään jo monet tuottajat valvovat tiukasti sitä, kuinka oliiveja käsitellään tuotannossa, ja millaisissa oloissa itse öljy on tuotettu. Katso vinkit hyvän oliiviöljyn valitsemiseen kaupassa!
Upotettavan Youtube-videon id
Lähde: The Daily Meal, Kalifornian yliopisto, Finlex
teksti Nita Makkonen, nita.makkonen(@)mtv.fi
Lue myös: