Kaupan oliiviöljy ei välttämättä olekaan sitä, mitä pitäisi – Suomen tullin testeissä paljastui totuus: "Vastaavia ongelmia havaittu myös muualla"
Suomen tulli on löytänyt puutteita ulkomailta tuoduista oliiviöljyistä. Tulli tiedottaa tutkineensa tänä vuonna yhdeksää ekstraneitsytoliiviöljyä, joista yli puolet tutkituista ei täyttänyt EU:n niille asettamia vaatimuksia.
Videolla: Keväällä tullilaboratoriossa tutkittiin sinisiä Dipper-patukoita.
Tullilaboratorio on tänä vuonna ottanut tutkittavaksi näytteitä yhdeksästä eri ekstraneitsytoliiviöljystä, Tullista tiedotetaan. Valvonnassa havaittiin, että tutkituista oliiviöljystä viisi ei täyttänyt EU:n määräyksiä.
Ekstraneitsytoliiviöljyt olivatkin tavallista neitsytoliiviöljyä
Määräystenvastaisista tuotteista yksi oli Tunisiasta, kolme Espanjasta ja yksi Italiasta. Aistinvaraisten ominaisuuksiensa perusteella ne vastasivat laatuluokaltaan tavallista neitsytoliiviöljyä. Kahdesta oliiviöljystä puuttui myös lisämerkinnät valmistustavasta sekä erityisistä säilytysolosuhteista.
– Vastaavia ongelmia ilmoitetussa laatuluokassa on havaittu myös muualla EU:n alueella tehdyssä ekstraneitsytoliiviöljyjen valvonnassa, toteaa Tullilaboratorion näytteenotto ja tarkastus -jaoston ylitarkastaja Jenni Vuokko.
Oliiviöljyä turvallista käyttää
Tulli selventää, että ekstraneitsytoliiviöljy kuuluu korkeimpaan laatuluokkaan. Aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan sen tulee siis olla virheetön ja hedelmäinen. Neitsytoliiviöljyssä taas voi olla joitakin aistein havaittavia virheitä, joskin erittäin vähäisiä.
Vaikka öljyt on hylätty laatuluokan vuoksi, on niitä turvallista käyttää. Valvontaan valittiin pieni osa myynnissä olleista oliiviöljyistä riskinarvioinnin perusteella, joten tuloksia ei voi yleistää kaikkiin Suomessa myytäviin ekstraneitsytoliiviöljyihin.
– Valvontaprojekti sujui hyvin. Näytteiden valinta onnistui ja projektissa tehtiin hienoa yhteistyötä analytiikan ja aistinvaraisen arvioinnin osalta Ranskan tullilaboratorion kanssa, kiittelee Tullilaboratorion johtaja Pirjo Sainio.
EU:n asetus oliiviöljystä edellyttää jokaisen EU:n jäsenmaan tekevän vuosittain valvontaa. Valvonnan määrä suhteutetaan myynnissä olevaan oliiviöljyn määrään. Tarkastuksilla pyritään todentamaan, että merkinnät ja pakkaukset ovat lakisääteisten vaatimusten mukaisia ja että öljyn luokka vastaa ilmoitettua luokkaa. Näin varmistetaan, että markkinoille toimitetut tuotteet täyttävät niille asetetut laatuvaatimukset. Yhteisillä säännöillä varmistetaan tasapuoliset toimintaedellytykset tuottajille, helpotetaan kaupankäyntiä ja suojellaan kuluttajaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku