Synnytystoiminta keskeytettävä Länsi-Pohjan keskussairaalassa

Lapin hyvinvointialueen aluehallitus on päättänyt keskiviikkona, että synnytystoiminta Länsi-Pohjan keskussairaalassa täytyy keskeyttää ensi vuoden alussa. Päätös on määräaikainen ja koskee vain ensi vuotta.

Syynä on synnyttäjien potilasturvallisuuden varmistaminen Länsi-Pohjan toiminnan järjestämisessä tapahtuvien muutosten aikana. Aluehallituksen päätöksen taustalla kerrotaan olevan huolta henkilöstön riittävyydestä.

Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminta on ollut ulkoistettuna Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:lle. Aluevaltuusto päätti viime syksynä sopimusmuutoksista, joilla monia toimintoja siirretään hyvinvointialueen omaksi toiminnaksi.

Hyvinvointialueelle siirtyy ensi vuoden alusta lähtien muun muassa lastentautien ja gynekologian erikoisalojen lääkärityö.

– Hyvinvointialue saa tiedot siirtyvistä lääkäreistä Mehiläinen Länsi-Pohjalta vasta loppuvuodesta ja pääsee tekemään tarvittavia rekrytointeja ja alihankintasopimuksia vasta liian lähellä vuodenvaihdetta, aluehallitus toteaa.

Aluehallituksen mukaan Mehiläinen Länsi-Pohja on ollut jo tänä kesänä huolissaan, riittääkö sillä kätilöitä ja lasten sairaanhoitajia potilasturvalliseen toimintaan.

Synnytystoiminta mahdollista käynnistää uudelleen

Aluehallitus huomauttaa, että valtion nykyisten linjausten mukaan Länsi-Pohjan synnytykset tulee lakkauttaa joka tapauksessa ensi vuoden jälkeen. 

Sen mukaan synnytystoiminta on mahdollista käynnistää uudelleen, jos Suomen lainsäädäntö, kansallinen ohjaus sekä aluevaltuuston linjaukset sen mahdollistavat.

Aluehallitus korostaa, että määräaikaisessa keskeyttämispäätöksessä ei ole kyse synnytystoiminnan lopullisesta lakkauttamisesta tai aluevaltuuston säästösuunnitelmien toimeenpanosta. 

Aluevaltuusto päätti tämän vuoden huhtikuussa, että synnytystoiminta Länsi-Pohjassa lakkaa tämän vuoden lopussa.

Aluevaltuuston päätöksestä tehtiin valituksia hallinto-oikeuteen, ja hallinto-oikeus totesi, ettei päätöstä saa toimeenpanna ennen kuin hallinto-oikeuden päätökset valmistuvat.

Lue myös:

    Uusimmat