STM myönsi lisää poikkeuslupia synnytysten järjestämiseen – työryhmä ehdottaa riskisynnyttäjien siirtoa Helsingistä muihin yliopistosairaaloihin

6:16img
Katso myös: Sotealueiden johtajien mukaan rahoitus ei riitä – ministeriön mukaan häiriöitä luvassa tammikuussa
Julkaistu 29.12.2022 10:05(Päivitetty 29.12.2022 12:32)

MTV UUTISET – STT

Lasten tehohoidon kriittinen tilanne nousi keskusteluun lokakuussa, kun Hus kertoi Uuden lastensairaalan sydänleikkausjonon ruuhkautuneen.

Sairaaloiden synnytystoimintaan on tulevina vuosina luvassa mahdollisesti suuriakin muutoksia. Sairaaloille on myönnetty uusia poikkeuslupia synnytystoiminnan järjestämiseen, ja lisäksi riskisynnyttäjien siirtoa Helsingistä muihin yliopistosairaaloihin ehdotetaan lasten tehohoitokapasiteetin lisäämiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoi torstaina, että Etelä-Savon hyvinvointialueelle on myönnetty poikkeuslupa synnytystoiminnan järjestämiseen. Synnytystoimintaa voidaan järjestää poikkeusluvalla Mikkelin sairaalassa ensi vuoden alusta neljän vuoden ajan.

Viime viikolla STM kertoi myöntäneensä vastaavia poikkeuslupia synnytystoiminnan järjestämisestä Kainuun, Lapin ja Länsi-Pohjan keskussairaaloissa.

Lue myös: HS: Äiti ei päässyt synnytyssairaalaan, vauva kuoli kohtuun

Riskisynnyttäjiä Helsingistä muihin yliopistosairaaloihin

Lasten tehohoidon kriittistä tilannetta voitaisiin korjata lisäämällä vastasyntyneiden kirurgisten potilaiden tehohoitokapasiteettia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) vastasyntyneiden teho-osastolla, jos riskisynnyttäjiä siirrettäisiin synnyttämään Helsingin yliopistollisesta sairaalasta esimerkiksi Turkuun ja Tampereelle.

Näin ehdottaa tehohoitotyöryhmä, joka perustettiin syksyllä etsimään keinoja, joilla helpottaa lasten tehohoidon tilannetta Suomessa.

Sekä Turun yliopistolliseen sairaalaan (Tyks) että Tampereen yliopistolliseen sairaalaan (Tays) on suunnitteilla kahden lisäpaikan perustaminen vastasyntyneiden teho-osastolle.

– Kansallinen huoltovarmuus ja Uusi lastensairaala hyötyisivät molemmat tukisairaaloista, jotka ottaisivat valikoidun osan nyt vastuullamme olevista tehtävistä, sanoo tehohoitoryhmän puheenjohtaja ja Husin lastenkirurgian linjajohtaja Jukka Salminen tiedotteessa.

Lasten tehohoidon kriittinen tilanne nousi keskusteluun viime lokakuussa, kun Hus kertoi Uuden lastensairaalan sydänkirurgian leikkausten jonoutuneen pahasti.

Tuolloin sairaalassa oli sydänleikkausjonossa lähes kaksinkertainen määrä lapsia tavanomaiseen tilanteeseen verrattuna. Merkittävä osa lapsista oli Husin mukaan joutunut jonottamaan pidempään kuin laissa säädetyn puolen vuoden hoitotakuuajan.

Sairaanhoitopiiri teki tilanteesta omavalvontailmoituksen aluehallintovirastolle sekä Valviralle. Samalla perustettiin mainittu tehohoitoryhmä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

5:20img

Päivystyksen ruuhkat HUSin alueella iskevät kovimmin vanhuksiin – MTV paikalla

Myös ympärivuorokautiselle päivystykselle poikkeuslupia

STM myönsi poikkeuslupia myös ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen järjestämiseen Pohjois-Savossa. Poikkeusluvalla päivystystä voidaan järjestää Iisalmessa ja Varkaudessa ensi vuoden alusta kahden vuoden ajan.

Viime viikolla vastaavia poikkeuslupia ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämisestä kerrottiin myönnetyn Raaheen ja Pietarsaareen.

STM voi myöntää hyvinvointialueelle luvan päivystystoimintaan, jos esimerkiksi päivystyspisteiden väliset etäisyydet ja palveluiden saatavuus sitä edellyttävät.

Päivystävissä yksiköissä on kuitenkin oltava riittävästi voimavaroja ja osaamista hoidon laadun ja potilasturvallisuuden toteutumiseksi.

Synnytystoiminnan järjestämiseen tarvitaan STM:n mukaan poikkeuslupa, jos asetuksen edellyttämä vähintään noin tuhat synnytystä vuodessa ei toteudu.

Synnytystoiminnan poikkeuslupa voidaan myöntää, jos se on tarpeen palvelun saavutettavuuden tai potilasturvallisuuden vuoksi. Lisäksi synnytystoiminnan laatua turvaavien edellytysten on toteuduttava sairaalassa.

3:36img

Uusivuosi ruuhkauttaa päivystyksiä entisestään – lääkärit kehottavat varovaisuuteen rakettien kanssa

Lue myös: Uudellamaalla päivystyksessä jopa 80 tunnin jono – alkoholin ja rakettien pelätään lisäävän ruuhkaa entisestään

Lue myös: Sairaaloiden päivystyskriisin taustalla pandemian aikana syntynyt hoitovelka – avainasemassa henkilöstön jaksaminen

Tuoreimmat aiheesta

Sairaalat ja hoitolaitokset