Puoli kiloa päivässä ei todellakaan ole turhanpäiväinen ohje hedelmien ja vihannesten syöntiin. Kun vielä kiinnität huomiota siihen, että tuo puoli kiloa sisältää vihreitä lehtivihanneksia ja lisäät mukaan annoksen pähkinöitä, kiittävät siitä erityisesti aivosi.
Kippari-Kalle saattoi olla oikeilla jäljillä, kun nautti ravinnokseen pinaattia.
Uusi tutkimus nimittäin sai selville, että runsaasti magnesiumia sisältävää ravintoa syövien ihmisten aivoissa näkyi vähemmän ikääntymiseen liittyvää aivojen kutistumista. Heillä oli myös vähemmän merkkejä aivojen valkoisen aineen rappeutumisesta, mitä pidetään merkkinä aivojen vanhenemisesta, kertoo Insider.
Vaikutukset havaittiin erityisesti naisilla ja etenkin vaihdevuosien läpikäyneillä naisilla.
The European Journal of Nutrition -verkkoalustalla julkaistu tutkimus analysoi noin 6000 isobritannialaisen terveystietoja. Australian kansallisen yliopiston tutkijat mittasivat, kuinka paljon 40–73-vuotiaat osallistujat saivat ruokavaliostaan magnesiumia syömiensä vihreiden lehtivihannesten mukana.
Lue myös: Seitsemän rautapitoista ruokaa, joilla selätät väsymyksen – lisää nämä ruokavalioosi!
Osallistujien magnesiumin saantia mitattiin kyselyjen avulla, joissa osallistujien piti kertoa syömiensä pinaatin, palkokasvien, pähkinöiden, siemenien ja täysjyväviljojen määrä. Yhteensä viisi kyselyä toteutettiin reilun 16 kuukauden aikana.
Heillä, jotka söivät päivittäin magnesiumia yli 550 milligramma, huomattiin tutkimuksessa olevan kaikista terveimmät aivot. Yhdysvaltain terveysviraston suositusten mukaan aikuisten tulisi saada päivittäin noin 320–430 milligrammaa magnesiumia.
Nappaa pinaattiset vinkit:
Näin valmistuu Harri Syrjäsen pinaattinen lohipasta tomaateilla
Tutkijat päättelivät tulosten perusteella, että nostamalla ihmisten päivittäistä magnesiumin saantia voitaisiin parantaa ihmisten aivoterveyttä huomattavasti. Se voisi edistää kogniitivisten kykyjen säilymistä virkeämpinä vanhempaan ikään ja kenties laskea dementiariskiä tai myöhästyttää dementian puhkeamista.
Lue myös: Pakastekasviksiin liittyy sitkeä harhaluulo – valmistaja kertoo, miksi niitä ostetaan nyt
Lisää pinaattia ja pähkinöitä, älä keinotekoisia ravintolisiä
Erilaisia magnesiumlisiä on apteekeissa myytävänä runsain määrin, mutta tutkimustulokset paljastavat, ettei rahojaan kannata tuhlata ravintolisään. Tarvittavan, aivojen terveyttä edistävän määrän magnesiumia voi saada syömällä enemmän oikeanlaista ruokaa.
Magnesiumin saanti kannattaakin turvata nimenomaan syömällä vihreitä kasviksia, kuten pinaattia ja pähkinöitä, sillä elimistön on helpompi käsitellä ruoan mukana saamiaan ravintoaineita kuin teollisesti valmistettuja ravintolisiä, kertoo lääkäri Supatra Tovar Insider-lehdessä.
Ravinnosta saatu magnesium ei myöskään aiheuta yhtä herkästi sivuoireita kuin ravintolisä. Ravintolisänä magnesium voi aiheuttaa ripulia tai muita suolisto-ongelmia. Erittäin suuret määrät magnesiumlisää voivat puolestaan aiheuttaa verenpaineen laskua, masennusta tai sekavaa olotilaa.
Lue vielä: Suomalaisväitös: Luontaistuotteilla jopa hengenvaarallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa
Lue myös: Tutkimus: Suurina annoksina tämä ravintolisä voi olla yhteydessä aggressiiviseen syöpään miehillä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Katso myös: Millaisia haittavaikutuksia voi olla ravintolisien turhalla käytöllä?
2:09
Lähteet: Insider, The European Journal of Nutrition