Syyte: Kankaanpään uusnatsit pahoinpitelivät törkeästi transsukupuolisen henkilön

Törkeä pahoinpitely tehtiin syytteen mukaan erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Kankaanpään uusnatsit syyllistyivät kahteen törkeään pahoinpitelyyn, katsoo syyttäjä. Toinen teoista kohdistui sukupuolivähemmistön edustajaan. 

Kankaanpään terrorismijutun käsittely alkoi keskiviikkona valmisteluistunnolla Satakunnan käräjäoikeudessa Porissa. Syytteessä on nyt kaikkiaan viisi Kankaanpään seudulla asuvaa miestä aiemman kuuden sijaan.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe syyttää vakavimmista rikoksista epäiltyä miestä muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta ja kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten. Lisäksi syytteet koskevat esimerkiksi törkeitä pahoinpitelyjä, joissa tekijöitä epäillään olleen useita.

Syytteen mukaan päätekijäksi epäilty mies on toisen syytetyn kanssa osallistunut transsukupuolisen henkilön pahoinpitelyyn. Uhria lyötiin nyrkillä kasvoihin. Törkeä pahoinpitely tehtiin syytteen mukaan erityisen raa'alla ja julmalla tavalla potkimalla maassa maannutta puolustuskyvytöntä uhria muun ohella pään alueelle. 

Teko on syyttäjän mukaan törkeä, koska tekijöitä oli useita ja sama uhri pahoinpideltiin toistamiseen lyhyen ajan sisällä. 

Hyppypotku ja hakkaamista kepeillä

Miehiä syytetään toisestakin törkeästä pahoinpitelystä. Neljä miestä, mukaan luettuna vyyhdin päätekijäksi epäilty, kohdistivat mieheen hyppypotkun. Kun uhri kaatui maahan, häntä potkittiin ja lyötiin sekä hakattiin puukepeillä. Syytteen mukaan myös tämä pahoinpitely tehtiin erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. 

Epäillty terrorismirikosvyyhti pahoinpitelyineen tehtiin vuosina 2018–2023 Kankaanpäässä Satakunnassa. Päätekijälle apulaisvaltakunnansyyttäjä vaatii kokonaisuutena kaikista epäillystä rikoksista vähintään neljän vuoden vankeusrangaistusta. 

Rikosnimikkeitä on yhteensä lähes 30. Poliisi on aiemmin kertonut, että miesten suunnitelmissa kohteena oli Niinisalon vastaanottokeskus. Epäillyt ovat aiemmin pääosin kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. 

Rikosepäilyjen pääkäsittelyn on tarkoitus alkaa syyskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat