Japanissa on tänään perjantaina alkanut oikeudenkäynti vuoden 2011 ydinvoimalaonnettomuudesta. Kolme Fukushiman ydinvoimalan ex-johtajaa vastaa syytteisiin kuolemiin ja vammoihin johtaneesta ammatillisesta huolimattomuudesta ja laiminlyönneistä.
Tepco-energiayhtiön kolmea johtajaa vastaan nostetut syytteet ovat ainoat rikossyytteet, jotka Japanissa nostettiin Fukushiman ydinkriisistä.
– Toivomme, että oikeudenkäynti tuo selvennystä siihen, ketkä ovat vastuussa onnettomuudesta, syytteitä ajaneen ryhmän johtaja Ruiko Muto kommentoi uutistoimisto AFP:lle.
Voimala vaurioitui vuoden 2011 maaliskuussa maanjäristyksen aiheuttamassa tsunamissa, jonka vanavedessä Fukushiman ympäristöön levisi radioaktiivista säteilyä ja 90 000 lähialueiden ihmistä joutui jättämään kotinsa.
Viiden vuoden vankeus uhkaa
Jos Tepcon ex-johtajat Tsunehisa Katsumata, 77, Sakae Muto, 66, ja Ichiro Takekuro, 71, katsotaan syyllisiksi laiminlyönteihin, heidät voidaan tuomita enimmillään viiden vuoden vankeuteen. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllisyytensä.
Tapauksen syyttäjä kertoi perjantaina, että entinen johtokolmikko tiesi, että yli 10-metrinen aalto voisi katkaista sähkövirran voimala-alueella ja aiheuttaa vakavaa vahinkoa.
Vuonna 2011 tehdyssä selvityksessä todettiin, että Tepco teetti vuonna 2008 turvaselvityksen, jonka mukaan jopa 15,7-metrinen aalto voisi iskeä voimalaan, mikäli Fukushiman rannikolla tapahtuisi voimakkuudeltaan 8.3 oleva maanjäristys. Voimalan tuolloista johtoa syytetään siitä, että se jätti turvaselvityksen varoituksen huomiotta.
Vuoden 2011 järistyksen jälkeen Fukushiman voimalaan törmäsi jopa 14-metrisiä aaltoja, jotka vaurioittivat voimalan jäähdytysjärjestelmää.
Ydinonnettomuuden ei ole todettu suoraan aiheuttaneen yhdenkään ihmisen kuolemaa. Tepco-johtoon kohdistuvat syytteet laiminlyönneistä aiheutuneista kuolemista liittyvät noin 40 fukushimalaiseen, jotka evakuoitiin säteilyriskialueelta ja myöhemmin kuolivat sairaalahoidossa.