Lehtisaaren taposta tuomittu mies taas syytettynä – puolalaisjohtoinen rikollisryhmä levitti 1 600 kiloa amfetamiinia

Helsingin käräjäoikeus alkoi tänään käsitellä erittäin laajaa huumausainejuttua. Puolalaisjohtoisen järjestäytyneen rikollisryhmän syytetään tuoneen Suomeen ja levittäneen täällä poikkeuksellisen suuren määrän huumeita, kuten amfetamiinia, kokaiinia ja marihuanaa. 

Ryhmän syytetään tuoneen Suomeen pääosin amfetamiiniöljyä, josta saostetun käyttövalmiin ja edelleen levitetyn amfetamiinin määrä oli noin 1 600 kiloa. 

Amfetamiinin lisäksi ryhmä toi Suomeen muita erittäin vaarallisia huumeita, kuten kokaiinia, marihuanaa, Subutexia, alfa-PVP/PHP:tä ja muita synteettisiä huumausaineita, 

Jutussa on yli 20 syytettyä. Syyttäjän mukaan ryhmässä oli 3-4 keskeistä huumausaineiden levittäjää ja kaksi keskeistä maahantuojaa eli kuriiria.

Yksi vastaajista on tilannut huumeet Suomeen ja kuriirit ovat tuoneet aineet Tornion kautta rajan yli. Huumeet on vastaanotettu pääkaupunkiseudulla, jossa amfetamiiniöljy on saostettu amfetamiiniksi. Sen jälkeen huumeet on levitetty eteenpäin, erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth luonnehtii.

Lähes kaikki huumeet ehdittiin levittää Suomessa eikä aineita saatu juurikaan takavarikoitua.

Satojentuhansien eurojen hyöty

Ryhmä toi Suomeen erityisesti amfetamiiniöljyä saostettavaksi ja edelleen levitettäväksi. Heillä oli käytössään useissa maissa lähes teolliseen tasoon verrattavia huumausaineiden valmistustiloja.

Syyttäjän mukaan huumeiden maahantuonnista ja levityksestä saatiin satojentuhansien eurojen rahallinen hyöty.

Rikosvyyhdissä on yhteensä kymmeniä syytekohtia, joista suuri osa on törkeitä huumausainerikoksia.

Yksi syytteen saaneista on Helsingin Lehtisaaren taposta tuomittu Sakari Kauste. Kauste tuomittiin viime vuoden heinäkuussa 10 vuodeksi ja 10 kuukaudeksi vankeuteen taposta ja muista rikoksista. Hän ampui miestä päähän Lehtisaaressa sijaitsevassa arvoasunnossa 14. huhtikuuta 2023. 

Ennen henkirikosta Kauste syyllistyi syyttäjän mukaan törkeään huumausainerikokseen, josta hänelle luettiin syyte tänään. Kauste kiistää syytteen.

Syyttäjän mukaan Kauste osti ryhmän toimittamia huumeita yhdeltä tai kahdelta henkilöltä ja levitti niitä eteenpäin. Syytteen mukaan Kauste levitti amfetamiinia, kokaiinia ja Subutexia syksyn 2022 ja helmikuun 2023 välisenä aikana.

Ammattimaista toimintaa

Syyttäjän mukaan koko jutussa poikkeuksellista on se, että ryhmä toi Suomeen nimenomaan amfetamiiniöljyä, joka saostettiin täällä. 

– Amfetamiiniöljyä on ehkä helpompi salakuljettaa maahan kuin puhdasta amfetamiinisulfaattia, Ruuth arvelee.

Huumausaineet saostettiin Suomessa kidemäiseen käytettävään muotoon. Saostaminen ja huumausaineiden valmistus tapahtui pääosin yksityisasunnoissa ja mökeillä. 

Asuntoja saostus- ja valmistustoimintaan hankittiin muun muassa Airbnb-palvelun kautta.

Syyttäjän mukaan teko toteutettiin ammattimaisesti ja kyse oli järjestäytyneen rikollisryhmän toiminnasta.

Ryhmän koko ei ole järisyttävän suuri, mutta mielestämme se täyttää selvästi järjestäytyneen rikollisryhmän kriteerit. Tämä ei ole kaikista isoin huumejuttu Suomessa, mutta kärkikahinoihin se menee, kun otetaan huomioon vastaajien lukumäärä, toiminnan kesto ja huumausaineiden laatu ja määrä, Ruuth sanoo.

Oikeudenkäynti jatkuu joulukuulle saakka.

Lue myös:

    Uusimmat