Syyttäjä vaatii sakkorangaistusta henkilöstövuokrauksen työntekijälle, jota syytetään Venäjän kaksoiskansalaisen syrjinnästä työnhaussa.
Nainen haki vuonna 2017 töitä Vekaranjärven varuskuntaravintolasta, mutta hänelle ilmoitettiin rekrytointiyrityksestä asiakasyrityksen vaativan työntekijältä Suomen kansalaisuutta ja ettei kaksoiskansalaisuus käy.
Syyttäjän mukaan syytetty oli lähettänyt naiselle sähköpostin, jossa hän oli kertonut kelpaamattomuudesta.
– Tapahtumahetkellä palveluesimiehen tehtävissä ollut [syytetty] on todennut keittiöapulaisen paikkaa hakeneelle [asianomistajalle], ettei tämä ole sopiva asiakasyritykselle, syyttäjä sanoi.
Syyttäjä viittasi kolmen muun ihmisen kohdalla tehtyihin syyttämättäjättämispäätöksiin, joiden mukaan miehelle ei ole ylhäältäpäin annettu ohjetta, ettei kaksoiskansalaisia voitaisiin palkata.
– Kukaan ei ole antanut sellaista ohjetta, että kaksoiskansalaiset eivät soveltuisi Leijona Cateringin [kyseisen asiakasyrityksen] palvelukseen, syyttäjä sanoi.
Puolustus kiistää tahallisuuden - "on ollut siinä uskossa, ettei kaksoiskansalainen kelpaa"
Työntekijä kiistää kaikki syyttäjän vaatimukset. Puolustuksen mukaan työntekijä ei toiminut tahallisesti.
– Viime kädessä asiakas päättää, kuka valitaan ja [vastaaja] on ollut siinä uskossa, ettei kaksoiskansalainen kelpaa, puolustusasianajaja sanoi.
Mies myös kiistää toimineensa palveluesimiehen tehtävissä. Hänen mukaansa hän oli tavallinen työntekijä, jonka tehtäviin kuului uusasiakashankinta ja työhaastattelut.
Puolustus myös vetoaa siihen, että sähköposti on lähetetty kiireessä.
Syytetyn mukaan linjaus kaksoiskansalaisten kelpaamattomuudesta oli alun perin varuskunnan turvallisuuspäälliköltä peräisin.
– En tehnyt päätöstä. Tiesin, ettei se käy, se oli asiakkaan tahto. Toimin Suomen armeijan turvallisuusupseerin ja työnantajani [ohjeiden] mukaisesti, syytetty sanoi.
Esitutkinnassa nyt syytetyn lisäksi epäiltiin kolmea ihmistä, mutta syyttäjä teki heidän kohdallaan syyttämättäjättämispäätöksen. Syyttäjän mukaan miehelle ei ollut annettu ohjetta, ettei kaksoiskansalaisia voitaisi palkata.
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Matti Nissinen taas pitää epätodennäköisenä, että rekrytointiyrityksen työntekijä olisi keksinyt linjauksen itse.
– Pidän sitä hyvin epäuskottavana, että olisi omasta päästään keksinyt.
Aluehallintoviraston asianajaja: Syntyi vaikutelma, että syytettynä on viestintuoja
Kaksoiskansalaisen epäiltyä työsyrjintää koskevasta oikeudenkäynnistä tuli vaikutelma, että syytetyn penkille on joutunut viestintuoja, sanoo aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Matti Nissinen.
– Kyllä sellainen vaikutelma syntyi, että tässä on tuomiolla tai harkinnassa viestintuoja. Se henkilö tai ne henkilöt, jotka alun perin ovat sen viestin laatineet tai lähettäneet, niin heitä ei nyt syytetyn penkille saatu, kommentoi oikeudenkäynnissä kuultu Nissinen medialle istunnon jälkeen.
Syyttäjä vaatii työntekijälle sakkorangaistusta.
Epäillyn syrjinnän kohteena oleva nainen vaatii 1 500 euron kärsimyskorvauksia.
– [Syrjintä on] aiheuttanut kokemuksen, ettei hän olisi luotettava, ja että olisi turvallisuusriski. Se on kärsimystä poikinut, naisen asianajaja sanoi.
Juttua päivitetty kello 12.57.