Tähtitieteilijät pelkäävät, että galaksissamme suhteellisen lähellä maata sijaitseva Betelgeuse-niminen tähti saattaa olla räjähtämäisillään, uutisoi CNN.
Betelgeuse on viime vuosina käyttäytynyt ailahtelevasti. Se on esimerkiksi kutistunut 90-luvulta alkaen, mutta yksi huolestuttavimmista merkeistä on, että tämä kirkkaudestaan tunnettu tähti on alkanut himmetä.
Tähtitieteilijöiden mukaan himmentyminen saattaa enteillä sitä, että tähti räjähtää.
Kutistuvat tähdet yleensä kirkastuvat, mutta Betelgeuse on pudonnut tähtitaivaamme yhdeksänneksi kirkkaimman tähden sijalta 23. kirkkaimmaksi.
Räjähdys voisi vaurioittaa otsonikerrosta
Betelgeuse sijaitsee seitsemänsadan valovuoden päässä maapallosta. Se on siis niin lähellä planeettaamme, että se saattaisi vaurioittaa otsonikerrostamme, mikäli se räjähtäisi.
Jos Betelgeuse räjähtää, se ei kuitenkaan todennäköisesti tule tapahtumaan meidän elinaikanamme: tutkijat arvioivat sen tapahtuvan 200 000–300 000 vuoden kuluttua.
Tosin mikään ei ole varmaa tämän ailahtelevan tähden kohdalla.
"Mitä tahansa voi tapahtua"
Betelgeuse on sen tyyppinen tähti, joka vuoroin himmenee ja kirkastuu – yleensä tätä vaihtelua tapahtuu noin 420 päivän jaksoissa. Betelgeusen rytmi on kiihtynyt viime aikoina.
– Se elää ihan omaa elämäänsä, sanoo professori Ed Guinan Villanovan yliopistolta.
– On hauskaa seurata, miten tähdet muuttuvat. Jos se jatkaa himmentymistään, mitä tahansa voi tapahtua, Guinan jatkaa.
Mikäli näin lähellä maata sijaitseva tähti räjähtäisi, se saisi aikaan melkoisen valoshow’n. Tämä "punainen jättiläinen" hohkaisi räjähtäessään sinistä valoa, joka säihkyisi taivaalla kolme tai neljä kuukautta. Valon haihtuminen kestäisi tutkijoiden mukaan vuoden.