Betelgeuse "toipunut" mystisestä himmenemisestään – jättitähden kaasupurskaus räjäytti lähiavaruuteen 100 triljoonaa tonnia kaasua

Lähiavaruutemme suurin tähti on räjäyttänyt taivaalle 100 000000 000000 000000 tonnia kaasua. Tutkijat toteavat seuraavansa parhaillaan jotain, mitä ei voi täysin ymmärtää.

Erikoiset ilmiöt lähiavaruutemme suurimmassa tähdessä, punaisessa superjättiläisessä Betelgeusessa, jatkuvat. Asiasta tiedottaa Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa

Tähden huomiota herättävän syvän, talvella 2019–20 tapahtuneen himmenemisen jälkeen sen kirkkaus on palannut takaisin ennalleen. 

Betelgeusen aiemmin hyvin säännöllinen kirkkauden vaihtelu on kuitenkin sekoittunut täysin epäsäännölliseksi heilahteluksi.

Betelgeusea oli ehditty havainnoida 200 vuotta, ja tähtitieteilijät olivat oppineet luottamaan sen jokseenkin säännölliseen 400 päivän rytmissä tapahtuvaan sykkeeseen. 

Nasan mukaan säännöllisen vaihtelun häviäminen osoittaa, miten rajusti Betelgeusessa paukkui talvella kaksi ja puoli vuotta sitten.

– Betelgeusen sisäosat ikään kuin pomppivat, Harvardin yliopiston tutkija Andrea Dupree kommentoi. 

Hän on tuoreen Betelgeusea koskevan tieteellisen artikkelin ensimmäinen kirjoittaja.Toisaalta tiedotteessa kuvaillaan Betelgeusen käyttäytymistä ”toipumiseksi”, sillä kuten todettua, kirkkaus on keskimäärin palannut ennalleen.

Himmenemisen syistä monia hypoteeseja

Betelgeusen himmenemisen syistä ehdittiin esittää erilaisia hypoteeseja. 

Tämän vuoden kuluessa astronomit ovat päätyneet siihen, että Betelgeusen himmenemisen aiheutti mielipuolinen massapurkaus, joka pimensi tähden valon.

Nasan mukaan purkaus pullautti avaruuteen massaa 400 miljardia kertaa enemmän kuin tyypillinen massapurkaus omalla kotitähdellämme. 

Auringon purkauksissa vapautuu kaasua tyypillisesti miljardin tonnin suuruusluokassa tai vähän yli – keskimäärin 1,6 Gt – joten Betelgeusen purkauksen voitaisiin laskea pamauttaneen ylös suuruusluokassa 6 × 10²⁰ tonnia kaasua.

Toisaalta tiedotteessa sanotaan purkauksen massan olleen samaa luokkaa Kuun kanssa. Tämä tiputtaisi luvusta pyöreästi nollan pois.

Koska ristiriitaan ei ole selvää ratkaisua, voitaneen suuruusluokkatarkkuutta 10²⁰ pitää parhaana mahdollisena tarkkuutena. Auki kirjoitettuna luku on 100 000000 000000 000000 tonnia.

Purkaus suurin koskaan nähty

Paitsi että Betelgeusen rytmin häiriintyminen on täysin uutta, Dupreen mukaan tähtitieteilijät eivät ole missään muussakaan tähdessä koskaan ennen nähneet yhtä valtavan luokan massapurkausta.

– Seuraamme jotain, mitä emme täysin ymmärrä. Ilmiö on [tieteelle] uusi, ja voimme katsoa avaruusteleskooppi Hubblella tähden kehitystä reaaliajassa, tutkija kommentoi.

Sitä, millä mekanismilla Betelgeuse pölläytti kaasupurkauksen ulos, ei tarkalleen tiedetä.

Betelgeusen pinnan seuraaminen siedettävällä tarkkuudella on mahdollista Hubblella tähden hillittömän koon ansiosta. Betelgeuse sijaitsee noin 550 valovuoden päässä meistä, mutta sen halkaisija on noin 700 kertaa Aurinkoa suurempi.

Tutkijat huomauttavat, että Betelgeusen outo käytös ei kieli välttämättä siitä, että se olisi räjähtämässä supernovana inhimillisesti katsoen pian. Vaikka räjähdys on odotettavissa 100 000 vuoden sisällä, me yksinkertaisesti emme tiedä, kuinka pian tämän jakson aikana.

Lue myös:

    Uusimmat