EU:ssa joudutaan yhä odottamaan selvyyttä Britannian brexit-suunnitelmiin, joihin tämän viikon äänestysten jälkeen kuuluu EU-eron lykkääminen.
Sekä Saksan että Ranskan johtajien edustajat viestittivät perjantaina, että ehdotusten seuraavista askelmerkeistä täytyy tulla Lontoosta.
Pääministeri Theresa May sai alahuoneen torstain äänestyksessä läpi esityksensä, jonka mukaan Britannia pyytää enintään kolmen kuukauden lykkäystä brexitiin. Tämä edellyttäisi kuitenkin sitä, että parlamentti hyväksyy sitä ennen EU:n kanssa neuvotellun erosopimuksen.
Irlannin ulkoministerin Simon Coveneyn mukaan tällainen tulos olisi EU:ssa helppo hyväksyä. Mahdollinen pidempi lykkäys on sitten vaikeampi tapaus.
– Uskon, että monille EU-maiden johtajille pitkä lykkäys olisi hyvin epämiellyttävä vaihtoehto, Coveney sanoi.
Jäsenmaita ei viehätä ajatus, että myös Britannia olisi mukana tekemässä tärkeitä EU-politiikan linjauksia tuleville vuosille.
"Huono erosopimus on ainoa mahdollisuus"
EU:sta on vihjattu, että pitkä lykkäys edellyttäisi Britannialta selvää linjanmuutosta, esimerkiksi jäämistä EU:n tulliliittoon myös brexitin jälkeen. Kaikkien 27 jäsenmaan täytyy suostua jatkoajan myöntämiseen.
Britanniassa hallitus toivoo rajumpaa EU-eroa kannattaneiden alkaneen ymmärtää, että pitkä lykkäys merkitsee koko brexitin vesittymistä ja että huono erosopimus on ainoa mahdollisuus. Maan suurimman lehden The Sunin mukaan sopimuksen kaataminen ensi viikolla olisi itsetuhoista toimintaa.
– Jotkut ovat heränneet tähän. Liian moni odottaa jotain parempaa. Sellaista ei tule, brexitin puolesta kampanjoinut lehti linjasi pääkirjoituksessaan.
Kuolleeksi julistettu erosopimus voi siten herätä henkiin, jos Pohjois-Irlannin unionistit ja kovan linjan konservatiivipuolueen jäsenet kääntävät kelkkansa – varsinkin, jos he saavat mukaansa loikkareita opposition työväenpuolueesta.
Samaan aikaan taustalla lymyää yhä mahdollisuus syöksymisestä jyrkänteen yli sopimuksettomaan EU-eroon kahden viikon kuluttua.