Jääkiekon NHL:n pudotuspelit alkavat Suomen aikaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Mukana on parhaimmillaan 18 suomalaispelaajaa, MTV Sport käy läpi jokaisen lähtökohdat Stanley Cup -taisteluun.
Suomalaisten pääpaino on läntisessä konferenssissa, sillä idässä pelaavat vain Tampa Bayn Valtteri Filppula ja Detroitin Teemu Pulkkinen. He kohtaavat ensimmäisellä kierroksella.
Läntisessä konferenssissa pelaa jokaisessa parissa suomalaisia, St. Louisin ja Minnesotan kohtaamisessa pelaajalistoilta löytyy peräti kahdeksan potentiaalista suomalaispelaajaa.
Suomalaisten lähtökohdat NHL:n pudotuspeleihin:
Valtteri Filppula, Tampa Bay Lightning
82 ott, 12+36=48, -14
Tampa Bay teki runkosarjassa eniten maaleja ja Filppula oli joukkueen kuudenneksi paras pistemies. Potentiaalia isompaankin pistesaldoon olisi ollut, etenkin kun Filppula saa rutkasti vastuuta.
Täytyy toivoa, että ensimmäisellä kierroksella vastaan tuleva ex-joukkue Detroit työntää Filppulan uuteen vauhtiin, sillä tehotuotanto hyytyi runkosarjan lopulla. Hän teki viimeisiin yhdeksään peliin pisteet 0+1, joten tehokkuuden löytäminen on paitsi toivottavaa, myös suotavaa joukkueen kannalta.
Tampa Bay (A2) - Detroit (A3)
17.4. Tampa Bay - Detroit
18.4. Tampa Bay - Detroit
22.4. Detroit - Tampa Bay
24.4. Detroit - Tampa Bay
Tarvittaessa: 26.4. TBL-DET, 28.4. DET-TBL,
30.4. TBL-DET
(pelipäivät Suomen aikaa)
Teemu Pulkkinen, Detroit Red Wings
31 ott, 5+3=8, +5
Pulkkinen liekehti AHL:ssä hirmuisilla tehoilla ja on päässyt näyttämään kykynsä myös ylhäällä. Kuten aina, Pulkkinen käyttää laukaustaan ahnaasti ja valmentaja Mike Babcock on antanut siitä useaan otteeseen tunnustusta. Pulkkisen hyökkäysase on tuonut Detroitille yhden uuden ketjun, joka pystyy maalipaikkojen luomiseen. Pelipaikka ei ole kuitenkaan missään nimessä varma, ja etenkin pudotuspeleissä Pulkkisen heikkous, puolustuspeli, on suuressa osassa. Pelien merkitys on iso, joten 23-vuotiaan vantaalaisenkin puolustusmoraalin täytyy olla korkealla tasolla. Vastuuta ei tule automaattisesti paljon, mutta Pulkkisella on kyky nousta yksittäisissä peleissä ratkaisijaksi.
Jori Lehterä, St. Louis Blues
75 ott, 14+30=44, +21
Lehterä aloitti ensimmäisen NHL-syksynsä sensaatiomaisesti ja tehoja syntyi Vladimir Tarasenkon rinnalla liukuhihnalta. Kuten usein käy, tahti hiipui kauden edetessä ja aivotärähdyksen oireita tuottanut vamma piti taiturin myös hetken sivussa. Lehterä kuitenkin osoitti mennen tullen olevansa NHL-tason pelimies. Nyt peli kovenee ja Lehteränkin täytyy olla valmis vastaanottamaan nousuvireinen Minnesota. Lehterällä on iso rooli, joka täytyy lunastaa, kuten hän teki runkosarjassa.
Olli Jokinen, St. Louis Blues
62 ott, 4+6=10, +6
36-vuotiaan hyökkääjän yksi erikoisimmista runkosarjoista takana. Kausi alkoi Nashvillessa, mutta OJ lennätettiin Toronton kautta Bluesiin. St. Louisissa hän on päässyt pelaamaan hajaotteluita, joten rooli on ollut lähinnä rotaation täyttäjä. Pelituntuma ei ole paras mahdollinen, sillä Blues on pelannut Jokisen hankkimisen jälkeen 19 ottelua ja suomalainen on ollut mukana vain kahdeksassa. Pyrkii kuitenkin täyttämään oman ruutunsa nöyrästi, on se mikä milloinkin. Pudotuspelit ovat Jokiselle harvinaista herkkua, joten konkarin täytyy yrittää nauttia kaikesta, mitä saa.
St. Louis (K1) - Minnesota (K4)
17.4. St. Louis - Minnesota
18.4. St. Louis - Minnesota
21.4. Minnesota - St. Louis
22.4. Minnesota - St. Louis
Tarvittaessa: 25.4. STL-MIN, 27.4. MIN-STL,
30.4. STL-MIN
Petteri Lindbohm, St. Louis Blues
23 ott, 2+1=3, -1
Lindbohm pelaa tällä hetkellä AHL:ssä, mutta on käyttökelpoinen ja mahdollinen nosto Blues-miehistöön pudotuspeleissä. 21-vuotias puolustaja teki jättimäisen yllätyksen, kun murtautui syksyn harjoitusleiriltä NHL-joukkueeseen. Mikäli komento jäälle käy, Lindbohm hoitelee rauhallisesti perusasiat, eikä hötkyile ylimääräiseen. Sillä tavalla mahdollinen pelipaikka aukeaa ja ennen kaikkea säilyy nuorella suomalaisella. Bluesilla on kuitenkin kahdeksan kokeneempaa pakkia tarjolla.
Mikael Granlund, Minnesota Wild
68 ott, 8+31=39, +17
Askelia parempaan on odotettu, mutta Granlund jäi viime kauden tehoistaan (41), vaikka pelasi viisi peliä enemmän. Vastuuta tulee ja vierellä on joukkueen suurin tähti Zach Parise, joten tehoja on oikeus odottaa. Granlund on mennyt kokonaisvaltaisessa pelissä eteenpäin ja ainakin viime kaudella hän nosti tasoaan pudotuspeleissä. Sankarillinen jatkoaikaratkaisu Coloradoa vastaan käänsi koko sarjan lopulta Minnesotalle. Uusia sankaritekoja tarvitaan, sillä vastaan tuleva St. Louis pelasi vahvan runkosarjan.
Mikko Koivu, Minnesota Wild
80 ott, 14+34=48, +2
Koivu oli keväällä alkukautta parempi. Koko joukkue terästäytyi ja lensi lopulta pudotuspeleihin saakka. Wild on nyt kolmantena perättäisenä keväänä mukana Stanley Cup -jahdissa, mikä on minimivaatimus. Siirtorajan hankinta Chris Stewart on sopinut hyvin Koivun viereen, ehkä kaksikko nousee playoffseissa seuraavalle tasolle? Sitä kaivataan, muuten Koivua ja Granlundia aletaan huudella Leijoniin jälleen kerran.
Erik Haula, Minnesota Wild
72 ott, 7+7=14, -7
Runkosarja oli pettymys, Haula jäi lopussa välillä jopa katsomomieheksi. 24-vuotias porilainen on kuitenkin parhaimmillaan energiantuojana ja taistelijana, ominaisuuksia tarvitaan pudotuspeleissä. Samaa voi sanoa alivoimaosaamisesta. Päävalmentaja Mike Yeon luotto Haulaan ei ole juuri nyt sataprosenttinen, joten näyttöpaikan tullen, Haulan pitää onnistua.
Sean Bergenheim, Minnesota Wild
56 ott, 9+10=19, -2
Treidi Minnesotaan ei tuonut Bergenheimille parempaa huomista, ainakaan runkosarjassa. Hän oli Haulan tavoin välillä katsomossa, eikä 17 ottelussa syntynyt kuin yksi maali. Runkosarjan lopussa sai pari peliä isommalla jääajalla, mutta toivottuja tehoja ei tullut. Bergenheimin kohdalla ei voi unohtaa kevään 2011 pudotuspelejä, joissa hän niittasi Tampassa 16 peliin yhdeksän maalia. Jotain vastaavaa, ja 31-vuotiaan hyökkääjän käyrä kääntyy taas nousuun.
Niklas Bäckström, Minnesota Wild
19 ott, 5-7-3, 88,7%, 3,04
Kokenut maalivahti on jäänyt sivustakatsojaksi. Devan Dubnyk on Wildin kiistaton ykkösmaalivahti, hänen hankintansa jälkeen joukkue oli yksi NHL:n kuumimmista. Bäckström on tällä hetkellä nokkimisjärjestyksessä vasta kolmantena, edellä myös Darcy Kuemper. Kaikkea voi aina tapahtua, etenkin Wildin maalivahtihistorian tuntien, mutta Bäckströmiä tuskin nähdään tolppien välissä pudotuspeleissä.
Pekka Rinne, Nashville Predators
64 ott, 41-17-6, 92,3%, 2,18
Suomalaispelaajista tärkein omalle joukkueelleen. Rinne näytti heti kauden alusta lähtien, että "he's back". MM-kisoista alkanut paluu maailman eliittiin näytti jo vievän kohti NHL:n uutta voittoennätystä, mutta keväällä Predatorsille tuli lama. Rinne on pudotuspeleihin palanneelle Predsille elintärkeä mies ja hänellä on kyvyt torjua joukkue pitkälle. Joukkue tarvitsee muutakin kuin Rinteen akrobaattista taidetta, tekniikan ja taistelun yhdistelmää, jota myös torjuntatyöskentelyksi kutsutaan. Silti Rinteen on oltava heti Vezina-tason iskussa, sillä Chicago on vaikea pala ja suosikki.
Nashville (K2) - Chicago (K3)
16.4. Nashville - Chicago
18.4. Nashville - Chicago
19.4. Chicago - Nashville
22.4. Chicago - Nashville
Tarvittaessa: 24.4. NSH-CHI, 26.4. CHI-NSH, 28.4. NSH-CHI
Teuvo Teräväinen, Chicago Blackhawks
34 ott, 4+5=9, +4
Teräväinen oli pitkään AHL:n puolella ja 20-vuotiaan suomalaisen pinna joutui koetukselle. Lopulta paikka aukesi NHL:ssä vuoden vaihteen jälkeen, mutta henkilökohtainen menestys ei ole automaattista. Teräväinen pääsi pelaamaan vaihtelevalla vastuulla valtaosan kevätkauden peleistä (34/44). Chicagossa odotetaan supertähti Patrick Kanen paluuta loukkaantumisesta, mikä tietää Teräväiselle pykälää heikompaa asemaa. Kevään kovissa peleissä rouhijaosasto nousee arvoon, joten Teräväisen pitää taistella saadakseen pelipaikan. Mikään ei silti sulje pois isojakaan tekoja suomalaiselta taiturilta.
Kimmo Timonen, Chicago Blackhawks
16 ott, 0+0=0, -3
Kun paluu veritulppahoitojen jälkeen varmistui, Timonen kaupattiin Philadelphiasta Chicagoon. Häntä ajettiin niukalla peliajalla sisään, mutta valitettava loukkaantuminen keskeytti nelikymppisen puolustajan valmistautumisen ratkaisupeleihin. Timosen pitäisi olla kunnossa, mutta uran huipentava kevät starttaa vaikeista lähtökohdista.
Jääaikaa on tullut säästeliäästi, mutta Timonen on silti rauhallisuudellaan ja pelisilmällään kullanarvoinen joukkueelleen. Vaikka peli ei kulkenut runkosarjassa koko ajan kuin unelma, suomalainen sisu nostaa päätään silloin kun pitää. Lisäpotkua tulee varmasti siitä, että viimeisen kauden ensimmäinen pudotuspelivastus on uran ensimmäinen NHL-seura Nashville.
Antti Raanta, Chicago Blackhawks
14 ott, 7-4-1, 93,6%, 1,89
Raanta nostettiin juuri AHL:stä NHL-miehistöön. Chicagon ehdoton ykkösmaalivahti on Corey Crawford, joten Raannalla on joka tapauksessa lähtökohtaisesti tukijan rooli. Kysymys onkin lähinnä se, onko Raanta vai Scott Darling kakkosmies Crawfordin takana. Raumalainen on ollut pitkään AHL:n puolella, mutta toisaalta hänellä on pelituntumaa ja voittojakin tarttui ennen NHL-nostoa.
Anaheim (T1) - Winnipeg (K5)
17.4. Anaheim - Winnipeg
19.4. Anaheim - Winnipeg
21.4. Winnipeg - Anaheim
23.4. Winnipeg - Anaheim
Tarvittaessa: 25.4. ANA-WPG, 27.4. WPG-ANA,
29.4. ANA-WPG
Sami Vatanen, Anaheim Ducks
67 ott, 12+25=37, +5
Vatanen sai heti kauden alusta lähtien vastuuta siinä määrin, mitä suomalaisfanit vaativat valmentaja Bruce Boudreaulta jo aiemmin. Kiitokseksi Vatanen oli Ducksin tehokkain pakki runkosarjassa, vaikka oli vamman takia 15 peliä sivussa. Jyväskylän luistintaiteilijalla on alla kuuden ottelun pisteettömyys, mikä olisi hyvä saada unholaan heti ensimmäisessä sarjassa Winnipegiä vastaan. Ducks tarvitsee Vatasen tehoja, jottei menestys jää jälleen runkosarjaan. Joukkueella on potentiaalia mennä pitkälle ja 23-vuotias suomalainen voi olla matkan aikana yksi suurimmista ratkaisijoista.
Markus Granlund, Calgary Flames
48 ott, 8+10=18, -4
Granlund on muodostanut Josh Joorisin ja Michael Ferlandin kanssa ennakkoluulottoman ja energisen tulokasketjun. Välillä suomalainen on pistetty lehtereille ottamaan oppia ja hän käväisi maaliskuussa vielä viimeisen kerran AHL:ssä. Tällä hetkellä nuorempi Granlund kuuluu Flamesin kokoonpanoon ja hän antaa tulitukea alemmista kentistä. Flamesin nuori joukkue tarvitsee juuri nyt kaikkien onnistumisia, ettei paluu pudotuspeleihin kuuden vuoden tauolta katkea heti Vancouveria vastaan.
Vancouver (T2) - Calgary (T3)
16.4. Vancouver - Calgary
18.4. Vancouver - Calgary
20.4. Calgary - Vancouver
22.4. Calgary - Vancouver
Tarvittaessa: 24.4. VAN-CGY, 26.4. CGY-VAN, 28.4. VAN-CGY
Karri Rämö, Calgary Flames
34 ott, 15-9-3, 91,2%, 2,60
Rämö oli jo varastamassa keväällä ykkösmaalivahdin tontin Jonas Hilleriltä, mutta loukkaantuminen runkosarjan lopussa muutti tilannetta. Vaikka Rämön toipumisaika ei liene pitkä, Hiller on tällä hetkellä todennäköinen aloittaja Flames-maalilla. Mikäli sveitsiläinen hoitaa hommansa hyvin, se on Rämön peliajan kannalta huono uutinen. Mikäli Rämö saa paikan, hänen on oltava valmis. Vaikka Rämöllä ei ole kokemusta NHL:n pudotuspeleistä, torjui hän Avangard Omskissa kolme pitkää KHL-kevättä huipputilastoilla.
Joni Ortio, Calgary Flames
6 ott, 4-2-0, 90,8%, 2,52
Ortio nostettiin ylös Rämön loukkaantumisen takia. Hän säkenöi tammikuussa saatuaan vastuun Flames-maalilla viideksi peliksi, mutta tällä hetkellä torjuntatyöt näyttävät jäävän muille.