Aivovammasta kärsivälle miehelle oli tilattu ennakkoon Kelan tukema invataksi, joka ei koskaan saapunut hakemaan tätä sairaalasta. MTV Uutisille perheensä tarinan kertoneen vantaalaisnaisen mukaan hänen aivovammasta kärsivän isänsä tarina on hän vain jäävuoren huippu.
Yllä olevalta videolta voit katsoa Huomenta Suomen keskutelun taksialan vapautumisesta.
Lue myös:
– Ensimmäisen kerran isä soitti heti klo 14 jälkeen, että taksi ei ole tullut, vantaalainen Mira Karhu kertoo.
MTV Uutiset on kertonut tänä vuonna useista tapauksista liittyen Kela-taksien ongelmiin. Kela on muun muassa uhannut taksifirmoja sakoilla, mikäli kyytipuutteet jatkuvat.
Karhu kertoi isänsä kyytijupakasta ensin sosiaalisessa mediassa, jossa julkaisu on kerännyt satoja kommentteja ja jakoja.
– Tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus, Karhu arvioi julkisuudessakin puitua Kela-taksien tilannetta sosiaalisen median keskustelun pohjalta.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
5:27
Karhun perheen kohdalla sairaala oli tilannut invataksin etukäteen hakemaan pyörätuolilla kulkevan isän uuteen kotiin. Tällainen Kelan tukema taksimatka on tilattava viimeistään edellisenä päivänä klo 14 mennessä. Etukäteen tilattu kyyti ei koskaan saapunut, vaikka tytär Mira Karhu tavoitteli kuljetuksesta vastaavaa tahoa useaan otteeseen.
– Sieltä sanottiin, että taksia ei ole edes tulossa. He eivät saaneet yhtään taksia kuittaamaan kyytiä itselleen.
Isän epätoivoiset puhelut tyttärelle jatkuivat.
Kakkukahvit jäivät juomatta
Karhu ja hänen äitinsä olivat keittäneet uuden kodin kunniaksi kakkukahvit, jotka ehtivät jäähtyä isää odotellessa.
Kyyti ei olisi järjestynyt ilman tyttären päättäväisyyttä.
– Aloin soitella kaikkia invatakseja pääkaupunkiseudulta läpi, Karhu muistelee viime perjantaita.
Tärkeintä oli saada hätääntynyt isä uuteen kotiin. Tyttären mukaan aivovamman seurauksena isä hätääntyy nykyään, jos aikataulu ei pidä. Nyt aikataulusta oltiin jäljessä jo tunteja.
Koko kyseisen ajan mies odotti taksia sairaalan kansliassa. Edes vessaan hän ei uskaltanut mennä, jos taksi olisikin saapunut juuri sillä hetkellä.
– Pysähtelin bussipysäkeille soittelemaan eri paikkoihin aina, kun sain idean. Meni yllättävän kauan 15 minuutin matkassa. Sitten mieleen tuli Tuusula.
Pelastaja löytyi Tuusulasta
Karhu kertoo MTV Uutisille soittaneensa läpi useita invatakseja. Vakiovastauksena hänelle kerrottiin koko illan olevan täynnä, eikä isää ole mahdollista ajaa Vantaalta Tuusulaan.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
1:55
Lopulta Karhun onni kääntyi, kun puhelimeen vastasi mies Liikenne Koskinen Oy:sta.
– Kerroin tilanteen itku kurkussa. Minulla oli hätä isän puolesta. Juuri ajovuoronsa päättänyt herrasmies sanoi hyppäävänsä takaisin autoon ja hakevansa isän, Karhu kertoo liikuttuneena.
Lopulta isä pääsi uuteen kotiin Tuusulaan noin klo 17 aikaan.
Isä tuntee itsensä arvottomaksi
Karhun 69-vuotias isä sai aivoverenvuodon helmikuussa. Sitä ennen hän oli Karhun mukaan "lenkkeilevä, terve" mies.
– Isä on sanonut, että sairastumisensa jälkeen hän on muutenkin tuntenut olonsa arvottomaksi. Tämä kruunasi kaiken, että kukaan ei häntä hae, Karhu kertoo murtuneena.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
0:20
Samaan aikaan kun taksiliikenne vapautui 1.7.2018, myös Kelan tukemien taksimatkojen kilpailutukseen tuli muutos. Karhu epäilee taksiongelmien taustalla olevan nimenomaan Kelan tekemä kilpailutus.
– Kun on parempia kyytejä tarjolla, niin eihän yksikään kuski mene hakemaan näitä hinnoiltaan liian alas kilpailutettuja kyytejä.
Kela on useaan otteeseen ottanut kantaa korvaamiinsa taksimatkoihin. Elokuun lopussa julkaistussa tiedotteessa Kela kertoo, että välityskeskuksilta vaaditaan ripeitä toimia Kelan korvaamien taksimatkojen puutteiden korjaamisessa.
Suomessa on yhteensä 17 alueellista välityskeskusta, jotka koordinoivat Kelan korvaamia taksimatkoja. Taksi on tilattava välityskeskuksen kautta, jolloin asiakkaan maksettavaksi matkasta jää omavastuuosuus.
Huoli tulevasta painaa
Epäonnistunut taksimatka on jättänyt vantaalaiseen Mira Karhuun epäluottamuksen Kelan korvaamia kyytejä kohtaan.
Isä on ollut pahoillaan aiheuttamastaan vaivasta, Karhu kertoo. Tytär ei halua isänsä enää koskaan tuntevan itseään arvottomaksi.
– Siksi olisikin ensiarvoisen tärkeää saada kotiutuksen jälkeen isä ulos neljän seinän sisältä.
Vaikka perhe odottaa kovasti isän kotiuttamista, niin huoli painaa rinnassa.
– Kun hänet kotiutetaan, hän on oikeutettu taksikorttiin. Kuinka saamme isän uskaltamaan uudelleen? Jos esimerkiksi tilaamme hänelle taksin ja hän lähtisi yksinään vaikka fysioterapiaan. Hän saattaisi päästä yksin perille, mutta hakeeko kukaan sieltä pois? Karhu pohtii.