Taksikatastrofin korjaaminen matelee eteenpäin

Hallitus aikoo antaa esityksensä taksilainsäädännön muutoksiksi vuoden päästä eli syksyllä 2025. 

Aikataulu on hieman viivästymässä aiemmin arvioidusta. Lakiesitystä odotettiin eduskuntaan jo ensi keväänä.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoo uudesta aikataulusta tiedotteessaan. Sen mukaan lainsäädännön varsinainen valmistelu käynnistyi torstaina.

Hallitus haluaa kiristää taksialan sääntelyä monin tavoin siitä, mihin sääntelyä kevennettiin vuonna 2018. Tuolloin taksialan kilpailu vapautettiin silloisen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) johdolla.

–  Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan, sanoo liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne (ps.) tiedotteessa.

Luvan ehtoja aiotaan kiristää

Nyt hallitus aikoo esimerkiksi vaatia kuljettajilta pakollista koulutusta, tiukentaa taksiluvan ehtoja ja lisätä luvan saamisen esteeksi nykyistä useampia rikoksia.

Esimerkiksi Taksiliitto on vaatinut takseille värillistä rekisterikilpeä ja pakollista taksamittaria. Ministeriön mukaan valmistelua jatketaan näistä.

Uudistuksen tavoitteita ovat muun muassa taksien saatavuuden edistäminen, taksien tunnistettavuuden helpottaminen ja kyytien hinnoittelun läpinäkyvyyden lisääminen.

Tähän mennessä ministeriössä on tehty esivalmistelua muutoksista ja laadittu arviomuistio, joka oli kesällä lausuntokierroksella. Lakiluonnoksen on määrä mennä lausuntokierrokselle keväällä.

Lue myös:

    Uusimmat