Kuinka takseista saadaan turvallisia? Poliitikot vaativat tiukempia toimia

Hallitus on tekemässä muutoksia ja kiristyksiä taksialaan. Vuoden 2018 taksiuudistuksen jälkeen kuljettajien epäillyt seksuaalirikokset ovat kasvaneet rajusti.

MTV:n Rikospaikka -ohjelmassa kerrottiin, että tekijät ovat poikkeuksetta ulkomaalaistaustaisia. Vanhan taksisäätelyn aikaan vuonna 2017 Helsingin poliisille tehtiin kaksi ilmoitusta kuljettajan tekemästä epäillystä seksuaalirikoksesta.

MTV:n Huomenta Suomessa asiasta olivat keskustelemassa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä, sekä SDP:n kansanedustaja Pinja Perholehto.

Perholehto kertoo, että SDP oli alun perinkin vastustamassa vuoden 2018 uudistusta ja hänen mukaansa pitkälti kaikki uhkakuvat, joita uudistukseen liittyi, ovat käynyt toteen. Perholehto listaa ongelmiksi muun muassa saatavuuden, hintakilpailun sekä turvallisuuden.

– Kaikki tämä johtaa siihen suurimpaan ongelmaan, eli alan maineeseen. Valtaosa yrittäjistä ja kuljettajista on edelleen täysin priimaa. Harmittaa, että tilanne on tämä.

MTV uutisten selvityksen mukaan seksuaalirikoksiin syyllistyneet ovat pääosin ulkomaalaistaustaisia, Mäkelän mukaan tilanne on hätkähdyttävä.

– Tämä on äärimmäisen kielteinen ilmiö taksialalle ja se on omiaan syömään sitä luottamusta. On muitakin lievempiä väärinkäytöksiä, mutta tämä on se äärimmäinen jäävuoren huippu, Mäkelä sanoo.

Hallitus on parhaillaan tekemässä kiristyksiä ja muutoksia taksialaan. Uudistuksen tarkoituksena on pyrkiä valvomaan takseja tehokkaammin muun muassa siinä, kuka voi harjoittaa liikennettä ja millä ehdoilla sitä voi tehdä.

– Suljetaan pois sellaiset, joilla on todettua rikostaustaa. Toiminnan aikana pitää pystyä valvomaan, että verot maksetaan ja velvoitteet hoidetaan, Mäkelä toteaa.

Perholehto on samoilla linjoilla Mäkelän kanssa valvonnan tehostamisen tarpeesta. Hänen mukaansa raamit ovat kuitenkin jo kunnossa. Hänen mukaansa alan yrittäjät tulisi ottaa uudistukseen vahvasti mukaan.

– Jos on iso tai pienimpikin toimija, joka on luotettava niin kyllä heillä on myös mahdollisuus lisätä sitä alan luotettavuutta, jolloin ihmiset tietävät, että tämä toimija toimii luotettavasti ja turvallisesti.

Mäkelän mukaan taksialan yrittäjiä on kuultu keinoista parantaa valvontaa, sekä siitä, kuinka luotettavuutta voisi lisätä.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat