"Tämän vuoden ehdoton ykkösvinkkini" – suomalaisasiantuntijan yksinkertainen keino, jolla säästää rahaa, saa enemmän aikaa perheensä kanssa ja vähentää ruokahävikkiä
Syyskuun toisella viikolla vietetään kansallista hävikkiviikkoa. Ruokahävikin vähentämisestä oli tiistaina keskustelemassa Huomenta Suomen lähetyksessä Matsmartin Suomen maajohtaja Michaela Böckelman sekä Motiva Oy:n kulutuksen konsultti Elina Ovaskainen.
Suomalainen heittää jopa 25 kiloa ruokaa roskiin vuodessa. Usein roskikseen lentää täysin käyttökelpoisia elintarvikkeita, kun ruoan syömäkelpoisuutta ei osata arvioida aistinvaraisesti, vaan tuijotetaan ainoastaan parasta ennen -päiväystä. Huomenta Suomessa tiistaina vieraillut Motiva Oy:n kulutuksen konsultti Elina Ovaskainenmuistutti lähetyksessä, että ruokahävikki tuottaa vuosittain järkyttävät päästöt.
"Ruoka on meidän tuloihin nähden aika halpaa"
Ovaskainen ja Böckelman puhuivat lähetyksessä myös muun muassa ruokakauppojen punalaputettujen tuotteiden puolesta. Ne ovat asiantuntijoiden mukaan hyvä ja konkreettinen keino ruokahävikin vähentämiseen. Ovaskaisen mukaan niiden ostamista ei pidetä enää niin nolona kuin joskus ennen, vaan punalaputetun tuotteen nappaaminen ostoskoriin mielletään hyväksi teoksi. Vaikka asenteet ovat muuttuneet, tekemistä riittää Ovaskaisen mukaan silti.
– Ruoka on meidän tuloihin nähden aika halpaa. Ostamme liikaa ruokaa ja hamstraamme sitä ilman, että meillä on todellista syytä siihen. Vaikka asenteet muuttuvat, niin arvostus ei ole minun mielestäni vielä muuttunut, Ovaskainen pohtii.
– Siihen täytyy tehdä vielä paljon töitä, että me ymmärretään, mikä sen ruoan matka sieltä pellolta pöytään on. Ja miten paljon siihen on laitettu työaikaa, tuotantopanoksia, rahaa ja energiaa. Kaikki tämä menee hukkaaa, kun se leipäviipale tai porkkana menee roskikseen, hän jatkaa.
"Minun tämän vuoden ehdoton ykkösvinkkini"
Mitä muita konkreettisia vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen asiantuntijat antavat? Matsmartin Michaela Böckelman suosittelee kurkistamaan jääkaappiin ennen kuin lähtee ruokaostoksille.
– Katso jääkaappiin, että mitä siellä on. Sitten kun menet kauppaan, niin tee sunnuntaina viikon listat siitä mitä viikolla syöt. Usein se arki on kiireinen ja tulee helposti napattua ostoskoriin suklaapatukka porkkanan sijaan.
Ovaskaisenkin vinkki liittyy ruoan ostamiseen:
– Minun tämän vuoden ehdoton ykkösvinkkini on, että meidän kaikkien pitäisi kokeilla ruoan verkkokauppaa, koska se lisää suunnitelmallisuutta. Ja se suunnitelmallisuus on taas kaiken a ja o siihen, että hävikkiä tulee vähemmän. Bonuksena saattaa säästää rahaa ja saa enemmän aikaa perheensä kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"