Tällainen on 52 000 euron keinohevonen

1:56img
Julkaistu 18.02.2015 18:19
Toimittajan kuva

Outi Airola

Tänään vihittiin Pudasjärven ammattiopiston hevostalousyksikössä käyttöön uusi komea musta ori, joka ei inahtanutkaan juhlatilaisuudessa.

Kivarin Totilas-nimen juhlavissa ristiäisissä saanut simulaattorihevonen tulee Englannista, maksaa 52 000 euroa ja auttaa ratsastamaan niitäkin, joita ei muuten hevosen selkään saa.

- Kyllähän tämä lievittää varmasti pelkoa, jos sellaista on. Tämä on eräänlainen loiva nousu  hevosen selkään, kuvaili tallityönohjaaja Niina Mikkonen Pudasjärvellä.

Varsinaisesti Kivarin Totilaan tehtävänä on korjata ratsastuksen virheitä ja kehittää kouluratsastajaa oikean asennon ja oikeiden liikkeiden löytämisessä.

- Sitä voidaan käyttää mihin tahansa ratsastukseen liityvään ongelmaan. Opettaja pystyy kädestä pitäen korjaamaan esimerkiksi ratsastajan asentoa, selvittää Mikkonen.

Verrattuna oikeaan hevoseen, simulaattorihevonen päästää ratsastajan keskittymään olennaiseen eikä väsy toistoihin.

- Se ei hermostu eikä suutu, se vain toistaa just sen mitä pyydetään niin monta kertaa kuin halutaan, luonnehtii Mikkonen.

Oikean hevosen tuntu

Simulaattorihevonen

Vihkiäistilaisuudessa simulaattoriin kyytiin kipusi opiskelija Ulla Ojala. Hän kierteli kenttää ensin käyden, sitten ravaten ja yltyi lopuksi laukkaan. Edessä oleva taulu näytti, miten hevonen liikkuu.

- Tää vaikuttaa tosi lupaavalta! Ja tuntuu aivan oikealta hevoselta, kiitteli Ojala.

Simulaattoreita on ratsastustalleilla Suomessa vasta muutama, tulevaisuudessa niiden käyttö lisääntynee myös ravipuolella. Sitä odottaa jo innokkaasti Pudasjärven hevostalouslinjan ravipuolen opettaja.

- Itse asiassa semmoinen on jo testauksessa! Olen nähnyt kuvia, joissa sitä testataan Ruotsissa ravitallilla. Hevonen on ihan saman näköinen, mutta sillä oli silat ja kärryt perässä -  elikkä tulossa on! intoili Raimo Hyvärinen.

Opiskelijoille elävä hevonen on edelleen ykkönen, mutta simulaattorillekin on käyttöä.

- No harjoitustilanteissa, kyllä. Kyllä siitä varmasti hyötyä on, uskoi opiskelija Jenna Jokela.

Oppilaitoksille uudet tekniset vempaimet ovat tervetulleita.

- Me ollaan täällä aika pohjoisessa ja aika syrjässä ja kilpaillaan koko Suomen alueella   opiskelijoista. Tämä on mukava lisä meidän imagoon ja opetusmahdollisuuksiin, sanoi yksikönjohtaja Elisa Laakso.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa