Venäjän yli 60 kilometrin pituinen sotilaskolonnan kärki on edennyt Antonovin lentokentän lähelle, kertoo sotilasprofessori.
Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Marko Palokankaan arvion mukaan Venäjä aikoo ryhmittää yli 60 kilometrin pituista sotilaskolonnaa Kiovan ympärille.
– Ainakin (kolonnan) kärki on jo saapunut Antonovin lentokentän liepeille. Se nyt varmasti ryhmitetään uudelleen ja muodostetaan siitä Kiovan piiritystä tukevat osat, ja niin ollen vahvistetaan piiritysrengasta, Palokangas sanoo.
Useiden ilmakuvien ja asiantuntijoiden mukaan kolonnan mukana olisi tulossa uutta tulivoimaa sekä huoltojoukkoja. Palokankaan mukaan puhutaan parista tuhannesta sotilaasta, panssarivaunuista, ampumatarvikkeista ja polttoaineesta.
Katso alla olevalta videolta sotilasprofessori Palokankaan koko arvio sotatilanteesta.
15:29
Palokangas ihmettelee sitä, kuinka kolonna on päässyt etenemään pitkälle Ukrainaan lähes tappioitta. Eräs syy voi olla se, että kolonnan matka on edennyt hitaasti. Miksei Ukraina ole estänyt kolonnan etenemistä?
– Näyttäisi siltä, että Venäjällä on paikallinen tai alueellinen ilmaherruus, jolloin vaikuttaminen ilmasta käsin on vaikeaa. Ja toisaalta Ukrainan puolustusvoimilla ei ole sellaisia aseita siinä lähettyvillä, joiden kantama riittäisi suoraan vaikuttamaan siihen.
Erikoinen teoria venäläisten sotilaallisista toimista
Joidenkin teorioiden mukaan Venäjä lähettäisi ensin nuoria ja kokemattomia sotilaita etunenässä kuin testatakseen vastustajan sotavoimia. Vasta sen jälkeen perässä tulisivat ammattisotilaat. Palokangas ei ole teoriasta vakuuttunut.
– Silloin kun lähdetään hyökkäämään ja valtaamaan isoa kaupunkia, niin siihen käytetään kaikki käytettävissä oleva voima ja ennen kaikkea paras kyky. En usko siihen, että sinne on lähdetty leikkimään. Kiovan valtaaminen on valtava ja vaikea operaatio, Palokangas sanoo.
Palokankaan mielestä mikään valtio ei käyttäisi sellaista taktiikkaa, jossa nuorilla ja kokemattomilla kokeiltaisiin ensin vastustajan puolustusvoimaa.
Taistelut kaupunkiolosuhteissa ovat haastavia niin puolustajalle, mutta erityisesti hyökkääjälle.
Lue lisää: Sotilasprofessori: ''Harkova on humanitäärisen katastrofin keskellä''
Kiovan valloitus ei ole helppoa kaupungin maantieteenkään vuoksi.
– Kiovan halkaisee iso vesistö, Dnepr-joki. Se on valtavan kokoinen ja levyinen joki keskellä Kiovaa. Se muodostaa hyökkääjälle esteen, joka täytyy ylittää, Palokangas sanoo.
Tšetšeenijoukot ’’puhdistamaan’’ Kiova?
Viime lauantaina Venäjälle kuuluvan Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov ilmoitti tšetšeenijoukkojen osallistuvan taisteluihin. Tšetšeenijoukkoja pidetään sotilaallisesti erityisen ammattimaisina.
– Tšetšeenien osastoon eli niin sanottuihin uskonsotureihin liittyy sotilaallinen myytti. Heitä kuvaillaan raakalaisiksi, jotka eivät välitä siviiliuhreista, vaan toteuttavat kursailematta heille annettua tehtäväänsä.
Palokankaan mukaan tšetšeenien erikoistaitona on se, että he osaavat taistella kaupunkiolosuhteissa. Sotilasprofessorin arvion mukaan tšetšeenien tehtävänä on ’’puhdistaa’’ Kiova, kun piiritysjoukot ovat heikentäneet tarpeeksi pääkaupungin puolustusta.
Ukrainan kertoman mukaan tšetšeenijoukon kenraali Magomed Tushayev olisi kuollut taisteluissa. Tietoa ei ole vahvistettu ja se voi olla Ukrainan propagandaa.
– Vaikka se olisikin totta, joukko pystyy toimimaan ilman ylintä johtajaansakin, koska sotilaallinen joukko on organisoitu siten, että varajohtaja ottaa paikan.
Palovaara painottaa, että niin pitkään kuin tieto Tushayevin kuolemasta on vahvistamatta, siihen pitää suhtautua kriittisesti.
Puolustuksen elintärkeä kivijalka
Ukrainalaisten puolustus ja sen kestokyky perustuu Palokankaan mukaan voimakkaaseen maanpuolustustahtoon.
– Moraalisen selkärangan katkeamisella ja sitä kautta motivaation katoamisella on valtava merkitys sodankäynnissä.
Ennen kaikkea Palokankaan mukaan sotajoukot tarvitsevat huoltoa: ruokaa, vettä, polttoainetta ja amputarvikkeita.
– Tietysti iso osa tätä taistelukyvyn säilyttämisen takaamista ja kestoa ovat nämä ulkopuolelta tuleva ase- ja materiaaliavut, joka on tietysti eduksi sille puolustavalle joukolle.
Sotilasprofessori Palokangas toivoo, että jokainen rivisotilas Ukrainassa olisi tietoinen, että Euroopan ja koko läntisen yhteisön empatiat ja tuki ovat ukrainalaisten puolella.
MTV Uutiset seuraa Ukrainan sodan vaiheita hetki hetkeltä.