Kai Paananen on yhdessä Roman Rotenbergin kanssa tuorein suomalaisnimi, jonka Yhdysvallat on asettanut Venäjän vastaiselle pakotelistalleen. Mutta mikä mies Paananen oikein on?
Kai Lauri Johannes Paananen syntyi vuonna 1954 ja asuu Helsingin itäosassa sijaitsevassa Östersundomissa pienen hiekkatien varrella. Hän avioitui neljä vuotta sitten venäläisen Annan kanssa, joka on syntynyt vuonna 1987.
Bisnespamppu ei ole kuluttanut pärstätilaa suomalaismediassa.
Paananen on suurelle yleisölle huomattavasti tuntemattomampi nimi kuin niin ikään pakotelistalle joutunut Roman Rotenberg, jolla on isot omistukset sekä Hartwall-areenasta että jääkiekkoseura Jokereista.
Jokerit-kaupan puuhamies
Voi kuitenkin olla, että ilman Paanasta Romanin isä Boris Rotenberg ja setä Arkadi Rotenberg sekä venäläismiljardööri Gennadi Timtsenko eivät olisi alunperin edes kiinnostuneet Jokereista ja Areenasta.
Paananen oli hankkeen taustapiru. Hän tuntee jääkiekkoliiga KHL:n ja jääkiekkoseura Pietarin SKA:n toimitusjohtajan Alexander Medvedevin ja käytti suhteitaan Jokerit-diilin ideoinnissa ja sinetöimisessä.
Miljardööri Timtshenkoa lappeenrantalainen on kuvaillut hyväksi ystäväkseen. Paananen on jäsenenä Jokerien ja Hartwall-areenan hallituksessa.
– Olen ollut mukana rakentamassa tätä kokonaisuutta. Näen tämän myös vientihankkeena, jolla nostetaan suomalaista jääkiekkoa seuraavalle tasolle. Samalla tuodaan faneille uutta nähtävää ja koettavaa, Paananen sanoo SET Group -yritysryhmän tiedotuslehdessä.
Urheilu tuntuu muutenkin olevan miehelle tärkeää. Hän on tukenut yli 10 vuotta lappeenrantalaista Catz-koripallojoukkuetta ja nykyään myös ampumahiihtoa ja joukkuevoimistelua.
Mukana lukuisissa suomalaisfirmoissa
”Monen toimen mies”. Niin tiedotuslehden henkilöjuttu Paanasesta on otsikoitu.
Se ei ole sanahelinää. Paananen on USA:n pakotelistalle lisättyjen SET Petrochemicals Oy:n ja Southeast Trading Oy:n toimitusjohtaja. SET Petrochemicals käy kauppaa öljy-ja kaasutuotteilla Venäjän, Baltian ja Pohjoismaiden välillä. Southeast Trading on puolestaan konsultointiyritys.
Paananen on ollut mukana yli kymmenessä suomalaisyrityksessä, joihin kuuluu muun muassa rakentamiseen ja lentämiseen keskittyviä firmoja. Yksi yrityksistä on pakotelistalle lisätty Airfix Aviation, joka tarjoaa yksityislentoja.
Hyvää pataa itään jo yli 30 vuotta
Läheiset suhteet venäläisiin ovat jo isäpapan peruja. Paananen työskenteli varatoimitusjohtajana Yrjö Paanasen perustamassa Karelia Trade -yhtiössä 80-luvun puolivälissä, joka meni sittemmin konkurssiin vuonna 1998.
Mies tietää, mikä höllää venäläisten kukkaronnyörit. Anekdootti tästä on vuodelta 2009, kun hän kauppasi maahan sivuttain kulkevaa Baltika-jäänmurtajaa.
Hanke sai alkusysäyksen Helsingin keskustassa sijaitsevassa Palace Kämp -hotellin saunassa – muutaman saunakaljan myötävaikutuksella.
Oluiden ja saunan ohella vieraita saattoi lämmittää se, että Venäjä oli hetkeä aiemmin voittanut Suomen jalkapallomaaottelussa 3–0.
Lämpimät suhteet itänaapuriin ovat säilyneet läpi elämän. Paanasella on hyvät kontaktit useisiin Venäjän kaasu- ja öljyalan yrityksiin. Hän osallistui vuonna 2014 kansainväliseen talousfoorumiin Pietarissa. Delegaation matka aiheutti pahaa verta, sillä Venäjälle asetetut pakotteet olivat jo voimassa.
Pelkäsi olevansa merkattu mies
Nyt Paanasen bisnekset ovat kuitenkin vaarassa saada vakavan takaiskun.
MTV:n haastattelussa hän sanoo olevansa USA:n pakotelistalle joutumisesta sokissa, ja vakuuttaa, ettei ole tehnyt mitään väärää. Mies pelkää yrityksensä työpaikkojen puolesta.
Täydellisenä yllätyksenä ikävä uutinen kuitenkaan tuskin tuli.
– Nyt tuntuu, että on ikään kuin leima otsassa, kun tekee venäläisten kanssa töitä. Jos sanktioita lisätään, niin se tuo todella suuria ongelmia suomalaisyrityksille, Paananen kommentoi Ukrainan kriisin alkuvaiheessa.