Tällaisen keskustelun ministeri Harakka ja oikeuskansleri Pöysti kävivät Meta-verkkotunnuksen myynnistä – kaupan hinta pysyy julkisuudelta piilossa

Tällaisen keskustelun liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kävi oikeuskansleri Tuomas Pöystin kanssa ennen Meta.fi-osoitteensa myyntiä.

Ministeri Harakka kertoo avoimessa Facebook-päivityksessään käyneensä oikeuskanslerin kanssa keskustelun verkkotunnuksen myymisestä ennen kauppaa.

Harakka sanoo tehneensä omistamansa Kansakunta Oy:n kautta kaupan "arvostetun kansainvälisen lakiasiaintoimiston kanssa". Harakka omistaa Kansakunta Oy:n yhdessä puolisonsa kanssa.

Kirjallisia asiakirjoja ei ole saatavilla

MTV Uutiset kysyi ministerin ja oikeuskanslerin välistä kirjeenvaihtoa tietopyynnöllä. Koska keskustelu käytiin suullisesti valtioneuvoston yleisistunnon päätteeksi, asiasta ei ole kirjallisia asiakirjoja.

Oikeuskanslerin virasto lähetti MTV:lle selvityksenä tapahtumien kulusta sähköpostivastaukset kysymyksiin, joita aiemmin Iltalehti oli esittänyt oikeuskanslerille asiaan liittyen. 

Oikeuskanslerin mukaan ministeri Harakka halusi selvittää mahdollisia esteitä verkko-osoitteen myymiselle arviolta 21. lokakuuta. Pöystin mukaan keskustelussa ministeri Harakka oli halunnut selvittää, sisältyykö valtioneuvoston jäsenen tekemään verkkotunnuksen myyntiin oikeudellisesti erityisesti huomioon otettavaa.

– Kysymyksenä sain tiedon, että ministerin omistaman passiivisen yhtiön nimissä Suomessa on kansainvälistä yhtiötä kiinnostava domain -nimi (verkkotunnus) ja kyse on tavanomaisesta kyseisen verkkotunnuksen myynnistä nimen kiinnostaessa ostajatahoa. Ymmärsin kyseessä olleen ainutkertaisen toimenpiteen, johon ei sisälly erityisiä tai poikkeuksellisia piirteitä. Kiinnostus iskevää verkkotunnuksen nimeä kohtaan ei ole kovinkaan erikoista.

Pöysti: Osasin yhdistää kaupan Facebookiin

Ministeri Harakan mukaan ostajataho ei ilmaissut kauppojen aikana kaupan toimeksiantajaa. Verkkotunnuksen ostaja on Hogan Lowells, joka on edustanut Facebookia aiemminkin.

Sähköpostivastauksessaan oikeuskansleri Pöysti sanoo ymmärtäneensä ministerin puheista, että kyseessä oli kansainvälinen yhtiö.

– Emme käyneet neuvotteluiden ja kaupan yksityiskohtia lävitse.

Hän sanoo kuitenkin osanneensa yhdistää asian Facebook-yhtiöön.

– Facebookin aikeistahan liikkui myös julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa vihjeitä, joihin olin törmännyt ministerin kanssa käydystä keskustelusta täysin riippumatta, Pöysti jatkaa.

Pöysti korostaa, että ”valtioneuvoston kannalta oikeudellisesti olennaista on sidonnaisuusilmoitus ja se, että ministeri itse huolehtii esteellisyyksistä”. 

– Myyntiin ei itse kaupan lisäksi liittynyt muita ehtoja tai sitoumuksia, eikä Kansakunta Oy:lle tai itselleni syntynyt minkäänlaisia sidonnaisuuksia ostajaan kertaluonteisen myynnin johdosta, Harakka selventää Facebook-päivityksessään.

Julkisuudessa kaupan hinnasta on esiintynyt lähinnä spekulaatioita, sillä sen hintaa ei ole kerrottu julkisuuteen. Ministerin mukaan kaupan yhteydessä on sovittu, ettei sen hinnasta puhuta.

Helsingin Sanomien mukaan kaupan hinta on saattanut olla jotain sadantuhannen euron molemmin puolin.

Lue myös:

    Uusimmat