Tällaisesta voi tulla uutta todellisuutta, varoittaa venäläislehti – näin kaasuputkisabotaasista on uutisoitu maailmalla

Viron ja Suomen välillä tapahtunut kaasuputkisabotaasi on noussut laajalti otsikoihin ulkomailla.

Venäjä on kommentoinut Balticconnector-kaasuputken vaurioitumista ensimmäisen kerran tänään. Kremlin mukaan kyse on "varsin järkyttävästä uutisesta". Venäjä sanoo odottavansa nyt lisätietoa tapahtuneesta.

Venäjän mediassa uutiset ovat nojautuneet tähän asti lähinnä Suomesta kerrottuihin tietoihin ja olleet sävyltään toteavia.

Esimerkiksi iltapäivälehti Moskovski Komsomolets, uutistoimisto Interfax ja talouslehti RBK ovat nostaneet esille myös sabotaasiepäilyt presidentti Sauli Niinistön kommenttien perusteella.

Myöskään siitä ei ole vaiettu, että Venäjän on epäilty olleen osallisena tuhotyöhön.

Pravda: Ketkä hyötyvät tilanteesta?

Venäläislehti Pravda varoittelee tapauksen osoittavan, että "tällaisista voi tulla uutta todellisuutta".

– Tämä tarkoittaa sitä, että monien maiden infrastruktuuri on vaarassa, lehti kirjoittaa.

Pravda arvioi myös, että kaasufutuurien markkinoilla kauppaa käyvät tienaavat onnettomuudella ja että mahdollinen terrori-isku voi olla uusi tapa tehdä liiketoimintaa.

Huomio tulisikin lehden mielestä keskittää siihen, ketkä hyötyvät tilanteesta.

Viro: Tarvitaan enemmän valvontaa

Virossa esimerkiksi paikallisen Ylen eli ERR:n nettisivuilla kaasuputkeen kohdistunut tuhotyö ei ole ollut tänään 10 ensimmäisen uutisen joukossa.

Presidentti Alar Karis toteaa Postimees-lehdessä, että Viron kaasuvaranto riittää tapahtuneesta huolimatta eivätkä internetyhteydet ole vaarassa.

Soulissa Etelä-Koreassa paraikaa vierailulla oleva Karis sanoo, että Itämeren turvallisuus ja kriittinen infrastruktuuri vaatisivat nykyistä enemmän valvontaa, yhteistyötä ja työkaluja.     

Myös Viron merivoimien komentaja Jüri Saska kommentoi asiaa Postimeehessä.

– Putki on suojattu betonikuorella. Putken betoninen suojakuori on rikki tai kuoriutunut irti, kaasuputki on siirtynyt pois paikoiltaan ja vauriot ovat toispuoleisia. Vielä ei voida sanoa sitä, onko putki vaurioitunut muualtakin kuin kyseisestä kohdasta.

Saskan mukaan vaikuttaa siltä, että putkea olisi kiskottu toiselta puolelta.

Komentaja ei lähde spekuloimaan tapahtuneen syytä. Hänen mukaansa on kuitenkin selvää, että jokin on heiluttanut raskasta putkea.

Eesti Päevaleht kysyy puolustusministeri Hanno Pevkurilta, miten kaasuputkea pitäisi suojella.

Pevkurin mukaan on mahdoton suojata 77 kilometriä pitkää putkea.

– Voidaan reagoida vain tällaisten tapausten tullessa ilmi. Toinen mahdollisuus olisi esimerkiksi pystyttää putken ympäristöön pysyvä sensorijärjestelmä.

Norjassa korostetaan Naton reaktioita

Norjassa yleisradioyhtiö NRK raportoi muun muassa Naton pääsihteerin, norjalaisen Jens Stoltenbergin ilmoittamista yhteisistä vastatoimista, jos kaasuputken häiriö varmistuu hyökkäyksen aiheuttamaksi.

– Jos voidaan todistaa, että Itämeren kaasuputkeen on hyökätty, Nato vastaa siihen yhtenäisellä ja päättäväisellä vastauksella, Stoltenberg sanoi NRK:n mukaan lehdistötilaisuudessa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Lisäksi norjalaiset havaitsivat maan median mukaan kaasuputken lähellä mahdollisen räjähdyksen, jota Suomessa ei huomattu.

Verdens Gang VG kertoi norjalaisen tutkimuslaitoksen Norsarin havainneen Balticconnector-kaasuputken vuodon alkamispäivänä "todennäköisen räjähdyksen". Tutkimuslaitoksella on Suomessa seisminen asema, joka havainnon teki.

Myös saksalainen Deutsche Welle on nostanut tahallisuuden mahdollisuuden otsikkoonsa.

Lehti siteeraa jutussaan Sauli Niinistöä, pääministeri Petteri Orpoa (kok.) ja keskusrikospoliisin lausuntoa.

BBC: Kosto Natoon liittymisestä

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n suomalaislähteiden mukaan Venäjän epäillään sabotoineen putkea kostoksi Suomen Nato-jäsenyydestä.

– Suoraan sanottuna odotimme jotain tällaista jo aiemmin, suomalaislähde kertoi BBC:n kirjeenvaihtajalle.

Reportaasin mukaan Suomen julkisissa lausunnoissa on vältetty huolellisesti syyllistämästä Venäjää siltä varalta, että pitkällinen tutkinta ei tuota tulosta.

MYös BBC kertoo Norjan seismologisen laitoksen Norsarin havainnoista.

– Se näytti kuitenkin olevan ristiriidassa KRP:n lausunnon kanssa. Sen mukaan "ei ole viitteitä" siitä, että räjähteitä olisi käytetty.

Lue myös:

    Uusimmat