Kotimainen ja jo vähän unohdettu hävittäjäprojekti Myrsky sai tänään julkisuutta, kun puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kävi Ilmailumuseossa katsomassa entisöintityön edistymistä.
Valtion lentokonetehdas rakensi viitisenkymmentä Myrskyä jatkosodan ilmataisteluihin mutta kiireen ja materiaalipulan takia koneissa oli rakenteellisia heikkouksia.
Puolustusministerin mukaan Suomi oli 1930-luvulla heikosti varautunut konfliktiin mutta nyt on tilanne parempi.
– Emme silloin olleet aikoinaan riittävällä tavalla varautuneet huonoihin aikoihin – toisin kuin nyt – ja silloin jouduttiin monenlaista harsimaan kasaan, Kaikkonen sanoo.
Ilmailumuseon Myrsky-projektin vapaaehtoiset ovat rakentaneet tätä yksilöä jo kahdeksan vuotta. Jos hyvin käy niin puolentoista vuoden kuluttua se on valmis.
Myrsky ei ollut maailman paras hävittäjä mutta kotimainen ja ihan kelpo. Kaiken lisäksi se vähän myöhästyi koska sarjatuotanto pääsi vauhtiin vasta jatkosodan aikana.
– Siinä on pieni palanen alkuperäistä siipeä joka on 25 vuotta ollut Jämsässä yhden kuljetusliikkeen takapihalla, kertoo Reino Myllymäki.
– Tämä oli ensimmäinen Valtion lentokonetehtaan konstruktio jossa oli sisäänvedettävä laskuteline, Myllymäki selostaa.
Myös puolustusministeri Kaikkonen intoutui muistelemaan lapsuuden harrastustaan.
– Kokositteko te poikasena niitä pieniä lentokoneita? Mika Tommola kysyy leikkisästi Kaikkoselta.
– Kyllä, se kuului harrastuksiin, pieniä koottavia mutta myös Eka ja Toka oli sellaisia vähän isompia, Kaikkonen vastaa.
– Sitäpaitsi jokainen mies on joskus halunnut olla hävittäjälentäjä, Tommola huomauttaa.
– Kyllä, kyllä mutta taitaa olla parempi, että minä pysyn täällä maassa itse, Kaikkonen naurahtaa.