Tällaisia rahapäätöksiä suomalaiset tekevät salaa kumppaniltaan: "Jokaisella on oikeus pitää oma talous hyppysissään"

Suomalaiset eivät keskustele kaikista taloudellisista päätöksistä puolisoidensa kanssa, kyselytutkimus paljastaa.

Suomalaisista jopa 55 prosenttia kokee, että voi säästää omatoimisesti rahaa omia käyttötarkoituksiaan varten, selviää Danske Bankin Raha & rakkaus -kyselytutkimuksesta.

Kaikkiin taloudellisiin päätöksiin ei puolison mielipidettä kysytäkään. 42 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo esimerkiksi ostavansa jotain itseään ilahduttavaa, mutta puolison mielestä kallista, keskustelematta ostopäätöksestä puolisonsa kanssa.

38 prosenttia vastaajista ei keskustelisi etukäteen puolisonsa kanssa sijoittaessaan osakkeisiin tai arvopapereihin.

Vain 18 prosenttia vastaajista kertoi, ettei tekisi mitään säästämiseen, sijoittamiseen, velanottoon tai suurempiin kulutuspäätöksiin liittyviä valintoja keskustelematta asiasta puolisonsa kanssa.

– Keskustelu on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on muistaa pitää huoli itsenäisyydestä ja henkilökohtaisesta taloudesta. Jokaisella on oikeus pitää oma talous hyppysissään ja myös törsätä omasta hupikassasta mielitekoihin, Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto muistuttaa tiedotteessa. 

"Huolehtikaa, että varallisuutta kertyy molempien nimiin"

Harva vastaaja tekisi isoja taloudellisia päätöksiä viestimättä asiasta kumppanilleen. Ainoastaan joka kuudes ottaisi esimerkiksi lainaa kumppanin tietämättä. 

16 prosenttia vastaajista kertoi voivansa myydä auton tai vastaavan puhumatta asiasta puolison kanssa, ja seitsemän prosenttia voisi ostaa tai myydä sijoitusasunnon tai kesämökin.

Vain neljä prosenttia vastaajista voisi kuvitella kajoavansa yhteisiin säästöihin keskustelematta etukäteen kumppanin kanssa. 

– Suurempia taloudellisia sitoumuksia tehdessä huolehtikaa myös, että varallisuutta kertyy molempien nimiin. Lainat ja omistussuhteet kannattaa olla samassa suhteessa kuin mitä lainaa lyhennetään ja jokaisen täytyy muistaa, että sijoituksia voi tehdä vain yhden ihmisen nimissä. Huolehdi siis, ettet kerrytä toiselle sijoituspottia, Kivipelto neuvoo.

Miten selvittää rahariidat rakkautta riuduttamatta? Juttu jatkuu videon alla.

"Avioliitto on taloudellisesti merkittävä sopimus"

Kyselytutkimuksen tuloksista käy ilmi, että suurituloisimmissa kotitalouksissa asuvat kokevat muita useammin voivansa tehdä taloudellisia päätöksiä itsenäisesti keskustelematta siitä etukäteen puolison kanssa. 

Sen sijaan naimisissa olevat sekä yli 50-vuotiaat kokevat muita enemmän tarpeelliseksi käydä päätöksistä keskustelua etukäteen yhdessä kumppanin kanssa. 

– Erityisesti avioliitto on taloudellisesti merkittävä sopimus, mutta pelisäännöistä ja päätöksistä kannattaa keskustella suhteen kaikissa vaiheissa. Taloudellista mielenrauhaa luo suunnittelu ja ennen kaikkea avoin sopiminen, toteaa Danske Bankin sijoittamissta ja säästämisestä vastaava johtaja Ville Orava tiedotteessa.

Tuktimukseen vastasi 1008 parisuhteessa elävää, yli 18-vuotiasta suomalaista. 

Katso myös: Miten puhua lapselle rahasta ja taloudesta?

Miten puhua lapselle rahasta ja taloudesta? 2:26
Toimittaja ja lastenkirjailija Elina Lappalainen ja Suomen pankin vt. pääjohtaja Marja Nykänen Huomenta Suomen vieraina.

Lähde: Danske Bank

Lue myös:

    Uusimmat