Hoitoala ja laajemmin koko suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on ollut viime aikoina otsikoissa vaikeasta tilanteestaan. Kuinka yksityiset palveluntuottajat ratkoisivat hoitoalan kriisiä?
Hoitajista on pulaa, hoitoja joudutaan lykkäämään, työmarkkinariita uhkaa loppua hoitajien joukkoirtisanoutumiseen ja kesän mittaan terveyskeskusten päivystykset ovat ruuhkautuneet. Hyvinvointiala HALI ry:n johtajan Hanna-Maija Kausen mukaan voidaan puhua jopa koko sosiaali- ja terveysalaa koskettavasta kriisistä.
– Koko sotealalla on vakava työvoimapula. Taustalla on se, että väki vanhenee ja eläköityy ja samalla tulee yhä vähemmän uusia ikäluokkia alalle. Sen takia palveluita tulisi ajatella kokonaan uudelleen.
Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen on samoilla linjoilla. Partasen mukaan esimerkiksi paljon esillä olleet ruuhkautuneet päivystyksen ongelmat juontuvat jostain muualta.
– Julkinen perusterveydenhuolto ei vedä ja vanhushuollossa on haasteita.
Lue myös: Terveydenhuollon kriisi kärjistyy – hoitajat lähtevät alalta, nuoria lääkäreitä uhkaa loppuunpalaminen
Työnjakoa tulisi kehittää
Partasen mukaan ratkaisuja kuitenkin on.
– Yhteistyötä yksityisen ja julkisen terveydenhuollon välillä tulisi tiivistää. Työnjakoa voisi kehittää hyvinkin paljon. Palvelusetelit ja ostopalvelusopimukset ovat esimerkiksi työkaluja. Myös sairasvakuutusjärjestelmää tulisi kehittää, Partanen luettelee.
Kause korostaa myös hoiva-alalla työnjaon merkitystä. Hänen mukaansa keskustelussa korostuu liikaa yksityiskohtien säätely.
– Paljon enemmän tulisi katsoa hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Ja se ei synny siitä, että ylhäältäpäin kerrotaan, että kuka saa viedä ruokatarjottimen ja kuka viedä sen pois.
Hallitus on kaavaillut Kela-korvausten leikkaamista yksityisten terveyspalveluiden tuottajilta. Kausenin mukaan tällä on eriarvoistava vaikutus.
– On huomattu, kun vuosien varrella Kela-korvauksia on leikattu, niin se on vähentänyt kaikista eniten pienituloisimpien yksityisten palvelujen käyttöä.
Kausenin mukaan leikkaus aiheuttaisi asiakassiirtymää julkiselle puolelle, mikä pahentaisi jonoja, ja täten leikkaisi enemmän kuin säästäisi.
– Huoli on myös hoitovelasta, joka on jo koronaviruspandemian jälkeen mieletön, toteaa Partanen.
Lue myös: HUS:n päivystystyksessä joutuu odottamaan jopa vuorokausia – johtaja syyttää koko alan resurssipulaa: ”Potilaat tulevat tänne, kun he eivät saa muualta apua”
Digitalisaatio ratkaisu työvoimapulaan?
Voisiko digitalisaatio olla ratkaisu terveydenhuollon kriisiin? Kause näkee siinä mahdollisuuksia.
– Sillä voi olla tärkeä merkitys. Esimerkiksi yöaikaisen hoivan mitoituksessa teknologiasta voisi olla apua yövalvonnassa.
Partasen mukaan digitalisaation hyötyjä näkee jo nyt.
– Etävastaanotot ovat lisääntyneet. Lisäksi digitalisaatio mahdollistaa esimerkiksi tiedonsaantia omista oireista, sanoo Partanen.
9:40Katso koko keskustelu tästä!