Tällaisia seurauksia ministeri Meri haluaa alle 15-vuotiaille rikoksista: Kännykkä pois, arestia, siivoamista…

Ministeri Meri haluaa nuoret vastuuseen rikoksistaan 2:26
Näillä keinoin oikeusministeri Meri haluaa nuoret vastuuseen rikoksistaan

Hallitus selvittää sitä, miten alle 15-vuotiaat saataisiin aiempaa vahvemmin vastuuseen tekemistään rikoksista. Ministeri Leena Meri ei kuitenkaan halua lapsia vankilaan.

Oikeusministeriö julkaisi tänään torstaina laajan toimenpideohjelman nuorten ja niin sanottujen katujengien rikollisuuden ehkäisemiseksi ja torjumiseksi.

Oikeusministeri Leena Meren (ps.) mukaan nuoriso- ja jengirikollisuuden vähentämiseen voidaan vaikuttaa torjumalla syrjäytymistä, varmistamalla poliisin hyvät resurssit ja parantamalla oikeusketjun toimivuutta. 

Hallituksen ohjelma sisältää toimia perheiden tukemisesta sekä varhaisesta puuttumisesta rangaistusten kiristämiseen. 

Hallitus haluaa esimerkiksi kehittää poliisin ennaltaehkäisevää toimintaa, tukea nuorten harrastuksia ja säätää erilliseksi koventamisperusteeksi sen, että rikos liittyy katujengiin.

Meri haluaa alle 15-vuotiaillekin rangaistuksia

Hallitus selvittää parhaillaan myös sitä, miten alle 15-vuotiaat saataisiin aiempaa vahvemmin vastuuseen tekemistään rikoksista. Rikosvastuun alaikärajaa ei olla kuitenkaan laskemassa.

Ministeri Meri sanoo itse henkilökohtaisesti haluavansa, että ihmisen "ikään ja kypsyyteen peilaten tulisi myös seuraamuksia".

– Että (ikä) ei olisi lukkoon lyöty raja, että ei voi tulla mitään seuraamuksia, Meri toteaa MTV Uutisille.

– En ole ajatellut, että kaikkien pitää mennä vankilaan, sitä en ole koskaan tarkoittanut, vaan tulisi iänmukainen seuraamus: kännykkä pois hetkeksi, muutaman päivän kotiaresti. Tämäntyyppisiä asioita; että on seuraamuksia asioille. 

Alle 15-vuotias voisi Meren mukaan myös esimerkiksi osallistua graffitiensa pesemiseen seinistä. 

– Tästä keskustelusta on tehty usein sentyyppinen, että "haluaako hän kaikki vankilaan", ja siitähän minä en ole puhunut lainkaan.

Tiedon kulkua lisättävä

Meri toteaa myös, että "tarpeellisen tiedon" kulkemista viranomaisten, kuten lastensuojelun ja koulun, välillä pitäisi edistää. 

– Jos esimerkiksi lastensuojelulla on tieto siitä, että nuorella on vakavia ongelmia, olisi hyvä, että koululla tiedettäisiin se. 

– Se olisi nuorenkin etu. 

Meri korostaa, että asia ei ole kuitenkaan lain kannalta yksinkertainen, kun kyse on arkaluontoisista asioista. 

Lue myös:

    Uusimmat