Kiina ja Venäjä ovat asettaneet hiilineutraaliustavoitteensa vuoteen 2060. Joidenkin arvioiden mukaan tavoitteet eivät ole riittäviä.
Ilmastonmuutosta puidaan paraikaa Skotlannin Glasgow'ssa järjestettävässä ilmastokokouksessa. YK:n ilmastohuippukokous COP26 alkoi sunnuntaina ja se kestää ensi viikon perjantaihin.
Kokous on monien mielestä viimeinen mahdollisuus pitää ulottuvilla ilmaston lämpenemisen tavoiteltu raja, 1,5 astetta.
Sitran projektijohtaja Outi Haanperä kuvaili kokouksen tunnelmia varovaisen optimistisiksi Uutisaamun haastattelussa.
– Ennen kokousta isot talousmaat kokoontuivat ja vahvistivat sitä, että yritetään pysyä siinä 1,5 asteen tavoitteessa, Haanperä kertasi.
Myös isot päästäjät kuten Intia ja Afrikan suurin talousmaa Nigeria ovat valmiita vahvistamaan tavoitteita. Intialla ja Nigerialla ei ole aikaisemmin ollut hiilineutaaliustavoitetta. Intia on asettanut tavoitteensa vuoteen 2070 ja Nigeria 2060.
– Aikaisemmin ei ole ollut virallisena tavoitteena pyrkiä kohti päästöttömyyttä. Nyt tällaisia tavoitteita on tullut ja tämä on taas yksi askel eteenpäin sillä pitkällä tiellä kohti ilmastopäästöjen ottamista haltuun, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava ilmastoasiantuntija Janne Peljo kommentoi.
Lue myös: Kysely: Yli 60 prosenttia suomalaisista on valmis muuttamaan toimintaansa ilmaston hyväksi – ensisijainen keino on jätteiden lajittelu
Ovatko Kiinan tavoitteet riittävät?
Myös Kiina vahvisti oman hiilineutraaliustavoitteensa ennen Glasgow'n kokouksen alkua. Tavoite on vuoteen 2060 mennessä. Se on sama, kuin Venäjän tavoite.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Lähinnä fossiilisista polttoaineista johtuvat maailmanlaajuiset hiilidioksidipäästöt ovat palaamassa koronapandemiaa edeltävälle tasolle vielä tämän vuoden aikana.
Pelkästään Kiina vastaa tänä vuonna noin 31 prosentista kaikista maailman päästöistä. Maa on päässyt elvyttämään talouttaan pandemian jälkeen muita maita aiemmin.
Tavoitteena on, että Kiinan päästöt saavuttavat huippunsa vuoteen 2030 mennessä.
Kaikkia suurvaltojen tavoitteet eivät kuitenkaan miellytä. Esimerkiksi Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa ja Venäjää siitä, etteivät maiden ilmastopyrkimykset ole riittäviä.
– Analyysien perusteella on arvioita siitä, että kyllä Kiina olisi parempaankin pystynyt ja ehkä jättivät vähän pelikortteja käyttämättä, mutta toisaalta vahvistivat, että ovat tavoitteiden takana. Ja kyllä Kiina yleensä on pitänyt lupauksensa, mitä he kansainvälisesti sanovat.
Miten Suomen ilmastolupaukset tulevat näkymään konkreettisesti kuluttajan kukkarossa? Katso vastaus yllä olevalta videolta!