Tällaisilla huijauksilla suomalaiset yrittävät petkuttaa vakuutusyhtiötä – hinta voi olla kova
Vakuutusyhtiöiltä yritetään huijata paljon perusteettomia korvauksia, mutta tällaisesta juonittelusta jäädään usein myös kiinni.
Suomalaiset vakuutusyhtiöt selvittivät viime vuonna tutkintatoimissaan yhteensä noin 2 500 epäilyttävää vahinkoa. Tämä on kuitenkin vain jäävuoren huippu, sillä ennen kuin vahingot etenevät tutkintatoimeen, vakuutusyhtiöissä on ehditty tehdä valtavasti selvitystyötä, Finanssiala ry:stä kerrotaan.
Esimerkiksi pelkästään vakuutusyhtiö Ifissä otetaan vuosittain tutkintaan noin 3 000 suomalaisten tekemää vahinkoilmoitusta.
– Kevyen selvityksen tutkinnassa tarkastetaan yleensä dokumentteja tai jokin epäjohdonmukaisuus, ja vain osa näistä johtaa perusteellisempaan tutkintaan, kuvailee Ifin vakuutustutkinnan vastaava johtaja Katja Limnell.
Yhä enemmän väärennöksiä – tekoäly apuna tutkinnassa
Ifin datan perusteella epäilyttävät vahinkotapaukset ovat lisääntyneet viime vuosina: entistä useampi vahinko etenee tarkempaan selvitykseen. Limnellin mukaan tästä ei voida kuitenkaan vetää suoraa johtopäätöstä, että petoksia tapahtuisi aiempaa enemmän, sillä myös vakuutusyhtiöiden keinot tutkia petoksia kehittyvät vuosi vuodelta.
Tutkinnassa hyödynnetään uusia työkaluja – esimerkiksi tekoälyä. Vakuutushuijauksista kiinni jäämisen riski on siis entistä suurempi.
Limnellin mukaan esimerkiksi väärennettyjen kuittien ja dokumenttien käyttö on lisääntynyt merkittävästi, ja vakuutusyhtiöillä on käytössä teknologiaa, joka tunnistaa väärennöksiä. Vakuutusyhtiöiden yhteisestä vahinkorekisteristä vakuutusyhtiöt näkevät, onko samasta vahingosta haettu korvauksia useammasta vakuutusyhtiöstä.
Limnell kertoo, että suurin osa petoksista liittyy omaisuus- ja ajoneuvovahinkoihin: on esimerkiksi liioiteltu vahingon laajuutta, haettu liian suuria summia, aiheutettu vahinkoja tahallisesti tai keksitty sellaisia vahinkoja, joita ei ole tapahtunut lainkaan.
– Eläinlääkärikustannusten nousu on aiheuttanut uuden trendin, jossa entistä useampi hakee eläinvakuutuksesta aiheettomia korvauksia.
Pienistä summista miljooniin
Vakuutusyhtiö LähiTapiolan palvelupäällikkö Vesa Nevala epäilee, että kynnys vakuutusyhtiöiden huijaamiseen on voinut madaltua digitalisaation myötä: on helpompaa naputella valheellista tietoa tietokoneen välityksellä kuin antaa sitä kasvotusten tai puhelimitse vakuutusyhtiön työntekijälle.
Huijaussummat vaihtelevat hyvin pienimuotoisesta todellisten summien liioittelusta jopa miljooniin euroihin. Esimerkiksi henkilövahingoissa korvaussummat voivat nousta todella korkeiksi.
– Oman kokemukseni perusteella huijauksiin syyllistyvät kaikenikäiset ja -taustaiset aikuiset, Nevala toteaa.
LähiTapiolassa vahinkoilmoitukset päätyvät tarkempaan syyniin esimerkiksi silloin, jos vahinko tai tapahtumankulku ei kuulosta uskottavalta. Asiakas on saattanut ilmoittaa, että häneltä on varastettu ulkomaanmatkalla huomattavan suuri omaisuus, mutta omaisuuden olemassaolosta ei välttämättä löydykään todisteita.
Ajoneuvovakuutushuijausten kohdalla asiakas on saattanut ilmoittaa kolarista, jossa ajoneuvon vauriot eivät täsmää tapahtumien kulkuun.
Vakuutusyhtiöt tekevät yhteistyötä myös poliisin kanssa. Joskus käy ilmi, että esimerkiksi ryöstöstä, josta haetaan korvauksia, ei olekaan tehty rikosilmoitusta.
Vakavia seurauksia
Ihmiset eivät välttämättä ymmärrä, millaisia seurauksia vakuutushuijauksesta kiinni jäämisellä voi olla, huomauttaa Ifin Katja Limnell.
– Osa saattaa ajatella, että kyse on niin pienestä summasta, että eihän se ole varsinainen petos lainkaan tai ei sellaisesta voi jäädä kiinni, mutta kyllä voi ja jää hyvin suurella todennäköisyydellä. Kiinni jäämisen riski kasvaa vuosi vuodelta.
Vakuutushuijauksen paljastuttua vakuutusyhtiö yleensä irtisanoo ihmisen kaikki vapaaehtoiset vakuutukset. Huijauksesta tulee merkintä finanssialan yhteiseen väärinkäytösrekisteriin, mikä todennäköisesti aiheuttaa sen, ettei ihmiselle enää myönnetä vapaaehtoisia vakuutuksia, joihin esimerkiksi kotivakuutus kuuluu. Tämä voi hankaloittaa esimerkiksi vuokra-asunnon tai asuntolainan saamista.
Vakuutusyhtiö voi tehdä huijauksesta myös tutkintapyynnön poliisille, jolloin edessä voi olla vakavia rikosseuraamuksia.
Uusimmat
-
15:40
Suora lähetys kello 16: Jouluparaati lähtee liikkeelle Helsingissä
-
15:37
Ähtärin pandat saapuneet turvallisesti Kiinaan
-
15:31
Jenny Rautionaholta kelpo mc-avaus
-
15:20
Miten vanhempi voi auttaa läksyissä? Erityisesti kahdessa aineessa lapset kaipaavat apua
-
15:20
Juontajat heittäytyivät lattarimusiikin rytmeihin: "Tätähän voi kokeilla kotonakin!"
-
15:10
HIFK-ottelun turvatoimia nostettu – näin junaselkkausta kommentoidaan pelipaikalta
-
14:56
Keskustan Kaikkonen MTV:lle: Jalkaväkimiinojen kiellosta irtautumista syytä pohtia – SDP:n Kiljunen toppuuttelee
-
14:49
Therese Johaugin murskaava ylivoima järkytti Ruotsissa: "Voi hemmetti"
-
14:33
Kauhavalla rukoushetki kolarissa kuolleiden lasten puolesta
-
14:31
Finnair peruu 300 lentoa lakon takia – vaikuttaa noin 33 000 asiakkaan matkoihin
-
14:06
EU:n ilmastokomissaari: On epäselvää, syntyykö ilmastokokouksessa sopua
-
14:00
Anna Abreu paljasti salaisen paheensa, hämmentyi itsekin: "Mä oon sairas"
-
13:55
Silminnäkijä MTV:lle: Tampereen junarettelössä HIFK:n kannattajia – "Pelkään, mitä siellä on luvassa"
-
13:37
Jasmi Joensuun loisto-otteet jatkuvat
-
13:36
Näin teet itse kynttilöitä – ota kuitenkin tärkeä seikka huomioon
-
13:30
Uusi myrsky vaanii jo nurkan takana – näin radikaalisti sää muuttuu sunnuntai-iltana
-
13:13
Therese Johaugilta järisyttävä paluu: "Näyttää pelottavan hyvältä"
-
13:01
Lähestyvä 50 vuoden ikä on saanut Laura Voutilaisen pohtimaan elämän rajallisuutta
-
12:48
30 ihmistä rettelöi IC- junassa – iso poliisitehtävä Tampereen rautatieasemalla
-
12:43
SM-liigaseuran riveistä karu tieto: Kärkinimen koko loppukausi vaarassa
-
Lataa lisää