Hallitus aloittaa tänään Helsingissä Säätytalolla budjettiriihensä. Suomen ensi vuoden tuloja ja menoja tarkastelevat ministerit saapuivat paikalle luottavaisin mielin, vaikka keskusteltavaa riittää vielä.
Hallituksen puheenjohtajaviisikko kokoontui viime viikolla useaan otteeseen käsittelemään budjetin hankalimpia kysymyksiä.
Sovittavaa riittää silti vielä, vahvistaa pääministeri Sanna Marin (sd.).
– Paljon on vielä tehtävää, ja asiat ovat tietenkin niin, että niin kauan mitään ei ole sovittu, kunnes kaikki on sovittu. Mutta edistystäkin on tapahtunut, Marin kommentoi ennen neuvotteluja.
Budjettiväännöille on varattu lähtökohtaisesti maanantai ja tiistai, mutta Marin on sanonut varanneensa riihelle myös keskiviikon.
Lue myös: Miten Suomen talous saadaan elpymään? Keskustan Antti Kurvinen ja perussuomalaisten Lulu Ranne eri linjoilla toimista – ”Aika onttoja nämä puheet”
Lue myös: Hallituksen budjettivääntö alkaa: pöydällä eläkeputken ja turpeen kohtalo – "Toivotaan-tyyppiset ratkaisut eivät riitä"
Marinilta kysyttiin, mikä on neuvottelujen vaikein yksittäinen asia.
– Kyllä meillä on monia vaikeita kokonaisuuksia pöydällä. Niin työllisyyskokonaisuus, ilmastotoimet, energiaverotuksen kokonaisuudistus kuin myös kuntien tukeminen, koronavirustilanne, järjestöjen rahoituksen turvaaminen.
Marin saapui Säätytalolle yhtä matkaa keskustan puheenjohtajaksi hiljattain valitun tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon kanssa. Puheenjohtajilta kysyttiin, kertooko tämä hyvästä hengestä kahden puolueen välillä.
– Neuvotteluja on käyty hyvässä hengessä, ratkaisuhakuisesti, viiden puolueen kesken, Saarikko vastasi.
Turve on ikuisuusaihe
Yksi budjettiriihen suurista erimielisyyksistä liittyy turpeeseen.
Hallitusohjelmassa on kirjaus siitä, että turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen toteutumiseksi arvioidaan turpeen verotukseen tarvittavia muutoksia.
Vihreät on halunnut jo budjettiriihestä kiristyksiä turpeen verotukseen, keskustasta on puolestaan vastustettu veronkiristyksiä vankasti.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) vetosi hallitusohjelmaan astellessaan Säätytalon uumeniin.
– Katsotaan. Meillä on hyvät kirjaukset hallitusohjelmassa.
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan erimielisyys turpeesta on "tietynlainen ikuisuusaihe".
– Onneksi siitä on tehty isot ratkaisut ja linjat jo aikaisemmin. Täytyy katsoa, missä aikataulussa saadaan toteutus.
Tulevaisuusinvestointeja EU-rahoilla?
Hallitusohjelmaan on kirjattu kolmen miljardin euron edestä tulevaisuusinvestointeja, jotka rahoitetaan suurilta osin valtionomaisuutta myymällä.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan joitakin menoja voitaisiinkin kattaa EU:n elpymisrahaston kautta.
Tuppuraisen mukaan EU-rahoitus sopii tulevaisuusinvestointeihin "erinomaisen hyvin".
– Budjettiriihessä neuvotellaan nyt siitä, millä tavalla EU:n elpymisrahastosta voitaisiin kattaa näitä tiettyjä menoja.