Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään Suomen luonnon päivää, jolloin moni nukkuu yönsä ulkona. MTV Uutiset testasi suosiota nostanutta luksustelttailua eli tentsile-puumajoitusta keskellä metsää.
Mikä ihmeen tentsile? Tätä sanaa moni ihmetteli vielä muutama vuosi sitten, kun ensimmäiset puumajoitteet rantautuivat Suomeen vuonna 2017.
Kyseessä on puiden väliin pingotettu, niin sanottu ilmassa leijuva teltta.
Niitä ilmestyi aluksi muutamiin luontomajoituskohteisiin – aivan ensimmäisenä Haltian luontokeskukseen Nuuksion kansallispuistoon.
Tentsile-majoitukset ovat lisääntyneet vain muutamassa vuodessa räjähdysmäisesti.
Nyt alan yrityksiä on arviolta jo yli 100 ympäri Suomen, kun vielä viisi vuotta sitten niitä oli reilusti alle kymmenen.
Tältä näyttää ilmassa leijuva majoitusmuoto.
Kommee Kurki on yksi alan ensimmäisistä yrityksistä Suomessa. Sen metsästä löytyy kaksi puista roikkuvaa tentsile-telttaa.
Korona-aika lisäsi tentsile-majoitusten suosiota.
– Korona-aikana moni alkoi kerätä kansallispuistomerkkejä, ja ihmiset matkustivat tosi monipuolisesti eri luontokohteisiin. Samaan aikaan tentsile-yrityksiä tuli lisää kymmeniä, koska se on suhteellisen helposti rakennettava bisnes, kertoo Sastamalassa sijaitsevan Kommee Kurki -nimisen majoituspaikan emäntä Anja Hanhijärvi.
Hän luotsaa yritystä yhdessä miehensä Janin kanssa.
Mitä on glamping?
Alan räjähdysmäinen kasvu on tarkoittanut Hanhijärven mukaan myös sitä, että kaikkiin kohteisiin ei riitä samalla tavalla asiakkaita kuin aiemmin.
Monien tentsile-yritysten sivustoilla majoitusmuotoa kutsutaan uudenlaiseksi luontokokemukseksi ja elämyspalveluksi.
Tentsile-majoitusmuoto on saanut myös uuden termin, glamping.
– Glamping on luksustelttailua: tentsile-teltassa ei ole juurakkoa alla, eikä maan kylmyys nouse telttaan. Tämä on mukava tapa aloittaa telttailu, Hanhijärvi sanoo.
Mukana tulee kaikki normaalin telttailun ilot, eli telttaillessa pääsee aivan keskelle luontoa, lähemmäs taivasta ja kauemmas arkea.
Monet kotimaiset tentsile-majoitukset sijaitsevat luonnon keskellä upeissa paikoissa, jossa mökkeily olisi haastavampaa.
Suomalaiset hakeutuvat telttamajoitukseen juuri sen askeettisuuden vuoksi.
Nuku yö ulkona -tapahtuma lisää telttailuintoa
Etenkin elokuun viimeinen viikonloppu Kommeen Kurjen tentsile-majoituksessa on myyty täyteen hyvissä ajoin.
Suomen luonnon päivänä lauantaina järjestetään valtakunnallinen Nuku yö ulkona -tapahtuma, johon kaikki halukkaat voivat osallistua niin kotipihoillaan kuin luonnon helmassa.
Pääosa puumajoituksen asiakkaista on kotimaan matkailijoita.
Mikä tässä majoitusmuodossa sitten kiinnostaa suomalaisia?
– Tämä on sellainen pysähtymisen paikka. Täällä ei tarvitse koko ajan suorittaa jotain, Hanhijärvi sanoo.
– Ja ihmiset hakevat nykyään uudenlaisia kokemuksia. Luonnossa tykätään olla ja siellä kokea jotain uutta.
Teltasta näkyvät maisemat näyttävät tältä.
Yhä useampi suomalainen on hankkinut tentsile-teltan myös omaan kotiinsa.
– Moni tulee tänne myös kokeilemaan, halutaanko sellainen ostaa itselle, Hanhijärvi sanoo.
Lue myös: Ääriminimalisti Sari Simoska katkaisi yksiöstään sähköt ja muuttaa metsään: "Ihmiset ovat sitä mieltä, että tässä ei ole mitään järkeä"
Teltta keinuu kuin vesisänky
MTV Uutiset testasi majoitusta, ja yksi tentsile-majoituksen ominaisuus nousi heti esiin: teltta keinuu ja liikkuu hieman jatkuvasti – aivan kuin olisi vesisängyssä. Toisille pieni keinuminen saattaa taata paremmat – tai toisille kenties myös huonommat – yöunet.
– Toiset kuvailevat yöpymistä siten kuin nukkuisi trampoliinin päällä, ja joku taas totesi, että ihan kuin olisi lastenrattaissa, Hanhijärvi kertoo asiakkaiden kokemuksista.
1,8 metrin korkeudessa sijaitseva teltta pysyy kuivana tuulenpitävän sadesuojuksen alla. Sadesuojan voi ottaa pois ihaillakseen metsän keskeltä hyvin pilkottavaa tähtitaivasta, sillä teltassa on muutoin vain ohut, läpinäkyvä hyttyssuoja.
Yksi majoitusmuodon tärkein ominaisuus on ympäröivän metsän rauhoittava hiljaisuus ja luonnon oma äänimaisema.
Esimerkiksi Kommeen Kurjen telttapaikka sijaitsee rauhallisella luonnonsuojelualueen reunalla, lintujärveksi kutsutun soisen Hanhijärven vieressä. Lähellä ei ole isoja teitä eikä juurikaan asutusta.
Telttapaikan vierestä löytyy nuotiopaikka ja ulkovessa.
Teltan vierestä löytyy ulkovessa ja nuotiopaikka, ja olosuhteet ovat pääosin askeettiset. Juoksevaa vettä tai sähköä ei ole.
Pukeutumisessa pitääkin olla tarkkana. Yöt saattavat olla kosteita ja kylmiä, joten tärkeintä on huolehtia sääoloihin sopivasta vaatetuksesta. Esimerkiksi pipo ja villavaatekerrasto toimivat hyvin kylmempinä kesä- ja syysöinä.
Joissakin kohteissa yöpymiseen on mahdollisuus myös vuokrata makuupussi ja makuualusta – monissa paikoissa ne on tuotava mukanaan.
Lue myös: Koirille vuokrataan nyt oma aika metsään – "Täällä on kyllä koirat nauttinut"
Aamupalan voi nauttia metsässä
Usein puumajoitepalvelut tarjoavat lisäpalveluna myös esimerkiksi aamiaista. Kärrysaunaakin voi vuokrata erikseen.
Majoitusten hinnat vaihtelevat, mutta monissa puumajoituksissa hinnat liikkuvat noin 70 eurosta ylöspäin.
Joissakin majoituskohteissa hinta on telttakohtainen, joissakin hinta määräytyy henkilömäärän mukaan.
Etelä-Suomessa yrityksiä on jo useampia, muun muassa Akaalla, Fiskarsissa, Tuusulassa, Helsingin Vallisaaressa ja Eerikkilässä Tammelassa.
Itä-Suomessa kohteita löytyy muun muassa Santalahdelta ja Oravista läheltä Savonlinnaa sekä Pohjois-Suomesta muun muassa Hossasta ja Ranualta.
Tentsile-telttoja on myös vuokrattavina erilaisin nimikkein riipputeltasta ja puumajoitteesta lähtien. Teltan kiinnitykseen tarvitaan kolme puuta, jotka ovat 5–8 metrin etäisyydellä toisistaan.