Kyllähän nykyaikaisen teltan täytyy olla helppo ja nopea koottava? Viiden jälkeen laittoi toimittajansa kokeilemaan.
Keppi sisään, noin, kangas päälle, näin – uinuminen luonnon keskellä voi alkaa. Moni haaveilee kesän luontoretkistä omien varusteiden kera, mutta koska viimeksi olet pystyttänyt telttaa?
Viiden jälkeen -ohjelmassa laitettiin toimittaja kokeilemaan, miten teltan pystyttäminen onnistuu. Inka Korhonen pääsi testaamaan pystyttämistä asiantuntijan johdolla; oman vaellustelttansa testikappaleeksi tarjosi partiolainen Waula Taimela. Katso pystytystalkoot jutun alussa olevalta videolta!
Lue myös: Jokamiehenoikeuksista tulee riitaa ja kyselyitä erityisesti kesällä
"On huono olla keskellä erämaata, jos..."
Teltta koostuu yleensä erilaisista kepeistä, kiiloista ja kankaista. Kuminauhojen avulla koottavat kepit pujotetaan teltan sisään, jolloin se pingottuu tuttuun malliinsa.
– Erittäin tärkeää on, ettei koskaan vedä keppiä. Silloin telttakangas jää väliin, se vaurioituu ja keppi on tosi vaikeaa ottaa pois, Taimela sanoo.
Lue myös: Kiinnostaako riippumattoretkeily? Nappaa harrastajien vinkit hauskaan harrastukseen – " Tätä ei voi korostaa liikaa"
Teltan kokoamista kannattaa ehdottomasti kokeilla ensin omalla pihalla.
– On huono olla keskellä erämaata, jos ei yhtään tiedä, mihin teltan laittaa, tai miten, Taimela huomauttaa.
Olisi myös ikävää huomata kesken vaellusreissun, että telttapaketista puuttuu jotakin. Lisäksi kankaiden, narujen ja keppien kanssa painiminen voi aluksi tuntua tahmealta. Kaikessa kuitenkin kehittyy harjoittelemalla – Taimelalta teltan kokoaminen ei kauaa vie.
– Jos olen yksin, menee vähän alle kymmenen minuuttia, Taimela paljastaa.
Teltanpystyttäjän muistilista
Pystyttämisohje vaihtelee merkin ja mallin mukaan. Joissakin teltoissa esimerkiksi on ulko- ja sisäteltta, joissain ei. Tutustu aina omaan telttaasi etukäteen!
Valitse paikka, jossa ei maassa ole liikaa juuria tai kuoppia. Paras paikka on tasainen.
Avaa teltta pussista ja levitä osat.
Jos tuulee kovasti, sijoita teltan suuaukko suojan puolelle. Tarkista, mistä aurinko nousee; jos aamusäteet osuvat telttaan aikaisin, sisälämpötila alkaa nopeasti nousta.
Kokoa kepit kasaan. Niiden sisällä on kuminauha, jonka avulla ne venytetään kokoon. Kepeissä saattaa olla värikoodit, jotka kertovat, mihin teltan aukkoon keppi työnnetään.
Työnnä kepit paikalleen. Älä koskaan vedä kepistä!
Työnnä keppien päät niille varattuihin paikkoihin teltan kulmissa.
Kiinnitä teltta maahan kiiloilla painamalla ne maahan niille varattujen lenkkien läpi. Hyvä kulma on noin 45 astetta.
Kiinnitä lopuksi myrskynarut maahan kiiloilla ja pingota ne kireäksi.
Muista aina kuivattaa ja tuulettaa teltta retken jälkeen.
Lue myös: Miten pääsisit verkkopankkiin, jos puhelimesi varastettaisiin? Toimi näin ennen lomia – "Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat..."
Katso myös: Voiko vedessä uida, vaikka siellä olisi sinilevää? Jos ei vaihda märkää uimapukua pois, saako virtsatietulehduksen?
0:54
Osittainen lähde: Retkivinkit.fi, Luontoon.fi