Kannabiksen kotikasvatus ei ole harmitonta puuhastua erityisestikään silloin, kun jokin menee vikaan.
Yleisin kannabiksen aiheuttama haitta naapureille on kasvavien kannabiskasvien aiheuttama hajuhaitta, joka lisääntyy kasvien määrän kasvaessa. Hajut ovatkin myös eräs yleisimpiä syitä, jotka kavaltavat rikolliset sisäviljelmät.
Tämän vuoksi viljelijät ovatkin ainakin kasvatusvälinekauppiaiden myyntikatalogien perusteella kiinnostuneita erilaisista hajut poistavista ilmanvaihto- ja suodatinjärjestelmistä. Näitä on tullut esille myös poliisin julkaisemissa kuvissa takavarikoista.
Runsaasti sähkölaitteita vaativa viljelmä voi kuitenkin huonon tuurin tai ammattitaidottoman toiminnan seurauksena johtaa vakavampiinkin seurauksiin
Kasvatuslaitteet voivat syttyä tuleen
Potentiaalisesti hengenvaarallisimpia seurauksia on viljelmän sytyttämä asuntopalo.
Kannabis ei näet kasva sisällä riittävästi ikkunalaudan valossa, joten viljelmille hankitaan kasvun tehostamiseksi ja sadon maksimoimiseksi erilaisia sähköisiä laitteita. Kasveja hellitään kasvatuslamppujen lisäksi esimerkiksi tuulettimilla.
Jos viljelijän osaaminen ei riitä sähkölaitteiden oikeaoppiseen asentamiseen ja käyttöön, voivat viritelmät olla tulipaloriski. Ammattitaidottomasti rakennetut kytkennät, kasvava lämpökuorma ja ylikuormitetut pistorasiat ja sulakkeet voivat erityisesti kosteissa olosuhteissa johtaa ihmishenkiä vaarantavaan tulipaloon.
Esimerkiksi Valtimossa selvisi vuonna 2016 kolmeen työmaakoppiin rakennettu kannabiskasvattamo niiden sytyttyä tuleen. Kopeissa oli kymmeniä kannabiskasveja ja 26 kiloa valmista kannabiksen kukintoa.
Pudonnut lamppu sytytti ammattimaisen viljelmän
Tamperelainen isännöitsijä Tero Jarmas muistelee eräänä uransa pahimmista tapauksista nokialaishuoneiston, jossa yhteen huoneeseen rakennettu kasvattamo oli syttynyt tuleen.
Viljelmän kasvatuslamput oli kiinnitetty kattoon, mutta eräänä lauantaiaamuna ripustus oli pettänyt ja alas pudonnut lamppu oli sytyttänyt kannabiskasvit ja niiden kasvualustan tuleen.
Tulipalo sai palaa huoneessa aikansa, sillä postiluukkuun kiinnitetty ilmansuodatin esti käryjen tulon käytävään.
– Tapahtumien paljastuttua palokunta meni moottorisahalla oven läpi. Sitten tuli poliisi hakemaan kaverin ja hamput, Jarmas muistelee.
Palo oli onnekkaasti rajautunut kuitenkin viljelytilaan, joten lopulta laajemmat tuhot jäivät asunnon ja rapun savuvahinkoihin.
– Ei tarvinnut luojan kiitos kastella koko taloa. Poliisi tutki asiaa törkeänä yleisvaaran tuottamuksena, Jarmas muistelee vaarallista tapausta.
Poliisin tilastojen mukaan kannabiksen kotikasvatus on vähentynyt. Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:06
Vesi valuu katosta läpi
Hajujen lisäksi eräs toinen tyypillinen syy kannabisfarmarin kiinnijäämiselle on kerrostaloasunnossa tapahtunut vesivahinko. Suuret, jopa koko asunnon kattavat viljelmät eivät ole täysin poikkeuksellisia kerrostaloissakaan.
Monet kasvattamoista ovat niin sanottuja vesiviljelmiä, joihin tuleva vuoto voi johtaa merkittävien vesimäärien valumiseen asunnon rakenteisiin. Asia käy ilmi vasta huoltomiehen selvittäessä ongelmien syytä.
Myös Jarmaksella on näistä kokemusta. Eräs hervantalaismies oli päätynyt perustamaan kannabisviljelmän, jota pienessä huurussa oli kastellut niin huolimattomasti, että huomattavat kasveista ohi menneet vesimäärät olivat aiheuttaneet alakerrankin huoneistoja ja niiden irtaimistoa turmelleen vesivahingon.
– Tapaus tuli ilmi, kun vesi alkoi tulla alakerran katosta lävitse.
Pahimmillaan vesivahingot johtavat siihen, että koko lattia voidaan joutua piikkaamaan auki, ja lattiavalutkin tulee tehdä uudelleen. Jos asunto on ollut vuokralla, tietää tämä isoa menoerää asunnon omistajalle.
Monesti ne, jotka vahinkoja aiheuttavat, ovat vailla vakityötä tai omaisuutta, jolloin vahingot jäävät vakuutusyhtiön, taloyhtiön ja kiinteistöhuollon maksettavaksi. Iso vesivahinko voi maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja ja työt kestää viikkoja.
Isännöitsijä Toivo Korhonen Joensuusta arvioi, että vesivahinkojen ja rakenteellisten ongelmien riski on suurempi, jos sähköä tai vettä on johdettu kasvatustilaan toisesta huoneesta.
Vessasta pulppusi vettä ja kannabistaLänsi-Uudenmaan poliisilaitoksen tiedossa on tapaus, jossa kannavispuutarhuri oli pyrkinyt hävittämään kasvatuksessa syntynyttä kasvimateriaalia pilkkomalla sitä ja vetämällä vessanpöntöstä alas. Kasvit olivat kuitenkin aiheuttaneet putkistoon isohkon imuautoa vaativan tukoksen, ja tukoksen seurauksena alakerrassa sijainneisiin kahteen asuntoon oli pulpunnut putkiston kautta sekä vettä että kannabiskasvin osia. |
"Asunnossa subtrooppinen ilmasto"
Kosteus voi olla muutenkin ongelma, sillä kannabiskasvit nauttivat verrattain kosteista kasvuolosuhteista. Pitkäaikainen, ikkunat huurussa pitävä korkea kosteus asunnossa voi johtaa myöhemmin isoihinkin remontteihin.
Kosteuskin on tullut Jarmakselle tutuksi. Erään tuttunsa isännöimässä huoneistossa oli tilanne kärjistynyt järkyttäväksi.
– Siellä oli niin hirveä ilmankosteus, että lattialaminaatit olivat koholla ja kaapinovia oli turvonnut. Ihan järjetön, subtrooppinen ilmasto oli pidetty ihan tarkoituksella, Jarvas ihmettelee.
Elämänhallinnan ongelmat
Eräs nimettömänä pysyvä isännöitsijä toteaa, että viljelmä voi aiheuttaa ongelmia myös tilanteessa, jossa poliisi puuttuu tilanteeseen.
Jos poliisi joutuu murtautumaan sisään, on asunnon ovenkarmit korjattava ja sisätilojakin tulee takavarikon jäljiltä siivota esimerkiksi mullasta. Eräs isännöitsijä ja talonmies joutuivat erään viljelmän käräyttämisen vuoksi vuoden kestäneeseen uhkailukierteeseen.
Tero Jarmakselle uhkailutilanteet eivät ole tuttuja Tampereen seudulla. Hän mukaansa yhteistä täystuhoviljelmille tuntuu olevan niiden kasvattajien päihde- ja elämänhallinnan ongelmat.
Vaikka viljelmä olisikin tarkoitettu osin myytäväksi, ei toimintaa voi kuvailla parhaalla tahdollakaan ammattimaiseksi bisnekseksi.
Joensuulainen isännöitsijä Toivo Korhonen arvioi, että elämänhallinnan ongelmat lisäävät riskejä esimerkiksi silloin, kun asunto on päihteiden aktiivikäytön vuoksi pitkiä aikoja valvomattomana, jolloin vauriot voivat syntyä "tahattomasti" asukkaan huomaamatta.
Kannabiksen viljelyä varten myydään varusteita myös suomalaisissa kivijalkaliikkeissä. Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:00
Osa hoitaa rikolliset viljelyt siististi ja huomaamatta
Korhosen kokemuksen mukaan valtaosa kasvattajista pyrkii kuitenkin häiriöttömään ja hiljaiseen eloon, jotta kiinnijäämisen riski ei kasvaisi. Uralla vastaan tulleiden kannabiksen kasvattajien kirjo on ollut laaja täystuhoista normaaleihin asukkaisiin.
– Siisteimmillään kukaan ei olisi voinut uskoakaan päällepäin. Vuotuisilla huoneiston tarkastuskierroksilla oli joko naamioitu viljelmät tai raivattu siksi aikaa pois. Meno oli jatkunut vuosia.
– Parhaimmillaan, jos laittomasta toiminnasta voi näin sanoa, kasvatus ei näy ulospäin. Varmaan näin hekin haluaisivat.
Hänen näppituntumansa on, että viljely ei ole lisääntynyt, tai ainakin se on siistiytynyt.
– Eli mennyt niin sanotusti maan alle, mikä on tietysti kanssaeläjien kannalta hyvä asia, että tietyt lieveilmiöt vähenevät.
Hän ei osaa sanoa, johtuuko muutos esimerkiksi kasvatustekniikan kehittymisestä tai kannabiksen saatavuuden lisääntymisestä.
– Kyllä tämä [kannabiksen viljely] arkipäivää kuitenkin on, hän toteaa.
Isännöitsijä: Poliisi ei tule, vaikka kannabis haisisi
Oman haittansa asukkaille tuovat, jos esimerkiksi huumekauppa johtaa epämääräisen sakin pyörimiseen talon ympäristössä tai rappukäytävissä. Kannabiksen makea haju ei ole omiaan luomaan asumismukavuutta tai turvallisuuden tunnetta.
Toivo Korhonen on myös huolissaan, että maine kasvattajien kotitalona ei ole omiaan parantamaan asuinpaikan haluttavuutta ja huoneiston arvoa.
– Tavallinen perheenisä ja äiti alkaa olla huolissaan siitä, mitä talossa tapahtuu, Tero Jarmas komppaa.
Jarmaksen mukaan paljon tulee ilmoituksia siitä, että kannabista poltetaan sisällä, ja haju kulkeutuu myös muihin asuntoihin.
– Ei poliisilla ole enää aikaa tai resursseja lähteä puuttumaan millään tapaan. Eivät varmaan jaksa enää pienempien kasvienkaan perässä juosta, vaan vasta isompien kohdalla tulevat paikalle, Jarmas pohtii.
Hän alkaakin olla varsin kypsä laittomien kotipuutarhurien touhujen seuraamuksille. Hän heittäkin vitsillä, että kiinteistöille ja niiden omistajille tulisi halvemmaksi osoittaa talojen pihalta halukkaille paikka kannabisviljelmille.