Tallipomo vaatii Red Bullin toimintaa syyniin: "Vakava ongelma lajille"

McLaren-tallin toimitusjohtaja Zak Brown vaatii F1-sarjalta ja Kansainväliseltä autoliitolta FIA:lta tiukempaa puuttumista Red Bullin ja AlphaTaurin yhteistyön kaltaisen tallitoiminnan rajoittamiseksi.

Red Bull on kilpaillut F1-sarjassa jo 18 vuoden ajan kahden tallin voimin. Se hankki alun perin Toro Rosson nimellä toimineen nykyisen AlphaTaurin vuonna 2006 italialaiselta Minardilta.

Yhteistyön ansiosta Red Bull on saanut nuorille kuljettajilleen ajopaikan omasta organisaatiostaan. Samalla se on pystynyt testaamaan osia ja teknisiä ratkaisuita emotalliaan varten. 

Parhaillaan AlphaTauria vahvistetaan merkittävästi. Tallipäälliköksi nimitettiin muun muassa FIA:ssa ja Ferrarilla kokemusta hankkinut Laurent Mekies.

McLaren-pomo Zak Brown ei le kehityksestä mielissään.

– Tämä A- ja B-tiimi sekä niiden yhteinen omistus on aivan eri taso A- ja B-tiimistä, ja se on suuri huolenaihe meille, lajin terveydelle ja reilulle urheilulle, Brown kommentoi tiistaina vuoden 2024 F1-auton julkistustilaisuudessa.

– Minusta se on vakava ongelma lajin oikeudenmukaisuuden ja fanien kannalta. Siksi sitä ei sallita oikeastaan missään suuressa urheilulajissa.

Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner vakuutti viimeksi joulukuussa, että AlphaTauria johdetaan itsenäisesti emotallista riippumatta.

– He ottavat hyödyn niistä osista, joita voidaan siirtää (tallilta toiselle), kuten vaihdelaatikko, jousitus ja niin edelleen samalla tavalla kuin Williams tai Aston Martin ovat tehneet Mercedeksen tai Haas Ferrarin kanssa, Horner perusteli.

– He suunnittelevat oman autonsa, ja heillä on omat ideansa, tallipomo kommentoi.

FIA:n lajijohtaja Nikolas Tombazis on vahvistanut, että liitto on tietoinen tiimien ilmaisesta huolesta ja käy tiimien välisen yhteistyön tarkemmin läpi.

Lue myös:

    Uusimmat