Vuodenvaihteessa voimaan astunut lakimuutos uhkaa leikata korona-aikana synnyttävien tuloja merkittävästi aikaisempaan verrattuna. Tämä johtuu tammikuun alussa voimaan astuneesta lakimuutoksesta.
17:nnellä viikolla raskaana oleva Elina Leskinen hankkii elantonsa osin palkkatöissä ja osin hyvinvointialan yrittäjänä. Ensimmäisen lapsen odotuksessa olisi tarpeeksi stressattavaa, mutta Leskiselle lisähuolta aiheuttaa työpaikalla kiertävät lomautushuhut. Lisäksi yrityksen tulot romahtivat korona-aikana.
– Tässä on huoli ylipäänsä siitä, kun koronasta ei tiedetä paljoa. Ja aina huolettaa, kun tulee taloudellista epävarmuutta.
VIelä viime vuonna asiat olivat toisin. Esimerkiksi kesäkuussa 2019 äitiysrahalle jäävien etuudet laskettiin vuoden 2017 tulotason mukaan.
Sen sijaan kesäkuussa 2020 äitiysrahalle jäävien tukitaso määräytyy vuoden 2019 toukokuun ja tämän vuoden huhtikuun lopun välillä saatujen tulojen perusteella. Mikäli koronakriisin aikana synnyttävä äiti on lomautettu tai hänen yrityksensä tulot ovat pudonneet, hän voi saada vähemmän äitiysrahaa kuin vanhan järjestelmän aikana.
Muutosta esitti Juha Sipilän (kesk.) hallitus vuoden 2018 lopulla, ja se hyväksyttiin eduskunnassa viime vuoden huhtikuussa. Uudistuksen tarkoituksena ei ollut parantaa tai heikentää äitiysrahan määrää, vaan yksinkertaistaa sen myöntöperusteita.
Äitien huoli on suuri
Vuodenvaihteen lakimuutos on puhuttanut paljon raskaana olevia naisia sosiaalisessa mediassa. Yrittäjä Elina Leskisen mukaan huoli on suuri.
– Kun korona tästä rauhoittuu, me raskaana olevat jäämme kärsimään asiasta pitkäksi aikaa. Maailma alkaa rullata ja muut pääsevät töihin, mutta meillä äitiysraha pysyy pienenä, Leskinen sanoo.
Leskinen perusti kansalaisadressin, jossa toivotaan vanhan äitiysrahan laskentakaavan käyttöönottoa koronakriisin ajaksi.
– Toivoisin, että kun yhteiskunnassa on poikkeustila, niin tässäkin voisi tehdä poikkeuksen eikä ottaa uudistusta käyttöön vielä tänä vuonna.
Irtisanomisista kysytään nyt paljon
Kansaneläkelaitoksen lakimies Kauko Kivimäki muistuttaa, että mikäli edellisen lapsen syntymästä on alle kolme vuotta, äitiysraha on saman suuruinen kuin edellisen lapsen aikaan. Esimerkiksi äitiysrahalle kesäkuussa 2020 jäävä, toista lastaan odottava äiti saa saman verran äitiysrahaa kuin edellisellä kerralla, kunhan esikoinen on alle kolmevuotias.
Valtaosa koronakriisin aikana synnyttävistä äideistä saa tukensa pandemian painamien tulojen mukaan.
– Kun vauva syntyy, niin kulut kasvavat. Vauvantarvikkeet ovat kalliita, ja samalla pitäisi maksaa asuntolainaa tai vuokraa sekä muita asumisen kuluja. Siinä muutama satanenkin merkitsee aika paljon, sanoo Elina Leskinen.
Kelan tavoite on, ettei tulotaso laske
Lakimies Kauko Kivimäen mukaan Kelasta kysellään jonkin verran mahdollisten irtisanomisten tai lomautusten vaikutusta vanhempainpäivärahojen suuruuteen. Kivimäen mukaan asia ei ole yksinkertainen, koska tilanteet ovat erilaisia.
– Jos henkilö on nyt keväällä koronan takia jäänyt työttömäksi tai on lomautettu, hän saanee työttömyysetuutta. Tällöin edellä mainittu etuusperusteinen vuositulo kompensoi työttömille ja lomautetuille tilannetta. Mutta on varmaan niitäkin, jotka eivät työttömyysetuutta tai korona on jotenkin muuten vaikuttanut. Tilanteet ovat moninaisia eikä tulonmenetystä ole mahdollista aina edes laskea.