Samaan aikaan, kun syntyvyys laskee Suomessa jo kahdeksatta vuotta, on eteläisessä naapurissamme Virossa menossa vuosikymmenen vauvabuumi.
Viime vuonna Virossa syntyi 14 270 vauvaa, mikä on eniten seitsemään vuoteen. Tänä vuonna odotetaan vieläkin kovempaa kasvua.
Kolmansien lasten määrä nousi viime vuonna jopa 35 prosenttia. Syntyvien lasten määrä kasvaa, vaikka parhaassa synnytysiässä olevien 20-44-vuotiaiden naisten määrä samaan aikaan laskee.
Mitä maassa siis tapahtuu? Kaiken takana on vuonna 2017 toteutettu lapsilisäuudistus. Se takaa lapsiperheille hyvät lisätulot valtiolta.
Lue myös: Virossa lapsiperheille yli 500 euroa puhtaana käteen kolmannesta lapsesta – toimisiko malli myös Suomessa? THL: ”Rahalla syntyvyyttä ei ratkaista”
Merkittävä summa
Virossa yhdestä lapsesta maksettava tuki on 60 euroa kuukaudessa, ja sama summa maksetaan myös toisesta lapsesta.
Kolmannesta lapsesta maksetaan 100 euroa. Tämän päälle kolmilapsiselle perheelle maksetaan monilapsisen perheen tukea 300 euroa, jolloin lapsilisän yhteissumma nousee 520 euroon.
Avustukset ovat verottomia ja niitä maksetaan aina 16-vuotiaaksi asti.
Jos lapset jatkavat opiskelua tämän jälkeen, maksetaan tukea aina 19 ikävuoteen saakka. Se on iso summa, kun muistetaan, että keskipalkka Virossa on noin 1300 euroa.
Tämän lisäksi äitiyspäivärahaa maksetaan puolitoista vuotta ja sen suuruus on sama kuin äidin edeltävän vuoden keskipalkka.
– Äidit pitävät tukea hyvin tärkeänä, sillä se antaa mahdollisuuksia viettää enemmän aikaa lasten kanssa, sanoo johtava kätilö Merit Tammela Pelgulinnan pienessä synnytyssairaalassa Tallinnassa.
Tuet mahdollistavat harrastukset
Tammela esittelee sairaalan käytävällä taulua, josta näkyy päivittäin syntyneiden vauvojen määrä. Vuoden huippupäivä on tähän mennessä ollut 26. tammikuuta, jolloin sairaalassa syntyi 19 vauvaa.
– Perheillä on tukien ansiosta mahdollisuuksia erilaisiin harrastuksiin ja ravintokin on monipuolisempaa, hän kertoo.
Rüütlin nuori perhe on juuri saanut poikavauvan. Lapsi on perheen toinen.
– Tulevaisuus näyttää kasvaako perheemme vielä lisää. Juuri nyt synnytyksen jälkeen en haluaisi enempää, Heidi Rüütli hymähtää väsyneenä.
– Perheiden tukeminen on positiivista, mutta onko se kuitenkaan ratkaisevaa vanhempien päätöksen teossa, siihen en usko, hän sanoo.
Selkeä summa kerran kuussa
Idyllisen Kalasataman kaksikerroksisessa puutalossa asuvan Pölderin perheen lapset Maru, 3, Mikko, 7 ja Marta, 8, telmivät olohuoneen lattialla syötyään Kaari-äidin valmistamaa välipalaa.
– Kyllä me otamme lapsilisät mielellään vastaan. On mukavampi saada selkeä summa kerran kuussa pankkitilille kuin saada esimerkiksi verohelpotuksia.
– Esimerkiksi harrastuksista maksetaan kuukausittain eikä kerran vuodessa. Tiedän tarkasti missä mennään, ja kuinka paljon rahaa on käytössä. Lopuilla säästyneillä voi tehdä jotakin muuta hauskaa, kolmilapsisen perheen äiti kertoo.
Miljoonien eurojen menoerä valtiolle
Perheen ystäväpiirissä on myös paljon muita kolmilapsisia perheitä.
– Tutuillamme on jopa neljä lasta tai neljäs on tuloillaan. Me emme hankkineet kolmatta lasta lapsilisien takia. Maruhan on nyt jo kolme vuotta, Kaari Pölder naurahtaa.
Viisihenkinen perhe on viikon päästä matkustamassa sohjon keskeltä lomalle Sri Lankaan.
Viron valtiolle lapsilisät ja äitiyspäivärahat merkitsevät miljoonien eurojen menoerää vuosittain, mutta valtio laskee saavansa sijoitukset korkoineen takaisin.
Korjattu juttua 1. väliotsikon jälkeen kello 8.00:
Virossa yhdestä lapsesta maksettava tuki on 60 euroa kuukaudessa (ei 160), ja sama summa maksetaan myös toisesta lapsesta.
Kolmannesta lapsesta maksetaan 100 euroa. Tämän päälle kolmilapsiselle perheelle maksetaan monilapsisen perheen tukea 300 euroa, jolloin lapsilisän yhteissumma nousee 520 euroon.