Kertomalla kaverille viikonlopun tulevasta museovierailusta voi pian olla pakko mainita, missä maailmassa tavataan. Kansallisgalleria avasi ensimmäisenä suomalaisena museona näyttelytilan Metaversumiin, sosialiseen virtuaalitodellisuuteen.
Metaversumistakin tuli osittain Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levän ja MTV Uutisten toimittajan haastattelupaikka. Verkkosivuilta avautuvassa keinotodellisuudessa sijaitsevaan Finnish Metagallery -aulaan saapuu hahmo nimeltä Elastic, joka toivottaa toimittajan tervetulleksi. Metatodellisuudessa voi helposti törmätä kehen tahansa:
– Meillä on koko maailma potentiaalisina kävijöinä. Se on avoinna aina, 24/7.
Näytille kokoelman kaikki taideteokset
Metaversumi ei ole yksi kokonaisuus, vaan se on muodostettu useista 'maailmoista'. Tunnetuin on Decentraland, siellä sijaitsee myös Suomen Metagalleria. Siellä pystyy esimerkiksi käymään tapahtumissa, tapaamaan ihmisiä, ostamaan kiinteistön, eli tehdä mitä tahansa.
– Pääsy on aina maksuton, toki täytyy itselle tehdä hahmon. Se on aika mainio ajatus: fyysiseen museoon voi tulla sellaisena, kun olet, mutta Metagalleriassa voit käydä sellaisena, kun haluat olla.
Suomen Kansallisgallerian varsinaisissa tiloissa on esillä vain alle 2 % kokoelman taideteoksista. Tulevaisuudessa Mategalleria antaa mahdollisuuden tutustua yli 50 000 teokseen, joista osa ei ole näyttelykelpoisia tavalliseen museoon.
Finnish Metagalleryn vuoden 2023 teema on rauha. Esillä on kaksi teosta Ukrainan valtion taidemuseon kokoelmasta, joiden myynnistä saadut tuotot käytetään Ukrainan kansallisen taidemuseon tukemiseen.