Pyöräilyssä kohistaan lisäravinneaineesta, jota löytyy jokaisen kotitalouden keittiön kaapista. Sen hyödyt ovat olleet tiedossa jo pitkään, mutta ikävät sivuvaikutukset ovat rajoittaneet käyttöä. Nyt käytössä on uusi metodi, joka on nostanut vanhan konstin uudestaan pinnalle, ja urheilijat myös pyöräilyn ulkopuolella ovat ottaneet lisäravinteen käyttöön.
MTV Urheilu julkaisee joulunpyhinä uudestaan vuoden luetuimpia juttujaan. Tämä artikkeli on julkaistu alun perin 12. heinäkuuta 2023. Nyt se tuodaan uudestaan lukijoille kosmeettisin muokkauksin.
Kyseessä on ruokasooda – erittäin tavallinen aine, jota käytetään ruoanlaitossa ja leivonnassa. Sitä on kutsuttu myös siivouksen ihmeaineeksi.
– Ruokasooda, eli natriumbikarbonaatti, on todella emäksinen aine. Se neutraloi vetyioneja, joita syntyy anaerobisissa urheilusuorituksissa, kun energiaa tuotetaan ilman happea hiilihydraateista, entinen triathlonisti ja ravitsemusasiantuntija Kaisa Sali kertoo.
Ruokasooda vähentää elimistön happamoitumista, mikä puolestaan auttaa urheilijan parempaan suoritukseen.
– Elimistön happamoituminen on yksi tekijä, joka johtaa väsymykseen monien mekanismien kautta. Se häiritsee energia-aineenvaihduntaa ja lihashermojärjestelmän toimintaa, Sali avaa prosessia.
LUE MYÖS: Venäläismestarin touhut paljastuivat – reaktio oli sen mukainen
Usein ruokasoodan väitetään poistavan suorituksen aikana kehoon kertyvää maitohappoa.
– Monesti sekoitetaan, että se poistaisi maitohappoa eli laktaattia, mutta sitä se ei poista. Samalla kun syntyy laktaattia, syntyy happoa, ja ruokasooda neutraloi sitä happoa, Sali selventää.
Vaikka ruokasoodan hyödyt ovat olleet tiedossa jo pitkään, ovat haittavaikutukset rajoittaneet sen käyttöä.
– Sinänsä natriumbikarbonaatti on täysin turvallinen. Osalle urheilijoista tulee kuitenkin todella pahojakin vatsavaivoja. Oksentelua, ripulia tai sitten sellaista, että vatsasta tulee ilmapallo.
– Tutkimustieto on kehittynyt sen verran, että sitä osataan nauttia oikealla tavalla, ja vatsavaivojen riski on pienempi.
Uusi tuote
Pyöräilyssä on kohistu erityisesti ruotsalaisen lisäravinneyhtiö Maurtenin kehittämästä ruokasoodaa sisältävästä geelistä. Maurten kehitti ruokasoodaa sisältävää tuotettaan monta vuotta käyttäen pyöräilyn huipputalli Jumbo-Visman ajajia koekaniineina.
Kokeilu onnistui ainakin joidenkin osalta, sillä tallin ajaja Primoz Roglic voitti vuonna 2021 Tokiossa olympiakultaa. Jumbo-Visma-tallin Jonas Vingegaard on voittanut arvostetun Ranskan ympäriajon kahdesti peräkkäin.
– Olemme muokanneet leivontatuotteesta, jota löytyy lähes jokaisesta kodista, sellaisen, että kuka tahansa voi käyttää sitä urheilusuorituksen parantamiseen, Maurtenin Herman Reuterswärd sanoo Velonewsin mukaan.
Kaisa Salin mukaan pyöräilypiireissä käytetty ravintolisä on toimiva, mutta hänen mukaansa myös huomattavasti halvemmalla saa aikaan saman vaikutuksen.
– Se on hieno tuote, mutta aivan ylihinnoiteltu. Käytännössä sama asia on nauttia huomattavasti edullisempia natriumbikarbonaattikapseleita yhdessä veden ja hiilihydraattien kanssa. Esimerkiksi kaurapuuron kanssa, mistä tulee samanlainen geeli.
LUE MYÖS: Urheilutähti lähettää itsestään alastonvideoita ystävilleen – tässä syy
Korkeasta hinnasta huolimatta pyöräilyssä uskotaan vahvasti ruotsalaisvalmistajan geelituotteeseen. Jumbo-Visman tallipäällikkö Mathieu Heijbjoer kertoo, että tallissa käytettiin ruokasoodaa jo 2000-luvun alussa, mutta nykyään riskit ovat paljon pienemmät kuin silloin.
– Tämä järjestelmä avaa aivan uuden maailman joillekin ajajistamme, jotka eivät ole aiemmin voineet käyttää bikarbonaattia. Mielestäni se on todella iso muutos ja suuri etu ajajille, jotka eivät ole voineet käyttää sitä aiemmin, Heijbjoer kertoo.
Vain pieni hyöty
Ruokasoodan vaikutusta urheilusuoritukseen on tutkittu jo vuosikymmeniä, ja Salin mukaan näytöt sen suorituksen parantamisesta ovat melko vakuuttavia.
Tavalliselle kuntoilijalle ruokasoodan käytöstä ei ole kovin suurta hyötyä. Prosentuaalisesti puhutaan todella pienestä edusta.
– Mahdoton kysymys. Tutkimuksissa puhutaan jopa prosenteista, mutta jos se prosentti olisi vain 1-2 luokkaa, niin sekin olisi aivan älyttömästi, Sali pyörittelee.
– Poliitikkomaisesti vastaan, että ero on todella pieni. Mutta maailman huipulla, kun kilpaillaan aivan omilla rajoilla, ratkaisevat todella pienetkin erot.
LUE MYÖS: Skandaali Tour de Francella – ruma temppu tuhosi kymmenien kisan: "Senkin idiootit!"
Ruokasooda toimii suoritusta parantavana tekijänä siis lajeissa, joissa keho happamoituu. Pyöräilyn lisäksi ruokasoodaa käytetään esimerkiksi yleisurheilussa, hiihdossa ja uinnissa.
– Eniten hyötyä on lajeissa, joissa hapot ovat todella korkealla, eli esimerkiksi keskimatkan juoksut 400, 800 ja 1 500 metriä. Hiihdossa esimerkiksi sprinttihiihto ja toki pitkätkin hiihdot, joissa tulee happopiikkejä suoritukseen. Uinnissa oikeastaan kaikki lajit ovat happolajeja, paitsi 50 metriä menee nopeuspuolelle.
Suomen urheilupiireissäkin ruokasoodaa käytetään Salin mukaan jonkin verran.
– Ei käyttö hirvittävän yleistä ole, mutta kun se nyt on tullut pinnalle, haluavat useimmat kokeilla. On tullut uusia valmisteita ja käyttö helpottuu.