Norjalaistähdet hakevat voittoa yllättävällä kikalla – löytyykö tämä "salaisuus" sinun keittiöstäsi?

Norjalaiset urheilutähdet käyttävät "salaista jauhetta" menestyäkseen olympianäyttämöllä. Tämä menestyspulveri löytyy lähes joka kodin keittiöstä, kirjoittaa NRK.

Norjalaisjulkaisun mukaan maan tähtiurheilijoista ainakin juoksijat Jakob Ingebrigtsen ja Narve Gilje Nordås sekä triathlonisti Kristian Blummenfelt ovat käyttäneet bikarbonaattia, eli vetykarbonaattia, toisin sanoen ruokasoodaa menestyksekkäästi kilpailuolosuhteissa.

– On olemassa käsitys, jonka mukaan leivinjauhe tekee kehosta emäksisemmän ennen lähtöä. Sillä saattaa olla jonkinlainen vaikutus siihen, että energiatasot nousevat ja keskittyminen paranee. Monille se on osa prosessia, jolla valmistaudutaan starttin, Ingebrigtsen kertoo.

Leivinjauheen vaikuttava aineosa on siis ruokasoodan vetykarbonaatti. NRK:n mukaan selitys on se, että kakkujen kohottamiseen tarkoitettu jauhe auttaa torjumaan maitohappoa urheilijan kehossa. 

Aine on yksi urheilussa sallituista, suorituskykyä parantavista aineista. Ruokasoodan käytön yleistymisestä huippu-urheilussa on kirjoittanut aiemmin muun muassa The Telegraph.

Vatsavaivat vaarana

Vetykarbonaatista on kehitetty myös lisäravinne, jolla pyritään välttämään leivinjauheen aiheuttamat sivuvaikutukset.

– Voit syödä teelusikallisen leivinjauhetta, mutta se aiheuttaa nopeasti melkoisia vatsavaivoja, triathlonvalmentaja, lisäravinnetta kehittänyt Olav Aleksander Blu sanoo. 

Myös 1 500 metrillä kisaava Nordås käyttää ainetta Pariisissa.

– Minulla on ollut hyviä kisoja sen kanssa ja ilman. Kyse on siitä, pystyykö sitä ottamaan ilman sivuvaikutuksia, juoksija sanoo. 

Soutaja Kjetil Borch muistuttaa, ettei lisäravinne ole ihmelääke hyviin suorituksiin.

– Jos nuoret urheilijat ajattelevat, että vetykarbonaatista on hyvä aloittaa, niin aloittakaa mieluummin harjoittelu. Älkää menkö ensin yksityiskohtiin, Borch tuumaa. 

NRK haastattelee artikkelissa myös tutkijaa, Norjan urheilutieteiden instituutissa työskentelevää Truls Raastadia, joka avaa aineen vaikutusta tarkemmin.

– Vetykarbonaatti pystyy vastustamaan elimistön ph:n muutoksia. Huipputasolla aineesta voi saada parin prosentin lisäedun.

Raastadin mukaan aine vaikuttaa ja auttaa parhaiten lajeissa, joiden suoritusaika on kahdesta kuuteen minuuttiin. 

Lue myös:

    Uusimmat