Tupakkaveron pitäisi kaksinkertaistua, jotta se kattaisi kaikki tupakoinnin aiheuttamat kustannukset, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta.
Nykyisellään tupakkavero tuo valtion kirstuun noin 850 miljoonaa euroa vuodessa. Tupakasta koituvat kustannukset ovat kuitenkin 1,5 miljardia euroa. Suoria terveyskustannuksia syntyy vuodessa 300 miljoonaa euroa, laskee THL.
Lisäksi laskelmassa otetaan huomioon niin sanotut epäsuorat kustannukset. Näitä ovat muun muassa menetetty työaika eli ylimääräiset tupakkatauot, ennenaikaiset työkyvyttömyyseläkkeet, sairauspoissaolot, tupakasta johtuvat tulipalot, sekä tupakkavalvonnan ja -ehkäisyn kustannukset.
– Suurin näistä epäsuorista kustannuksista on ylimääräiset tupakkatauot. Sitten tulevat ennenaikaiset kuolemat ja työkyvyttömyyseläkkeet, toteaa THL:n Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikön päällikkö, ylilääkäri Antero Heloma.
1:45
Askin hinta Euroopan keskitasoa
Tupakan verotus kiristyy vuosi vuodelta – tällä hetkellä neljässä vaiheessa. Ensimmäinen korotus tehtiin vuoden alusta ja toinen heinäkuun alusta. Kolmas korotus tehdään ensi vuoden alusta ja neljäs heinäkuun 2017 alusta.
Valtiovarainministeriön mukaan savukkeiden hintojen arvioidaan nousevan korotusten seurauksena keskimäärin liki 20 prosenttia. Tupakka-askin hinta nousee kaikkien korotusten myötä arviolta noin kaksi euroa.
– Tupakkaa verotetaan sekä tupakkaverolla että arvonlisäverolla. Yhteensä nämä verot ovat noin 80 prosenttia askin hinnasta. Veroa on nyt nostettu vuosittain kymmenellä prosentilla. Viimeisen kahden vuoden aikana tuotto on kasvanut noin 100 miljoonaa, kertoo Heloma.
Suomessa tupakan hinta on Heloman mukaan Euroopan keskitasoa.
– Esimerkiksi Englannissa ja Irlannissa tupakkiaski maksaa jo yli kymmenen euroa. Suomessa kaikki kustannukset kattavan tupakkiaskin hinta asettuisi noin 12 euroon.
10:28
Veronnostot vähentäneet tupakointia
Veronnosto on vaikuttanut myös tupakanpolttoon. Tupakointi on vähentynyt.
– Verotuksella on ollut myönteinen vaikutus, ylilääkäri summaa.
Osa tosin siirtyy muihin nikotiinituotteisiin.
– Sähkösavukkeen ja nuuskan käyttö on hyvin pientä. Paljon pienempää kuin tupakanlopettamisluvut.
Heloman mukaan on hyvä, että vero nousee vähitellen.
– Näin pelko suuresta laittomasta tuonnista ja salakuljetuksista pienenee.
1:39