Tämä on hallituksen vuoden 2024 velkapotti – ylittää reilusti alun perin esitetyn summan

Valtio ottaa tänä vuonna arviolta 14,4 miljardia euroa velkaa, valtiovarainministeriö kertoo tiedotteessaan. 

Velkapotti on reilut kolme miljardia euroa suurempi kuin Petteri Orpon (kok.) hallituksen talousarvioesitykseen kirjattu summa.

Suunnitellun velanoton ylittymiseen vaikuttaa hyvinvointialueille tammikuun alussa maksettava neljän miljardin euron suuruinen maksuerä.

Aikaisen maksupäivän vuoksi hyvinvointialueiden maksuihin on valmistauduttava valtion kassanhallinnassa jo tämän vuoden puolella, ministeriö selittää.

– Määrärahojen käyttö poikkeaa tyypillisesti budjetoidusta esimerkiksi useamman vuoden käytössä olevien niin sanottujen siirtomäärärahojen myötä, mikä vaikuttaa velanottotarpeeseen, VM kertoo tiedotteessaan.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) ei usko, että Petteri Orpon (kok.) hallitus pystyy saavuttamaan julkisen talouden tavoitteitaan.

Hallituksen pyrkimys on, että julkisen talouden velan suhde bruttokansantuotteeseen kääntyisi laskuun ja että tulojen ja menojen erotus kohenisi –1 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Sen saavuttamiseksi hallitus haluaa vahvistaa julkista taloutta kuudella miljardilla eurolla vuoden 2027 loppuun mennessä.

Finanssipolitiikkaa koskevassa raportissaan VTV toteaa, että tavoitteiden toteutuminen on epätodennäköistä. Hallituksen finanssipolitiikka käsittää myös toimia, jotka eivät tue näitä tavoitteita, VTV huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat