Pyrstötähti laskee auringon perässä – nähtävillä vielä ehkä pari viikkoa

4:09imgKatso myös video perjantailta: Pekka Pouta selvittää, miten pyrstötähden voi nähdä Suomen taivaalla
Julkaistu 13.10.2024 18:03(Päivitetty 13.10.2024 19:48)

STT

Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Taivaalle tänä viikonloppuna ilmestynyt pyrstötähti Tsuchinshan-ATLAS oli paljaille silmille näkyvissä parhaiten iltaseitsemän aikoihin tänään sunnuntaina, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Komeetan voi nähdä ehkä vielä pari viikkoa.

Ursan mukaan otollisin hetki havaita pyrstötähti on noin tunti auringonlaskun jälkeen. Paikaksi kannattaa valita esimerkiksi laajan peltoaukean reuna tai ison järven ranta.

Pilvisyys saattoi haitata komeetan katselua osassa maata tänään sunnuntaina, kertoi MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta. 

Poudan mukaan mukaan täysin kirkas taivas on tänä iltana Itä-Suomessa ja etelä- ja länsiosissa maata on vain ohutta yläpilveä.

– Nyt näyttää siltä, että pilvien raja menee  Helsingistä Jyväskylän kautta kohti Kainuuta. Eli itäinen puolisko maata on vähillä pilvillä. Myös lännessä on vain ohutta yläpilveä, eli voi olla, että pyrstötähden voi nähdä pilviharson läpi. Pohjoisosa maata on aika tukossa Jyväskylä–Vaasa-linjalle asti, Pouta kertoi myöhään iltapäivällä sunnuntaina.

Pyrstötähti näkyy suoraan läntisellä taivaalla, lähellä horisonttia.

Tähti laskee taivaalta heti auringon perässä

Pyrstötähti laskee Auringon perässä horisontin taakse jo illalla, eli yöllä sitä on turha enää tähyillä.

Pyrstötähti saattaa näkyä jopa parin viikon ajan. Jatkossa kasvava Kuu voi omalta osaltaan hieman hankaloittaa loistollaan komeetan näkymistä. Kuu on täysi ensi torstaina, 7 tätä kuuta. Kuu on kuitenkin eri suunnalla ja matalalla, kun komeetta on vielä taivaalla.

Lue myös: Taivaalla nyt nähtävä harvinainen Pyrstötähti tuo terveiset 80 000 vuoden takaa – näin se syntyi

Pekka Pouta yritti sanoa pyrstötähden nimen – eikä se mennyt ihan niin kuin piti

Jutun aikamuotoja päivitetty 13.10.2024 kello 19.49.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus