Hätäkeskuksen 112 Suomi -sovellus on saanut kansalaisten keskuudessa hyvän vastaanoton, kerrotaan hätäkeskuspalveluista. Jo yli 870 000 suomalaista on ladannut sovelluksen, joka paikantaa autettavan matkapuhelimen satelliittipaikannuksella.
Sovellus välittää hätäpuhelun soittajan sijainnin automaattisesti hätäkeskukselle. Sovellus otettiin käyttöön vuonna 2015.
Hätäkeskuspalvelujen johtajan Marko Niemisen mukaan sovelluksen avulla on saatu esimerkiksi opastettua eksyneitä ihmisiä pois metsästä ilman että paikalle on lähetetty viranomaisia.
– Eksyneitä on voitu opastaa ilman että yksikään yksikkö on mennyt paikalle. Yhteiskunnan resursseja on varmasti säästetty moninkertaisesti siihen nähden, mitä tämä (sovellus) maksaa. Jos näilläkin keleillä joku eksyy metsään, on siellä nopeasti poliiseja, lentokalustoa ja vapaaehtoinen pelastuspalvelu. Ne ovat aika kalliita operaatioita, Nieminen kertoo.
Käyttäjät ovat myös esittäneet sovellukseen kehitystoiveita, joita pohditaan.
– Esimerkiksi vaaratiedotteet voitaisiin saada push-viestinä heille, jotka ovat ladanneet sovelluksen. Muitakin viranomaisten tiedotteita voisi tulla sijaintipaikan mukaisesti.
Tekstiviestihätäilmoitus tulossa
Valmistelussa on myös 112-numeroon tehtävä tekstiviestihätäilmoitus, jonka on määrä tulla käyttöön uuden hätäkeskustietojärjestelmän rinnalle viimeistään ensi vuoden alkupuolella.
– Aiemmin kaikilla hätäkeskuksilla on ollut oma numero tekstiviesteille. Eli periaatteessa tämä olisi voitu toteuttaa jo aiemmin, mutta meidän näkökulmastamme ongelma on se, että teleoperaattorit eivät voi ohjata tekstiviestejä suoraan oikean tapahtumapaikan hätäkeskukseen, Nieminen kertoo.
Ihmisten kiire näkyy Niemisen mukaan hätäpuheluissa.
– Kun kaikilla on mobiililaitteet taskussa, tehdään liikkeessä hätäilmoitus nopeasti. Tietenkin saamme tiedon tapahtumasta, mutta päivystäjien täytyy tehdä myös riskin arviointi ja arvioida tilanteen kiireellisyys, että osataan hälyttää oikeat viranomaiset paikalle. Sellaisia ilmoituksia tulee tien päältä, että ajettiin vähän aikaa sitten ojassa olevan auton ohi. Kukaan ei pysähdy katsomaan, onko siellä ihmisiä tai milloin onnettomuus on tapahtunut. Silloin viranomaisen täytyy käydä tarkistamassa asia.
Lisätietoa sovelluksesta Hätäkeskuslaitoksen sivuilla.
Korjattu 11.2. klo 10.15, sovelluksen lataajia ei ole vielä yli miljoonaa, vaan yli 870 000.