Tämä Ukrainan isku oli niin valtava, että sitä pidettiin maanjäristyksenä

Ukraina iski Tverin alueelle Venäjälle keskiviikon vastaisena yönä. Kyse oli yhdestä suurimmista iskuista Venäjälle sodan aikana.

Videolla näkyy valtava räjähdys ja sen seurauksena valtava tulipallo Tverin alueella Venäjällä. Uutistoimistot vahvistivat videon sijainnin. Tapahtumat vastaava myös viranomaisten antamia tietoja räjähdyksestä Toropetsin kaupungissa noin 400 kilometrin päässä Moskovasta.

Räjähdys oli niin suuri, että mittauslaitokset rekisteröivät sen aluksi pienenä maanjäristyksenä. Nasan satelliiteissa näkyi aamuyöllä tulipalo noin 14 neliökilometrin alueella.

Räjähdys tapahtui Venäjän armeijan asevarikolla, jossa Ukrainan mukaan oli muun muassa Iskander-ohjuksia, liitopommeja ja tykistöammuksia.

Videolla näkyvä räjähdys vastaa noin 200–240 tonnia räjähteitä, sanoo George William Herbert Middlebury-instituutista uutistoimisto Reutersille.

LK 1909 Tver Venäjä
Oikealla satelliittikuva asevarikosta 7. syyskuuta. Vasemmalla kuva iskun jälkeen keskiviikkona.

Raivoa sosiaalisessa mediassa

Alueen kuvernööri Igor Rudenja kertoi keskiviikkona, että alueelle olisi pudonnut taistelulennokki.

Venäjän sosiaalisessa mediassa julkaistiin Reutersin mukaan useita hätääntyneitä viestejä alueen asukkailta, jotka eivät olleet saaneet viranomaisilta ohjeita tai tietoa tapahtumista. Myöhemmin viranomaiset kertoivat evakuoinneista, mutta asukkaat pääsivät myöhemmin palaamaan koteihinsa.

Toropetsissa asuu noin 11 000 asukasta. Venäläismediat raportoivat asevarikon rakentamisesta kaupunkiin vuonna 2018.

Venäjän sosiaalisessa mediassa, kuten VK-palvelussa, vihaiset ihmiset ihmettelivät, miksi asevarikko on rakennettu maan päälle ja lähelle asutusta. Ihmiset kertoivat julkaisuissa myös tulipaloista asuinrakennuksissa.

Viranomaiset eivät raportoineet kuolonuhreista. Venäjän puolustusviranomaiset kertoivat torjuneensa yön aikana 54 Ukrainan lennokkia, mutta eivät maininneet Tverin aluetta.

Zelenskyi ylisti onnistunutta iskua

Keskiviikkoiltana Volodymyr Zelenskyi ylisti onnistunutta hyökkäystä, vaikka ei maininnutkaan tarkkaa kohdetta.

– Venäjän alueella saavutettiin viime yönä erittäin tärkeä tulos, ja tällaiset toimet heikentävät vihollista, Zelenskyi sanoi videolausunnossaan.

Presidentti kiitti Ukrainan turvallisuuspalvelua SBU:ta, sotilastiedustelua ja erikoisoperaatioiden joukkoja.

– Kiitän kaikkia mukana olleita. Tällainen tarkkuus on todella inspiroivaa.

Ukraina on viime aikoina hyökännyt useilla lennokeilla Venäjän öljyjalostamoihin, voimalaitoksiin, lentotukikohtiin ja aseteollisuuteen.

Tällä hetkellä yksi Ukrainan sodan suurimmista kysymyksistä on länsiaseiden käyttö Venäjän maaperällä. Zelenskyi on jo viikkoja suostutellut liittolaisiaan antamaan Kiovalle luvan käyttää länsimaiden toimittamia ohjuksia Venäjän lentotukikohtiin ja asevarikoille hyökkäämiseen. 

Lue myös:

    Uusimmat