Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan suomalaisten suosituin asuntolainan viitekorko euribor voisi kääntyä laskuun jo tämän vuoden puolella, jos inflaatio laskee riittävästi.
Inflaatio on alkanut Euroopassa hidastua, ja se oli kesäkuussa viiden prosentin luokkaa. Pasi Kuoppamäen mukaan Euroopan keskuspankki seuraa tällä hetkellä tarkasti muun muassa Euroopan työmarkkinatilannetta.
– Palkat nousivat ripeästi monissa maissa kuten Saksassa, ja tämä aiheuttaa korotuspaineita etenkin palveluiden hintoihin, Kuoppamäki sanoo.
Hän uskoo, että Euroopan keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan vielä ainakin kerran, luultavasti kahdesti. Tämän vuoksi myös viitekorko Euribor ei todennäköisesti laske vielä lähikuukausina.
– Markkinat seuraavat nyt, mitä keskuspankki tekee ja sanoo myös jatkosta.
Kuoppamäen mukaan euriborin laskeminen voisi olla mahdollista vuoden viimeisinä kuukausina, jos Euroopan keskuspankki toteaisi inflaation laskeneen riittävästi syksyn aikana. Tämä ennustaisi markkinoille ohjauskoron laskua ensi vuonna.
– Tämä voisi sitten jo loppuvuonna kääntää euriborin alamäkeen. Rahoitusmarkkinat tyypillisesti ennakoivat näitä asioita, jolloin jo tämän vuoden loppupuolella euribor voisi olla laskussa.
Lue myös: MTV Uutiset seuraa tulospäiviä: Finnair nousussa, Stockmann laskussa, Stora Enso romahti
Suomen kansantalouden tilanne näyttää vakaalta, mutta ei nousujohteiselta
Monet suomalaiset pörssiyhtiöt ovat julkaisseet kuluvalla viikolla vuoden toisen neljänneksen tuloksiaan.
Kuoppamäki kertoo kiinnittäneensä pörssiyhtiöiden tuloksissa huomiota etenkin toimialakohtaiseen vaihteluun. Tuloksiaan ovat tällä viikolla julkaisseet muun muassa Metso, Cargotec, Nokia, Atria, ja Kone.
– Monet yritykset tekivät ihan kohtalaista tulosta, mutta uusissa tilauksissa näkyi varovaisuutta, Kuoppamäki sanoo.
Kuoppamäen mukaan varovaisuus tulevien tilausten suhteen näkyy erityisesti rakennusalalla, sillä asuntotuotanto on supistunut selvästi. Myös kuluttajat ovat aiempaa varovaisempia ja arvokkaita hankintoja saatetaan lykätä aiempaa enemmän. Kaiken kaikkiaan hän toteaa Suomen kansantalouden vaikuttavan tulosten perusteella vakaalta, mutta ei nousujohteiselta.
– Mitään ripeää kasvua ei ole näköpiirissä, mutta ei mitään suuria ongelmiakaan. Rakennusala on ehkä se suurin huolenaihe, Kuoppamäki sanoo.