Euroalueelle on ennustettu taantumaa, mutta aivan viime päivinä on talousnäkymistä tullut aiempaa parempia arvioita. MTV:n Uutisextrassa vieraillut Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn arvioi, että euroalueen taantuma on todella peruttu.
Viime päivien ennusteet euroalueen osalta viestittävät siitä, että taantuma saattaa ainakin osassa euroaluetta olla peruttu.
– Kyllä se näyttää euroalueen osalta pätevän, että taantuma on peruttu. Varsinkin Saksan talous näyttää välttävän taantuman leudon talven ja paremman energiasaatavuuden ansiosta. Sen sijaan Suomi luisuu lievään taantumaan. Toisaalta meitä kannattelee hyvä työllisyyskehitys. Se kannattelee kotimaista kysyntää, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kertoi Uutisextrassa.
Rehn arvioi, että valoisammilla näkymillä ei pitäisi olla vaikutusta Euroopan keskuspankin tuleviin korkopäätöksiin. Korkoja todennäköisesti hilataan yhä ylöspäin kevättalven aikana, jotta inflaatio eli hintojen nousu jossain vaiheessa kääntyy laskuun.
– Kansalaisten ostovoima heikentyy nopean inflaation takia. Sen takia me olemme nostaneet ohjauskorkoa, mikä on kiristänyt rahoitusoloja ja vaikuttanut siihen, että inflaatio-odotukset pysyvät ankkurissa, Rehn sanoo.
EKP:n koronnostoja on seurattu suomalaisissa kotitalouksissakin viime aikoina ihan uudella kiinnostuksella, sillä ne vaikuttavat asuntolainojen viitekorkoihin.
EKP:n odotetaan nostavan ohjauskorkojaan vielä ainakin helmi- ja maaliskuun korkokokouksissaan.
Rehn ei halua ennakoida sitä, ovatko nostot ohi kesään mennessä.
– On niin paljon epävarmoja tekijöitä, että kannattaa tehdä päätökset kokous kerrallaan, hän toteaa.
Epävarmuutta herättää yhä erityisesti Venäjän julma hyökkäyssota Ukrainassa.
Ei innostu Saarikon avauksesta
Keskustalainen valtiovarainministeri Annika Saarikko nosti julkiseen keskusteluun oman asunnon lainan korkovähennyksen palauttamisen.
Olli Rehn ei avauksesta innostu.
– Olen hyvin tietoinen siitä, että tämä heijastuu korkokustannuksiin. Korkojen noususta varoitettiin jo syksyllä 2021. Olisiko vähennyksen palauttaminen sitten järkevää? En tunne yhtään ekonomistia, joka kannattaisi sitä. Se tahtoo valua markkinahintoihin eikä sillä ole myönteistä vaikutusta, Rehn pohtii.
Rehn puolustaa Suomen asuntopolitiikan mallia esimerkiksi Ruotsiin verrattuna.
– Suomen ja Ruotsin välillä on se ero, että korkovähennys on onnistuttu meillä poistamaan. Meillä on ainakin yksi alue, jossa olemme Ruotsia parempia: asuntopolitiikka, Rehn sanoo.