Tämäkin muuttui: Poliisia ei välttämättä enää hälytetä onnettomuuspaikalle

7:37img
Hurjat ylinopeudet ovat lisääntyneet, vaikka korona-aika vähentää liikennettä. MTV Uutiset Live kävi poliisin kanssa tien varressa selvittämässä syytä
Julkaistu 04.06.2020 10:37

Ville Järveläinen

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä voimaan tulleen uuden tieliikennelain myötä hätäkeskus ei enää kaikissa liikenneonnettomuustilanteissa hälytä poliisia paikalle selvittämään tilannetta.

Uuden tieliikennelain myötä esimerkiksi pienten peltikolareiden sattuessa hätäkeskus voi pyytää, että onnettomuuden osapuolet sopivat tilanteen keskenään.

Lain tultua voimaan hätäkeskus voi nimittäin arvioida, onko tilanne sellainen, ettei paikalla tarvita poliisia lainkaan.

Tällaisia tehtäviä voivat olla tilanteet, joissa on selvää, ettei kumpikaan osapuoli ole voinut loukkaantua.

Lue myös: Poliisiyhdistys: Uudessa tieliikennelaissa on porsaanreikä, jota ei jostain syystä tukita – "Täysin käsittämätöntä"

Poliisin lähettämän tiedotteen mukaan esimerkkejä tällaisista tilanteista ovat matalalla nopeudella, vaikkapa pysäköintialueella, tapahtunut peltikolari, suistuminen ulos tieltä tien oikealle puolelle tai kaatuminen moottoripyörällä.

Edellytyksenä on, ettei tilanteessa ole havaittu loukkaantuneita tai pelastettavia, vahinkoja kolmannelle osapuolelle, merkkejä heikentyneestä ajokunnosta tai terveydellisistä ongelmista, eikä tilanteen johdosta ole tarvetta liikenteenohjaukselle. Olennaista on myös, ettei osapuolten erimielisyys aiheuta turvallisuusuhkaa.

Yhteystiedot ylös ja kuvat talteen

Vähäisissä onnettomuustilanteissa poliisia ei siis jatkossa hälytetä paikalle vaan osapuolten tulee sopia tilanne keskenään.

Tarvittaessa vakuutusyhtiö tekee lopullisen päätöksen, mikäli osapuolet eivät pääse sopuun.

– Suosittelemme osallisia ottamaan toistensa yhteystiedot ylös sekä tarvittaessa kuvaamaan vahinkoja vakuutusyhtiötä varten, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Näissä tapauksissa poliisi hälytetään

Mikäli hätäkeskus epäilee tilanteessa rikosta tai esimerkiksi toisen osapuolen ajokuntoa, hälytetään paikalle poliisi.

Näissä tilanteissa poliisi arvioi toimenpiteet tilanteen mukaan ja tapauksesta riippuen seurauksena voi olla huomautus, liikennevirhemaksu tai sakko ja tarvittaessa tapaus voi edeltä esitutkintaan

Jos paikalla käynyt poliisi katsoo, ettei onnettomuus johdu rikoksesta, mutta jää epäselväksi, onko joku tehnyt liikennerikkomukseen, voidaan asia jättää sikseen. Tällaisessa tapauksessa poliisi ohjeistaa asianosaisia kääntymään vakuutusyhtiön puoleen.

Lähde: Itä-Suomen poliisilaitos

Lue myös: Korona ei vienyt poliiseja tien päältä, vaikka moni tuntuukin niin ajattelevan: "10 minuutissa kaksi yli 30 kilometrin ylitystä"

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne